Gazete Vatan Logo

'Öteki Türkiye' Dünya Bankası raporunda!..

Dünya Bankası'nın dün yayınlanan 2005 raporu Türkiye'deki gelir dağılımının sanıldığından çok daha adaletsiz olduğunu ortaya çıkardı

Türkiye, Tanzanya ve benzeri birçok ülkeden daha kötü duruma gelen gelir dağılımındaki adaletsizlikle dünyanın gelir dağılımı en bozuk 55'inci ülkesi olarak belirlendi. Dünya Bankası'nın Dünya Kalkınma Göstergeleri 2005 raporu Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanmayan daha ayrıntılı gelir dağılımı istatistiğini ortaya koydu. Rapordaki rakamlar en alttakilerle en üsttekiler arasındaki farkın çok daha büyük olduğunu da gözler önüne serdi.

Dünya farklı hesaplıyor
Bütün dünyada gelir dağılımı istatistikleri yüzde 10 hatta yüzde 5'lik dilimler içinde yapılırken, DİE'nin gelir dağılımındaki çarpıklığı daha fazla ortaya çıkaran bu istatistikleri yayınlamadığına da işaret edildi.

Raporda yer alan verilere göre, Türkiye'de nüfusun en yoksul yüzde 20'lik kesiminin gelirden aldığı pay yüzde 6.1'de kalırken, en zengin yüzde 20'nin aldığı pay ise yüzde 46.7 düzeyinde seyrediyor. İkinci en yoksul yüzde 20 gelirden yüzde 10.6, üçüncü yüzde 20'lik dilim yüzde 14.9 ve dördüncü yüzde 20'lik dilim ise yüzde 21.8 oranında pay alabiliyor.

Raporda Gini katsayısına göre Türkiye'yi diğer ülkelerle karşılaştırabilmek için yüzde 10'luk en üstteki ve en alttaki dilimlerin milli gelirden aldıkları paylar da gözönüne serildi.

Rapora göre Türkiye'de nüfusun en yoksul yüzde 10'u gelirden sadece yüzde 2.3 oranında pay alıyor. En zengin yüzde 10'luk kesimin aldığı pay ise yüzde 30.7'ye çıkıyor. Bu istatistiğin yüzde 5'lik dilimler halinde ortaya konulması halinde Türkiye'deki gelir paylaşımı adaletsizliğinin daha da çarpıcı bir şekilde belirlenebileceğine dikkat çekiliyor. Dünya Bankası'nın rakamlarına göre 300 milyar dolarlık milli gelirden en alttaki 7 milyon kişi 6.9 milyar dolar alıyor. Yani yıllık kişi başı gelir 985 doları ancak buluyor. En zengin 7 milyon kişinin yıllık ortalama geliri ise kişi başına 13 bin 157 dolar olarak çıkıyor.

Danimarka geliri en adil bölüşen ülke
* ABD, 40.8 olan Gini katsayısıyla gelir dağılımı Türkiye'den daha bozuk ülkeler arasında yer alıyor.

* Türkiye, dünyanın en büyük ekonomilerinin üyesi olduğu OECD içerisinde de Meksika ve ABD'den sonra gelir dağılımı en bozuk üçüncü ülke oldu.

* Meksika 54.6 olan Gini katsayısıyla dünyada da gelir dağılımı en bozuk 16'ncı ülke konumunda.

* Meksika'da en yoksul yüzde 10'luk kesim gelirden sadece yüzde 1 pay alırken, en zengin yüzde 10'un payı ise yüzde 43. Ve kadar çıkıyor. İki kesim arasında 43 katlık fark bulunuyor.

* Dünya ülkeleri arasında gelir dağılımı en bozuk ülkenin ise 70.7'ye yükselen Gini katsayısıyla Nambia olduğu belirlendi.

* Dünya Bankası verilerine göre gelir dağılımı Türkiye'den daha bozuk herhangi bir Avrupa Birliği, AB'ye aday ya da Avrupa ülkesi bulunmuyor. Avrupa'daki ülkeler gelir dağılımının en adaletli dağıtıldığı ülke grubunu oluşturuyor.

* Danimarka, 24.7 olan Gini katsayısıyla dünyanın geliri en adil dağılan ülkesi konumunda bulunuyor. Japonya ise 24.9'la Danimarka'yı izliyor.

Türkiye 124 ülke arasında 55'inci
Sıfıra doğru indikçe gelir dağılımındaki adaleti, 100'e yaklaştıkça da adaletsizliği gösteren Gini katsayısı, Türkiye için 40 olarak hesaplandı. Dünya Bankası'nın 40 olarak esas aldığı Gini katsayısını DÎE 2003 gelir dağılımı anketinde 42 olarak hesaplamıştı. Türkiye, Dünya Bankası'nın esas aldığı Gini katsayıyla (40) karşılaştırılan 124 ülke içinde gelir dağılımı en adaletsiz 55'inci ülke konumuna geldi. Gelir dağılımı Türkiye'den daha bozuk ülkeler arasında, Botsvana, Sierre Leone, Guetamala, Paraguay, Kolombiya, Zimbabve, Panama, Honduras, El Salvador, Nijerya, Peru, Malezya, Bolivya, Filipinler, İran, Kenya, Senegal, Singapur, Kosta Rika, Madagaskar, Meksika, Arjantin, Şili, Brezilya gibi ülkeler bulunuyor.

Haberin Devamı