Gazete Vatan Logo

‘Projenin baş kahramanı Hayrünnisa Hanım’

'O olmasaydı, kitabın bu kalitede çıkması zor olurdu'

Eski Ak Parti Milletvekili Faruk Bayrak, “Fotoğraflarla Çankaya” adlı kitapta, Cumhurbaşkanı Gül’ü ‘özel’ fotoğraflarla anlattı. Bayrak, “Bir ilke imza attık. Hayrünnisa Hanım olmasaydı, kitabın bu kalitede çıkması zor olurdu” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’ndeki 4 yılını fotoğraflarla anlatan “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül-Fotoğraflarla Çankaya” adlı kitabı yayımlayan Alfa Yayıncılık’ın sahibi Ak Parti eski Milletvekili Faruk Bayrak, 1,5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitabın hazırlanış sürecine ilişkin detayları VATAN’a anlattı. Yayınevi olarak gündeme getirdikleri bu projenin Gül’ün de onay vermesiyle hayata geçirildiğini belirten Bayrak, 140 fotoğrafın yer aldığı 210 sayfalık kitap için 50 bin’i aşkın fotoğrafı taradıklarını söyledi. Aynı formatta ancak farklı resimler içerek Fotoğraflarla Çankaya’nın İngilizce baskısının da en geç 2 ay içinde piyasaya çıkacağını belirten Bayrak, Gül’ün izin vermesi halinde periyodik olarak bu kitabın devamını yapmayı arzu ettiklerini kaydetti. Kitabın hazırlanış aşamasında fotoğraf seçimi ve yazılacak metinler konusunda Hayrünnisa Gül’den büyük destek aldıklarını ifade eden Bayrak, “Bu projenin başkahramanı Hayrünnisa Hanım’dır” dedi. Kitabın ilk baskı adetine ilişkin soruyu “Prensip olarak bunu açıklamayı doğru bulmuyorum” diyerek yanıtsız bırakan Bayrak, “İlklerin yayınevi olarak tanınıyoruz. Bu çerçevede Türkiye’de bir ilk olan bu projeyi hayata geçirmek bizim açımızdan işin ticari boyutundan çok daha önemli” görüşünü dile getirdi. Bayrak’ın sorularımıza verdiği yanıtlar özetle şöyle:

-Bu proje kimin fikriydi?

Yayın evi olarak bizim fikrimizdi. Sayın Cumhurbaşkanı’na bu önerimizi götürdük. Uygun gördüler. Arşivlerini, yayınlanmamış özel fotoğraflarını ve metinlerini bize açtılar.

-Kitaptakı 140 fotoğraf kaç fotoğraf arasından seçildi?

Ben ve ekibim 50 binin üzerinde fotoğrafı taradık. Mutfakta hanımefendiyle birlikte olan fotoğraf gibi Sayın Cumhurbaşkanımızdan özel fotoğraflarını da rica ettik. Kendisi bizim yayınevimizi tanıyan biri olarak ne yapıp ne yapmayacağımızı tahmin edebiliyordu. O yüzden özel fotoğraflarından da alma ısrarımızı kırmadı.

-Kullanılacak resim ve metinlere nasıl karar verildi?

Bu işin başkahramanı Hüyrünnisa Hanım’dır. Çünkü resimleri seçmek yetmiyordu, o an o duyguları yaşamış birisinin mutlaka bu işin içinde parmağının olması gerekiyordu. Hayrünnisa Hanım’dan bunu rica ettiğimizde büyük bir alicenaplık gösterdi, bizi kırmadı. Özellikle metinleri hazırlarken kullanılacak ifadelerde zorlandığımız anlarda bize yardımcı oldu, işlerimizi büyük ölçüde kolaylaştırdı. Hayrünnisa Hanım’ın yardımları olmasaydı bu kitabın bu kalitede çıkması zor olurdu. Önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de bir ilk. Bugüne kadar hiçbir devlet büyüğümüze ilişkin böyle bir çalışma yayınlanmadı.

-Çalışma ne kadar sürdü?

Çalışmalara yaklaşık 1,5 sene önce başladık. Ciddi bir çalışma gerekiyordu. Titizlikle bu noktaya getirdik.

-Kitap ne kadar basıldı?

Prensip olarak söylemiyoruz. Doğru olmaz. Birkaç ay sonra belki açıklama yaparız. İlklerin yayınevi olarak biliniyoruz. İlklerin yayınevli olarak bu çalışmanın da Türkiye’de yapılması gerektiğini düşünüyorduk. Böyle bir projeyi hayata geçirmek bizim açımızdan işin ticari boyutunun çok ötesinde.

-Yurtdışına yönelik baskı olacak mı?

Çalışmamızı İngilizce’ye de çevirdik. İngilizce yayınlayıp dünya ile de paylaşacağız. Çevirisi tamamlandı, şu anda redaksiyon aşamasında. Sanırıyorum 1-2 ay içinde o da yayınlanmış olur. Aynı formatta olacak ancak resimlerde değişiklik olacak.

-Cumhurbaşkanı kitapı kendisine sunduğunuz ilk anda nasıl bir reaksiyon gösterdi?

Çok hoşuna gitti. Bizim ‘Acaba beğendirebilir miyiz?’ endişemiz vardı. Hayrünnisa Hanım ile birlikte kendisine sunduğumuzde ikisinin beğenilerini ifade edip hoşnut olmaları bizi de memnun etti.

-Kalan görev süresi için de benzer bir kitap çıkartmayı düşünüyor musunuz?

Arzu ederlerse devam ettireceğiz. Her yıl, ya da 2 yılda bir devam ettireceğiz müsade ederlerse.

-Bundan sonraki Cumhurbaşkanları için de böyle bir çalışmayı yapmayı düşünüyor musunuz?

Tüm devlet büyüklerimize yönelik böyle bir çalışmayı yapmaktan büyük keyif alırız.

-Başbakan için bir hazırlığınız var mı?

Müsade ederlerse arzu ederiz, keyifle yaparız.

Yemek yapmıyorsun unutacaksın...

Tarabya Köşkü’nde Hüyrünnisa Hanım’la katmer pişirirken poz veren Gül, fotoğrafın altına şunları yazdı: “Çok güzel yemek yapardı doğrusu Hayrünnisa Hanım. Cumhurbaşkanı olunca en büyük kayıplarımızdan biri oldu. ‘Yemek yapmıyorsun, unutacaksın’ diye takılıyorum.”

Kitapta 140 fotoğraf var

“Fotoğraflarla Çankaya” adlı kitap 210 sayfadan oluşuyor. “Herkesin Cumhurbaşkanı”, “Yeni Diplomasi Dili”, “Yarının Türkiyesi” ve “Hayatın İçinden” bölümlerinden oluşan toplam 140 fotoğrafın yer aldığı kitapta, Gül’ün yurtiçi ve yurtdışı gezileri yer alıyor. Kitap Gül’ün eşiyle birlikte gülerken çekilmiş fotoğrafı ile başlıyor ve Gül’ün tek başına Boğaz’a bakarken çekilmiş fotoğrafı ile bitiyor.

Haberin Devamı