Gazete Vatan Logo

‘Piyasalar kredi notu artışını satın aldı’

Basın mensuplarının sorularını yanıtladı

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türk kağıtlarındaki primlere bakıldığında not artışının piyasalar tarafından satın alınmış göründüğünü belirterek, “Ama bu not artırımı hangi tarihte olur bunu söylemek, kestirmek zor. Cari açık ve tasarruf oranındaki düşüklük ekonominin zayıf karnı” dedi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, cari açık ve tasarruf oranındaki düşüklüğün ekonominin zayıf karnı olduğunu belirterek ekonomik disiplinden taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. İzmirli işadamlarına avantajlı kredi paketi açmak için kente gelen Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İTO’daki kredi protokolünün imza töreni öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’nin kredi notunun artıp artmayacağına yönelik soru üzerine, ’cari açık ve tasarruf oranındaki düşüklüğün’ ekonominin zayıf karnı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

Türkiye yükselen değer

“Türk kağıtlarındaki primlere bakıldığı zaman not artışını piyasalar satın almış görünüyor ama bu not artırımı hangi tarihte olur bunu söylemek, kestirmek zor. Türkiye’nin ekonomik performansı iyi gitti ama cari açık ve tasarruf oranlarının düşüklüğü bizim ekonomimizin zayıf karnı. Buradaki dengeli ekonomik büyüme ve sorunlu alandaki çalışmaları yabancı yatırımcılar yakından takip ediyor. Türkiye’nin 10 yılda gösterdiği performans iyi bir geçmiş olmuştur ama önümüzdeki yıllarda da aynı disiplinde aynı ekonomik performansı göstermemiz gerekmektedir. Not verenler de sanırım bu performansın nasıl olacağını orta vadeli ekonomik programın nasıl uygulanacağının analizini yapıyorlardır. Biz biraz sabırlı olmalıyız. Ekonomik disiplinden özveride bulunmamamız lazım.” Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’nin global krizde yükselen değer olduğunu belirterek, “Ülkemiz birçok alanda üst üste çok başarılı performans gösterdi. Eksiklerimiz var, ekonomide bazı açılardan yapmamız gerekenler var ama bütün resme baktığımız zaman hakikaten Türkiye bu global krizde yükselen değer olmuştur. Kendi ekonomik gücünü tüm dünyaya duyurmuştur. Bugün nereye giderseniz gidin ister Uzakdoğu’ya, ister ABD’ye, ister Avrupa’ya gidin “Türkiye’ dediğiniz zaman herkes çok iyi biliyor. Herkes merak ediyor. Bu, Türk insanının hep birlikte yapmış olduğu başarıdır. Bu protokolün İzmir’e ve İzmirliler’e hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Akbank’ın dolar cinsi tahvillerine yoğun ilgi

Akbank’ın ihraç edeceği 500 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli tahvilde talep 4 milyar dolara, ek olarak çıkarılan 10 yıl vadeli tahvilde ise 3 milyar dolara yaklaştı. Bankacılık kaynakları 10 yıl vadeli tahvilde getiri beklentisinin mid swaps (MS) artı 360 baz puan civarında olduğunu ifade ederken, 5 yıl vadeli tahvilde de getiri beklentisi MS artı 340 baz puan civarından 330 baz puan civarına indirildi. Her iki ihraçta da 500’er milyon dolar olarak belirlenen borçlanma tutarları yükseltilmeyecek. Akbank, yurtdışına dolar cinsi tahvil ihracı düzenlenmesi için Bank of America Merrill Lynch, Citi, HSBC, JPMorgan ve Societe Generale’in yetkilendirildiğini dün açıklamıştı. KAP’a gönderilen açıklamada, Akbank’ın toplam 1.5 milyar dolar ve/veya diğer yabancı para cinslerinden bir veya birden fazla tahvil veya benzeri türden borçlanma aracı ihracı için başvurusunun Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kayda alındığı hatırlatıldı.

İzmirli KOBİ’lere özel avantajlar

Akbank ve İzmir Ticaret Odası arasında imzalanan protokol ile KOBİ destek kredilerinden yararlanarak, ticari artı para kredisi ile ticari kredi kartı kullanan tüm KOBİ’ler 3 ay boyunca pek çok avantaja sahip olacak. 150 bin liraya kadar KOBİ destek kredisi kullanan müşteriler, Akbank şubelerinden 10 adet havale, 10 adet EFT, 10 adet çek tahsilatı, internet üzerinden sınırsız havale ve EFT işlemini ücretsiz gerçekleştirecek. 150 bin lira üzeri KOBİ destek kredisi kullanan müşteriler, Akbank şubelerinden 20 adet havale ve EFT, 20 adet çek tahsilatı gerçekleştirecek.

Haberin Devamı