Gazete Vatan Logo

‘Özel yetkililer’ için uzaklaştırma

HSYK, ‘Selam Tevhid’ soruşturmasında usulsüz dinleme talep ettiği ve bu yönde karar aldığı iddia edilen 49 hakim ve savcıyı görevden uzaklaştırdı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi geçen hafta 54 hakim ve savcı hakkında soruşturma izni verilmesini kararlaştırmıştı. HSYK Başmüfettişliği, söz konusu kişiler hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmasını istedi.

İki üyeden itiraz

Talep yazısını görüşen HSYK 2. Dairesi de savcılar Mustafa Çavuşoğlu, Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Murat İnan ile Hakim Yakup Kaya dışında kalan 49 kişinin göreve devamlarının yargı erkinin nüfus ve itibarına zarar vereceği kanaatiyle geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Karara, kurul üyeleri Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik muhalif kaldı. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından rapora göre yeniden bir değerlendirme yapılacak ve gerekli görülmesi halinde bu kişilere disiplin cezası verilecek.

‘Özel yetkililer’

Listede dönemin özel yetkili hakim ve savcıları yer alıyor. Odatv ve Şike davasına bakan Mehmet Ekinci, Seyfettin Mermerci, Hikmet Şen; Ergenekon savcıları Muammer Akkaş ve Cihan Kansız, Ergenekon hakimi Sedat Sami Haşıloğlu; Selam Tevhid soruşturması savcıları Adnan Çimen ve Adem Özcan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya, Şike Savcısı Mehmet Berk, Poyrazköy davası hakimleri Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan, Hrant Dink Davası Hakimi Rüstem Eryılmaz gibi isimler de var.

Haberin Devamı

‘Nesiller boyu kınansa yeridir’
HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, kararla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hukuksuz dinleme ayıbı artık gündemden çıkmalı. Çok acılar çekildiği ve bir daha kimseye bu acılar yaşatılmamalı. Kimse hukuksuz dinlemelere mazeret bulmamalı. Hukuk dışı dinlemelerle hukuk devleti kavramı ve iddiamız tahrip edilmiştir. Bunu yapan ve yaptıranlar, nesiller boyu kınansa yeridir. Meşru bir amaca varmak için kullanılan araçlar da meşru olmalıdır.”