Gazete Vatan Logo

‘Savaşta da olsak eğitim şart’

Suriyeliler İstanbul’da kendi okullarını açıyor

‘Savaşta da  olsak eğitim şart’

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye yerleşen Suriyeli sayısı 2 milyonu aştı. Büyük şehirlerde yaşayan Suriyeliler, çocuklarının eğitim sorununu çözmek için kendilerine özel okullar açmaya başladı. İstanbul’da özel ve vakıf okullarının sayısı 40’ı buldu...

Türkiye’de yaklaşık 2 buçuk milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunların büyük bölümü sınır bölgesindeki kamplarda kalıyor. Burada kalmak istemeyenler ise başta İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep ve Adana gibi illerde ikamet ediyor. Bu şehirlerde yaşayan Suriyeliler ise zamanla kendilerine ufak yaşam alanları oluşturmaya başladı. Büyük şehirlerde bazı semtler artık ‘Suriye Mahallesi’ diye anılıyor. Kendilerine ait mahalleleri, dükkanları bulunan Suriyeli mülteciler çocuklarının eğitim sorununu çözmek için ise kendi özel okullarını açıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde bulunmayan bu Suriye okullarının İstanbul’daki sayısı 40’ı buldu. Okulların bir kısmı öğrencilerden aylık ücret alırken bir kısmı ise vakıfların ve belediyelerin destekleri ile ayakta duran okullar.

Haberin Devamı

Fatih’te 7 okulları var

En fazla Suriyeli okul bulunan semtlerin başında ise Fatih, Esenler, Bağcılar, Zeytinburnu, GOP, Başakşehir, Sultangazi, Üsküdar ve Ümraniye geliyor. Fatih’teki okulların sayısı ise 7. İstanbul’da aylık ücret alan ve servis, kantin hizmeti vererek bu işi ticarete döken ve hedefinde zengin Suriyelilerin çocukları olan okulların sayısı ise 10’u geçmiş durumda. Bunların aylık ücretleri 200 ile 400 lira arasında değişiyor. Çoğunlukla Esenler, Bağcılar, Sultangazi, Gazi Mahallesi ve Esenyurt gibi semtlerde bulunan okullar ise dönemlik 200 ile 300 lira ücret talep ediyor.

Belediyeler destek

Bu okullara çeşitli yardım vakıfları ve ilçe belediyeleri maddi destekte bulunuyor, okullara bina tahsis ediyor. Tüm bu okullar bir apartmanı ya da bir iş hanının bazı katlarını kiralanarak oluşturulmuş. Okullarda çalışan öğretmenlerin hepsi Suriye’den gelmiş. Tüm okullarda Suriye müfredatına uygun eğitim veriliyor, dönem sınavları bu haftalarda yapıldı, kitaplar Suriye’den getirtilmiş. Çoğunun girişinde tabelalar ve bilgi levhaları bulunuyor. Ancak bu okulların hiç birinde eğitim ruhsatı yok.

Haberin Devamı

Anasınıfı olan da var
Ümraniye’deki Namık Kemal okulunda anasınıfı da var. Okulun tüm masraflarını Suriyeli Sıba Gaibow adında bir kadın karşılıyor. Telefonla ulaştığımız Gaibow, kendisinin hem Türk hem Suriye vatandaşı olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Öğrencilerden dönemlik 200 lira alıyoruz. Bina kirası ve personel giderlerini ben karşılıyorum. Veremeyen öğrenciden para almıyoruz. Kitap ve eğitim giderlerinin tümü bana ait. Oradaki savaştan kaçan çocukların eğitimi için elimden geleni yapıyorum.”
Başakşehir’deki bir alışveriş merkezinin bir katında Suriyelilerin okulu var. Alt katı da yine Suriyelilerin gittiği poliklinik. En üst kat ise düğün salonu.
Şam’daki okulu taşıdılar
İstanbul Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi’nde bu yıl eğitim vermeye başlayan Fatih Sultan Mehmet Suriye okulunda 225 öğrenci eğitim alıyor. 3 katlı bir apartman kiralanarak okula dönüştürülmüş. Çalışan personel içinde idari kadro ve öğretmenlerin dışında muhasebeci, özel güvenlik, hizmetli ve sekreterlik var. Okulda tam gün eğitim veriliyor. Tamamen Suriye’den gelen öğretmenlerin çalıştığı okulda Suriye müfredatına göre eğitim veriliyor. Aynı kadro daha önce Şam’daki özel okulda hizmet veriyormuş. Okulun aylık ücreti 400 lira.
Okulların tamamı ruhsatsız
Neredeyse her ilçede bir tane açılan bu okullarla ilgili bilgisine başvurduğumuz İstanbul İl Milli Eğitim Özel Okullar Şubesi Bölüm Şefi Ergün Azim hiçbirinin ruhsatının olmadığını söyledi: “Resmi olarak bu okulların eğitim vermesi yasak. 5580 Sayılı Özel Okullar Kanununa göre bu okulların ruhsat alması gerekir. Bize iki okul başvuru yaptı ancak birisi evrak yetersizliği diğeri ise fiziki koşulları sağlayamadığı için reddedildi. Bu tür yapılar tamamen merdiven altı hizmet veren kurumlardır. Bazı belediyeler farklı şekillerde bu kurumlara destek oluyor. Mağdur oldukları için kimse ses çıkartmıyor.”
Tam teşekküllü Suriye hastanesi
Suriyeliler okulların yanı sıra özel poliklinikler ve sağlık merkezleri açmaya başladı. Genellikle kendilerine ait ruhsatsız özel okullarla aynı binada açtıkları bu merkezlerde sadece Suriye halkı tedavi olabiliyor. Üstelik bunlar Sağlık Bakanlığı’nın ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün haberi olmadan kaçak olarak yapılıyor. Geçen hafta Fatih bölgesinde ortaya çıkan ve içerisinde eczane olan poliklinikten sonra bu kez Başakşehir’de tam teşekküllü sağlık merkezleri ortaya çıktı. İçerisinde neredeyse tüm sağlık hizmetlerinin verildiği bu merkezde muayene ücretleri 25 liradan başlayıp 800 liraya kadar çıkıyor. Ayrıca sağlık merkezinde bir diş polikliniği de bulunuyor.
Muayene 25 TL
Başakşehir’deki poliklinikte sağlık merkezinde Suriye’den gelen doktorlar çalışıyor. Genellikle gündüz 9’dan 3’e kadar açık olan bu merkezde fiyat tarifesi diğer yerlere göre biraz daha pahalı. Muayene ücretleri 25 liradan başlıyor 800 liraya kadar çıkıyor.

Haberin Devamı