Gazete Vatan Logo

‘Rüzgar’da en büyük olacak

Polat Enerji, Soma Rüzgar ve Enerji Santrali (RES) projesinin ilk bölümünü tamamladı

170 milyon euroluk projenin ikinci bölümü Ağustos 2011’de tamamlanacak ve Soma RES 156 adet türbin ve 140.4 MW kurulu güç ile Türkiye’nin en büyük RES’i olacak

Polat Enerji, Soma Rüzgar ve Enerji Santrali (RES) projesinin ilk bölümünü tamamlayarak 88 adet türbini devreye aldı. İlk etabı için 100 milyon euro harcanan projenin ikinci etabı için 70 milyon dolara yakın bir yatırım daha yapılacak. Ağustos 2011’de tamamlanacak ikinci bölümle birlikte Soma RES 156 adet türbin ve 140.4 MW kurulu güç ile Türkiye’nin en büyük RES’i olacak. Şu anda Zorlu Enerji 135 MW kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük RES’i konumunda.

Ortak kendiliğinden geldi

Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “14.9 MW gücündeki Burgaz RES, 34.2 MW gücündeki Sayalar RES, 140.4 MW’lık Soma RES, 54.9 MW gücündeki Poyraz RES ve her biri 30’ar MW gücündeki Seyitali, Samurlu ve Kozbeyli RES tamamlanınca iştirakleri ile birlikte yılda ortalama 1 milyar KW saat elektrik yani Türkiye’nin toplam üretiminin 200’de 1’ini sadece rüzgardan aldığımız temiz enerji ile üreteceğiz. 2011 yılına geldiğimizde 5 yılda toplam 407 milyon euroluk yatırım yapmış olacağız“ dedi. 10 yıldır rüzgar enerjisine yatırım yaptıklarını kaydeden Polat, “Avrupa’nın enerji devlerinden Fransız EDF’in iştiraki EDF-EN bize geldi ve yüzde 50 ortağımız oldu. Bu ortaklık gücümüze güç kattı. EDF-EN ile birlikte Türkiye’de projelerimizi planladığımız çerçevede devreye alıyoruz” diye konuştu.

Yatırımlar devam edecek

Polat Enerji CEO’su Zeki Eriş ise Türkiye’nin en büyük rüzgar santralini tamamlayarak Türkiye’nin karbon azaltım hedeflerine katkıda bulunduklarını belirtti. Eriş, yerli olarak imal edilmeye başlanan kule ve kanat ekipmanları ile istihdamı da artıran temiz enerji yatırımlarına devam ettiklerini, iştiraklerinden Doruk Enerji’ye ait Aliağa’daki Seyitali RES projesinin inşaatına geçen hafta başladıklarını anlattı. Eriş, Haziran 2011’de tamamlanacak Seyitali RES’in 30 MW kurulu güce sahip olacağını vurguladı.

Yasa yüzünden ortağımız planladığı yatırımı başka ülkelere kaydırdı

ADNAN Polat, ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve sürdürülebilir bir büyüme için yatırımcının siyasetin ve bürokrasinin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğunu söyledi. Türkiye’de enerji yasasının ve düzenlemelerin gecikmesinden dolayı EDF-EN’nin Türkiye’ye yapmayı planladığı yatırımları başka ülkelere kaydırdığını kaydeden Polat, şöyle devam etti: “Rüzgar enerjisini 25 yıl önce konuştuk. 10 yıl kanun çıkarmak için uğraştık. Bizimle aynı süreçte bu işe başlayan Almanya 30 bin MW güce ulaştı, biz 1.200 MW’a ulaşabildik. Türkiye bu gecikmelerden milyonlarca euro yatırımı kaçırıyor. Ortağımız Türkiye’de kanun geciktiği için rüzgar ve güneş enerjisiyle ilgili yatırımlarını Suriye, İsrail, Suudi Arabistan, Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelere yöneldi. Azerbaycan’da ölçümlere başladılar. Sonuçta treni kaçırıyoruz ve bu bizi çok üzüyor. Biz bile bazen çevre ülkelerde yatırım yapsak mı diye konuşuyoruz.”

Fransız ortak Türkiye’nin 3 katı enerji üretiyor

- 380 bin volt gerilim seviyesinden bağlı Türkiye’deki tek RES özelliğine sahip olan Soma RES tamamlandığında tek başına 200 bin kişilik bir şehrin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek elektriği üretecek. Bu miktar enerji 2009 yılı tüketimi ile Edirne ilinin tamamının tüketimine karşılık geliyor.

- 123 milyon metrekare sahaya yayılan santralin yıllık üretim miktarı 405 milyon kWh.

- Soma RES inşaatı için toplam 25 bin metreküp beton, 4 bin ton demir kullanılacak.

- Polat Enerji’nin ortağı olan EDF-EN’in yıllık cirosu 1.2 milyar euro. Şirketin 2.200 MW net rüzgar, 132 MW net güneş enerjisi kurulu gücü var.

- Şirketin 2012 hedefi toplamda 4.200 MW net kurulu güce ulaşmak.

- EDF-EN’in yüzde 50 hissesine sahip olan EDF Grup’un cirosu ise 66.3 milyar euro. Piyasa değeri 82.5 milyar euro olan şirket, 618 milyar kWh enerji üretimiyle Avrupa’nın en büyük enerji üreticisi.

- Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin bu yıl 2010 milyar kWh olması bekleniyor.

Haberin Devamı