Gazete Vatan Logo

'Özal'ın çırağıyım' dedi, yarışta ipi göğüsledi

ANAP Kongesi'nde Ali Talip Özdemir ile Lütfullah Kayalar çekişti. Yarışı 640 oyla "Özal'ın prensi" Özdemir kazandı. Kayalar ise 428 oy aldı

Mesut Yümaz'ın 3 Kasım seçimleri sonrasında genel başkanlığı bırakacağını açıklamasının ardından yapılmasına karar verilen ANAP'ın 3. Olağanüstü Kongresi, düşük tansiyonlu başladı, ancak daha sonra zaman zaman gerginlik yaşandı. Ali Talip Ö/demir ve Lütfullah Kayalar'ın çekiştiği genel başkanlık yarışına Adil Aşırım da katıldı. Seçimden sonra genel başkanlıktan istifa eden Mesut Yılmaz kongreye gelmek yerine mesaj göndermeyi tercih etti. "Emanetçi" tartışmaları damgasını vurduğu kongrede Yılmaz'ın Kayalar'a destek verdiği iddia edildi.

50 dakika rötarlı
Atatürk Spor Salonu'nda yapılan ve saat 10.00'da başlayacağı ilan edilen kongre, saat 10.50'de başlayabildi. Ortak aday gösterilen Şükrü Yürür'ün Divan Başkanı seçilmesiyle kongre çalışmaları başladı. Yürür, kongreyi "aile toplantısı" olarak nitelendirdi ve adaylar aleyhine tezahürat yapılmaması uyarısında bulundu.

Daha sonra açılış konuşmasını Yılnıaz'ın ardından Genel Başkanvekilliği görevini üstlenen Ekrem Pakdemirli yaptı. Pakdemirli, "3 Kasım seçimleri, bizim için yıkım oldu. Hak etmemiştik, moralimiz bozuldu. Onun için burada toplandık" dedi.

Çelebi'nin çekilmesi gerdi
Divan Başkanı, genel başkan adaylarına 20 dakikalık süre verildiğini açıkladı ve konuşma sırasını belirlemek için kura çekilmesini oylamaya sundu. Çekilen kura sonucunda konuşma sırasının; Yaşar Barut, Perihan Genç, Lütfullah Kayalar, Adil Aşırım, Niyazi Kahveci, Işın Çelebi ve Ali Talip Özdemir olduğunu açıkladı. Kürsüye gelen ilk genel başkan adayı olan Yaşar Barut, Ali Talip Özdemir lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı. Emekli öğretmen Perihan Genç, kendisinin genel başkan seçilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak Genç daha sonra Özdemir lehine yarıştan çekildiğini açıkladı.

Adil Aşırım'ın ardından kürsüye gelen Dr. Niyazi Kahveci, kendisinden önce konuşan genel başkan adaylarının, Turgut Özal'ı örnek vermelerini eleştirdi. Kahveci, "Ben ne Özal'ın ne de akrabam Adnan Kahveci'nin ruhunu satarak konuşmayacağım" dedi. Kahveci, daha sonra Divan'a dilekçe göndererek, adaylıktan çekildiğini bildirdi.

Tansiyon yükseldi
Adaylardan Işın Çelebi, Türkiye'nin geleceği cin güçbirliğine ihtiyaç duyulduğunu savunduğu konuşmasının sonunda, Ali Talip Özdemir lehine yarıştan çekildiğini açıkladı. Çelebi'nin açıklamasına, bazı delegeler ve partililer tarafından tepkiyle karşılandı. Protestoların dinmemesi üzerine salonda gerilim yükseldi. Taşkınlıkların durmaması üzerine Divan Başkanı, kongreye 5 dakika ara verdiğini ilan etti ve görevlilerden tribünlerin üst taraflarında oturanları dışarı çıkarmalarını istedi.

Divan Başkanı Şükrü Yürür, konuşmaların bittiği saat 17.15'te, genel başkanlık seçimi hazırlıkları nedeniyle kongreye bir saat ara verildiğini bildirdi.
Bu arada, sandık başı görevlileri ile tasnif komisyonunda yer alacak üyeler için de seçim yapıldı.

Haberin Devamı