Gazete Vatan Logo

‘Sakarya’lı yeni Corolla vitrine çıkıyor

Dünyada en çok satılan aracın galası Türkiye’de

Toyota’nın 7 yıl sonra yeniden Sakarya fabrikasında üretimine başlayacağı yeni Corolla’nın sır perdesi 6 Haziran’da kalkıyor. Türkiye’nin bastırmasıyla 39 milyondan fazla satılan otomobilin yeni yüzü ilk kez Cenevre Fuarı yerine ülkemizde ortaya çıkacak. Yeni Corolla, Türkiye‘ye 1 milyar dolar kazandıracak.

150 milyon euro yatırımla bu yılın ilk yarısında Toyota’nın Sakarya fabrikasında üretilmeye başlanacak yeni Corolla, dünyada ilk kez Türkiye’de sergilenecek. Japonya merkezin ‘Yeni Corolla’yı ilk uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergileyelim’ ısrarına rağmen, Türkiye en önemli modelinin dünya tanıtımını koparmayı başardı.

7 yıl sonra Sakarya’da yeniden üretilmeye başlanacak yeni Corolla’nın ülkemizde vitrine çıkmasında Toyota Türkiye’nin ‘En önemli barutumuz yeni Corolla, Cenevre’de harcamayalım’ iknası etkili oldu. Böylece 39 milyon adetle dünyanın en çok satan otomobili unvanına sahip olan Toyota Corolla’nın sır perdesi ülkemizde kalkacak.

Hedef 50 binlik satış

Toyota Türkiye, 6 Haziran’da Corolla’nın tanıtımını gerçekleştirecek. 11’inci jenerasyon Corolla’nın deneme üretimleri Sakarya tesisinde başlarken, Haziran’da seri üretime geçilecek. Sedan aracın piyasaya çıkış tarihi ise yılın üçüncü çeyreğinde olacak.

Yeni Auris’in test sürüşünde sorularımızı yanıtlayan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Corolla’nın dünyada ilk tanıtımının Türkiye’de olacağını belirterek, “Corolla’nın konsepti şu an Detroit Otomobil Fuarı’nda sergileniyor. Konsept Furia’da yeni Corolla’nın çizgileri yer alıyor. Eski jenerasyona göre tasarımı çok değişti. Yeni Corolla’yla iddialıyız” dedi.

Corolla’dan tüm dünyada bugüne kadar 39 milyon adetten fazla satıldığını belirten Bozkurt, yeni modelle ilgili hedeflerini şöyle aktardı:

“Corolla, Türkiye’de de çok tutulan bir model. Auris’le birlikte en çok satan iki Toyota’dan biri. Yeni Corolla ile hedeflerimiz daha da büyüyecek. 2012’de 35 bin adetlik satış öngörüyorduk, 34 bin 576’lik satışa ulaştık. Bu yıl için bütçemizi 34-36 bin adetler arasında tuttuk. 2014’te yeni Corolla’nın rüzgarıyla 50 bin adet ve üzeri satışa ulaşmayı istiyoruz. Corolla’nın yeniden Sakarya’da üretilmesi bizim için büyük avantaj. Yılda 25 bin adet Corolla satarız.”

İlaç gibi yatırım

Yeni Corolla, Toyota Türkiye’ye ilaç gibi gelecek. Halihazırda Verso modelini bantlardan indiren Adapazarı tesisi, Corolla ile üretimini 2014’te 150 bin adede yükseltecek. 1.5 milyar dolarlık ihracat yapan Toyota Türkiye, yeni otomobille bu rakamı 2.5 milyar dolara çıkaracak. Adapazarı, yeni Corolla ile ihracat pazarlarının sayısını 30 ülkeden 50’ye yükseltecek.

Yenilenen Toyota Auris internette sörf yapıyor

Toyota’nın yeni tasarım anlayışını yansıtan Auris, 1 Şubat’ta Türkiye pazarında satışa çıkacak. Bir önceki nesile göre 30 mm artırılarak uzunluğu 4.275 mm’ye ulaşan ve yüksekliği 55 mm düşürülerek 1.460 mm’ye indirilen yeni Auris’e ilk bakışta keskin hatlar, LED farlar, panaromik cam tavan arka spoyler ve belirgin ön ızgara dikkat çekiyor.

Yeni Auris’te 1.33 litre benzinli, 1.6 litre benzinli ve 1.4 D-4D motor seçenekleri yer alıyor. 1.33 lt benzinli versiyonunda ortalama yakıt tüketimi 5.5 lt’ye, manuel şanzımana sahip 1.6 lt’de 5.9 lt’ye düşürüldü. Aracın 1.6 lt benzinli versiyonunda ilk defa CVT şanzımanın sunulduğunu ekleyelim. CVT şanzımanla birlikte yakıt tüketimi de yüzde 20 oranında azaldı ve 100 km’de ortalama 5.7 lt’ye indi.

1.4 D-4D manuel ile otomatik şanzıman seçeneklerinde ortalama yakıt tüketimi 4.2 lt’ye düşürülerek yüzde 10 iyileştirme sağlandı.

Markanın ‘eğlenceli sürüş’ anlayışının uygulaması olan Toyota Touch ise iç mekanda öne çıkıyor. Yeni Auris’in 6.1 inçlik renkli dokunmatik ekran sistemine sahip ‘Toyota Touch’ sistemi, radio-CD-MP3 çalar, Bluetooth ile cep telefonundan görüşme yapma, cep telefonu adres defteri ile senkronizasyon ve yine ‘cep’ten müzik dinleme, yakıt tüketimi grafiğini gösteren yol bilgisayarı, arka görüş kamerası özelliklerini içeriyor.

Yeni Auris’te önümüzdeki günlerde opsiyonel olarak sunulacak ‘Touch&Go’ multimedya sistemi ile navigasyon özelliği de sunulacak. Bunun yanı sıra Bluetooth aracılığıyla ekran üzerinden SMS alma ve gönderme, internete bağlanma imkanı sağlanıyor. Life, Active, Advance ve Premium olmak üzere 4 farklı donanım seviyesi olan Auris’in fiyatı 39 bin 900 TL’den başlıyor.

Başbakan’a verdiği sözü tuttu

ALTI yıl önce yerli spor otomobil Etox’u üreten Ercan Malkoç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği sözü tuttu ve ODTÜ ile birlikte Etox’un elektriklisini üretti. Türkiye’de üretilen ilk elektrikli spor otomobil olan Etox, 20 ayda geliştirildi ve 1 milyon 45 bin liraya mal oldu. Tam şarj ile 180 kilometre gidebilen Etox, maksimum 170 kilometre hıza çıkabiliyor.

İlk Etox’u ürettikten sonra, toplantıda Başbakan Erdoğan ile Kırşehir’de bir toplantıda karşılaştıklarını ifade eden Erteks’in sahibi Ercan Malkoç, şunları anlattı: ”Sayın Başbakanımız yerli otomobil Etox’u geliştirdiğimizi öğrenince çok ilgilendi. Bize, fosil yakıtlı araçlarla zaman kaybetmememizi öneren Sayın Başbakanımız, ’Bu konuda dünyadan çok geriyiz. Bunun yerine elektrikli otomobile yönelin’ dedi. Biz de bunun üzerine Sayın Başbakanımıza elektrikli otomobil yapmaya söz verdik.”

Siparişle satılacak

Başbakan Erdoğan’ın, yerli elektrikli otomobil üretme konusundaki sözlerinin kendilerini kamçıladığını anlatan Malkoç, hemen çalışmalara başladıklarını söyledi ve ekledi: “20 aylık bir çalışmanın ardından elektrikli Etox’u ODTÜ ile birlekte yarattık.”

Elektrikli Etox’u, iç piyasaya sipariş yöntemiyle yapmayı planladıklarını ifade eden Malkoç, ”Başbakanımıza verdiğimiz sözü yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Sırada elektrikli hafif ticari araç var” dedi.

Haberin Devamı