Gazete Vatan Logo
Magazin ‘Şarkı söylemeden kitlelere hakimim’

‘Şarkı söylemeden kitlelere hakimim’

Ozan Doğulu, satış rekorları kıran ‘130 BPM’ ve ‘130 BPM Allegro’ albümlerinden sonra hayranlarının karşısına ‘130 BPM Moderato’ ile çıkıyor. Ajda Pekkan ve Kenan Doğulu’nun seslendirdiği ‘Harika’ ile yine turnayı gözünden vuran müzik adamı ile hem yeni albümünü kızlarını ve aile hayatını Şamdan Plus’a anlattı...

GENIŞ bir hayran kitlesine sahip olan Ozan Doğulu’nun heyecanla beklenen yeni albümü sevenleriyle buluştu. Bu kez ‘130 BPM Moderato’ adını verdiği albümünde Ozan Doğulu’ya; Ajda Pekkan&Kenan Doğulu, Sezen Aksu, Ebru Gündeş, Şebnem Ferah, Gülşen, Özlem Tekin, Burcu Güneş, Mustafa Ceceli, Model, Yonca Lodi, Ziynet Sali ve Ece Seçkin eşlik ediyor. Toplam 13 şarkının yer aldığı albümde, cover şarkıların yanı sıra yeni şarkılarda bulunuyor. Albümün çıkış şarkısı ise Ajda Pekkan ve Kenan Doğulu’nun düetinden oluşan ‘Harika’. Ozan Doğulu’nun 90’ların başında yaptığı ve tesadüfen eski kayıtların arasında bulduğu parça, bir kez daha “Bu adam bu işi biliyor” dedirtiyor!

Yeni albümün hikayesi nedir?

Haberin Devamı

Başta bu işe girerken dedim ki, üç albüm yaparım aynı konseptle. Kafama göre bir konsept kurdum, eski ve yeni şarkıların kulüp, dans eğlenceli versiyonları gibi. Ilk ‘130 bpm’i yaptık, ‘Alain Delon’ falan çok patladı, başka şarkılar da çok güzel tepkiler aldı. Ikincisi de gayet başarılı oldu, bu şimdi üçüncüsü ve muhtemelen sonuncusu diye düşünüyorum bu konseptin. Bence en güzeli de bu oldu. Bayağıdır uğraşıyoruz, üzerinde çalışıyoruz.

Şarkıları nasıl seçtiniz?

Buradaki en önemli ve en zor şey; “sevdiğim bir şarkıyı nasıl düzenlemeliyim ve bunu kim söylerse güzel olur” kısmı. Şarkıyı nasıl parlatırız diye düşünmek ve fikir bulmak... Mesela eski şarkıysa, yeni nesle nasıl daha çok sevdirir diye düşünüyoruz. Işin en zor kısmı bu fikri bulmak. Ama herhalde en iyi yaptığımız şey de o oldu ki çünkü hangi şarkıcı arkadaşıma gitsem, “Bu şarkıyı söyler misin” diye, keyifle kabul etti.

Hiç tereddüt yaşıyor musunuz teklif ederken, kabul etmez mi diye?

Oluyor bazen... Mesela bir arkadaşıma şarkı söylüyorum, “Olur da, şu şarkıyı söylesem nasıl olur” diyor. “Ben bu şarkıyı sahnede söylüyorum ve çok iyi tepki alıyorum, ama hiç albüme koymadım” diyor. 40 tane kadar şarkı yaptık şimdiye kadar, birkaç tanesi öyle oldu. Zaten 10 tanesi falan yeni şarkıydı.

Haberin Devamı

Yaptığınız her şarkının tutmasının nedeni ne?

Bilmiyorum ki, sevgiyle besliyorum, ondan olabilir... (gülüyor)

Belirli formüllerle mi çalışıyorsunuz? Var mı sırrınız?

Söyler miyim sanıyorsun, beni piyasadan silmek mi istiyorsunuz? (gülüyor) Dediğim işimi gibi çok severek ve eğlenerek yapıyorum. Artık tecrübeliyim, neredeyse 30 senedir bu işi yapıyorum sahnede, 25 senedir de prodüktörlük yapıyorum. Biraz da tabii tecrübe bu; insanları tanıma, insanları sevme, şarkıcıları dinleme, “bu o nasıl söylemeli, bu şarkıyı nasıl düzenlemeli”... Ben bütün şarkılara lakap koyuyorum; ‘çıtır şarkısı’ gibi mesela, ‘karizmatik şarkı’ diyorum, ‘radyo şarkısı’ diyorum, ‘kulüp şarkısı’ diyorum, hepsinin bir tarzı var. Mesela sen onu beğenmezsen, bir sonraki şarkıyı beğeneceksin... Eğer ki Türkçe pop seviyor ve dinliyorsan, mutlaka senin de beğeneceğin bir şarkı çıkacak, kaçarı yok, mutlaka birine yakalanacaksın!

Haberin Devamı

Aranjörlük matematik zekası isteyen bir iş benim de sayılarla aram hep çok iyiydi

Şimdilik bir tek ‘Harika’yı duyduk, o ne şarkısı?

‘Harika’ aslında çok eski bir şarkı, kaç senesinde yaptığımı hatırlamıyorum ama 80 sonları, 90 başları olmalı... Retro bir şarkı, biraz 80’ler havasında çünkü. Dünyada da öyle bir moda var, 80 ve 90’lar havalarında, bu soundlarda şarkılar yapılmaya başlandı. Ben de tesadüfen buldum, Kenan’ın bilmem neredeki kayıtlarından çıktı. Ajda’nın eski tarzını özleyen dinleyiciler var; öyle bir fikir oluştu kafamda, böyle bir düet olsun, hatta bu sefer üçümüz olsun diye düşündüm. Kenan’ın ağzına göre sözler olsun, Ajda’nın ağzına göre sözler olsun falan derken, bayağı bir senedir bu şarkıyla uğraşıyoruz. Bir de şarkının benim için özelliği ve zor tarafı içinde hiçbir Alaturkalık olmaması. Çok Avrupai bir şarkı, sanki yabancı bir şarkıyı almışısız da Türkçe cover yapmışız gibi bir havası var. Ajda’nın eskiden yaptığı şarkılara benziyor; o yüzden öyle bir bağdaştırma yaptım kafamda. Sevildi diye düşünüyorum, tepkiler o yönde...

Haberin Devamı

Müziğin birçok işini birden yapıyorsunuz, hangisi daha çok keyif veriyor?

Aslında tam olarak öyle bir şey yok, hepsinin bir yeri var dediğiniz gibi. Ben esasında piyanistim, 4 yaşında konservatuara girmişim, piyanist olmuşum. Fakat işin ikinci etabı aranjörlük, bu da çok sevdiğim bir iş. Bence matematik zekası isteyen bir iş, benim matematikle aram hep çok iyiydi. Mesela hiç şarkı söz yazamam, okulda da edebiyatım kötüydü zaten. Ajanjörlükte, o bilgisayarda gördüğümüz bilgiler çok sayısal bilgiler, bunlarla uğraşmak benim için çok eğlenceli ve milyarlarca alternatiften bir şeyler seçip oluşturmak mükemmel bir şey. ‘Harika’da mesela en son saydık, 180 kanal kayıt var, yani 180 farklı sesi birleştirip kayıt yapmışız. Bunların tek tek seçilmesi benim için çok eğlenceli. Sonraki kısmı da; bunu DJ olarak, piyanist olarak ya da orkestra şefi olarak canlı şekilde dinleyiciye sunmak, o da ayrı bir zevk. Hepsi böyle etap etap gidiyor.

Erkek çocuk yapmazsak Doğulu soyadı yok olacak

Çok DJ var... Sizin alamet-i farikanız nedir?

Benim kendi yaptığım şarkıları çalıyor olmam bence özellikli olan.

Şimdi ikinci kızınız da oldu, nasıl iki kız babası olmak?

Benim için onlar yaşama sebebim diyelibilirim.

Üçüncüyü istiyor musunuz, bir erkek bebek mesela?

Herkes aynı şeyi söylüyor, yapacağız herhalde ama nasıl yapacağız hiç bilmiyorum! Biraz da erkek çocuğu şundan istiyorum, bizim Doğulu soyadı yok olmak üzere, ya biz bir tane daha yapacağız ya da Kenan’a kalacak, son şansımız, yoksa Doğulu kalmayacak. Sorumluluk var üzerimizde aslına bakarsan...

Kenan’la Beren’i sormasak olmaz tabii...

Kenan da evlenecek işte, bekliyoruz. Onun da evlenip çocuk yapması lazım bir an evvel...

Çalıştığınız sanatçıları size sorsam, kim hakkında ne diyebilirsiniz?

Hepsiyle benim albümüm dışında da çalışıyorum, ama burada beni gururlandıran şey, benim albümde sanki daha bir titizlendi hepsi. “Tamam çok güzel oldu” diyorum, geliyor yeniden okuyor... Normalde kendi albümünde bile bu kadar titiz davranmıyor olabilir....

ARTIK TECRÜBELİYİM

İşimi gibi çok severek ve eğlenerek yapıyorum. Artık tecrübeliyim, neredeyse 30 senedir bu işi yapıyorum sahnede. 25 senedir de prodüktörlük yapıyorum.