Gazete Vatan Logo

‘Sarıkamış şehitleri terk edildikleri dağları bekliyor’

Sarıkamış faciasının 97’nci yılında düzenlenen panelde isyan sesleri vardı

90 bin şehidin verildiği Sarıkamış faciasının 97’nci yılında düzenlenen panelde isyan sesleri vardı. Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Kendi imkanlarımızla birkaç şehitlik tespit ettik Genelkurmay’ın bu şehitliklerden haberi bile yok” dedi.

Erzurum’da düzenlenen ‘97’nci Yılında Sarıkamış Şehitleri’ konulu toplantıda konuşan ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, bölge insanından aldığı destekle Allahuekber Dağları’ndaki şehitlikleri belirlediklerine dikkat çekerek, “Şehitlikleri 30 kişi kollarımızı açarak kucaklamak istedik. Ama o kadar büyüktü ki kucaklayamadık. İsimleri bile yok. Soruyoruz; ’Ziyarettepe?’, ’Şehittepe’ diyorlar. Genelkurmay’ın bu şehitliklerden haberi bile yok. Terk edildikleri dağları bekliyorlar” dedi.

‘Sönmez’in heykeli dikilsin’

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Bingür Sönmez, Erzurum’da avukat Necati Bölükbaşı ve Prof. Dr. Durkaya Ören’le birlikte başlattıkları çalışmalarda kendisine destek olanlar gibi direnç gösterenler de bulunduğunu belirtti. Sarıkamış harekatı ile ilgili olarak özel bir arşiv oluşturduğunu ve bunu herkese açtığını ifade eden Prof. Dr. Bingür Sönmez, düzenlenen aktiviteler için çocukluk arkadaşlarının bile “Bu iş sana mı kaldı?” diye eleştirdiklerini anlattı. Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Sarıkamış’ı bir kalp cerrahı gündeme getirdi. Prof. Dr. Bingür Sönmez’in başlattığı çalışma ile Sarıkamış artık bu milletin hafızasının en acı noktalarından birini oluşturuyor. Türk milleti adına kendisine teşekkür ediyorum. Prof. Sönmez’in Sarıkamış’a heykeli dikilmelidir” dedi.

Haberin Devamı