Gazete Vatan Logo

‘Ölüm yolcuları’na yaşam umudu

Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi TCSG Umut, Ege Denizi’nde ölümle boğuşarak karşı kıyıya varmaya çalışan kaçaklara can kurtaran simidi oluyor.

Yaşadığı ülke topraklarını kendi iradesiyle terk edip, hukuk kuralları ve prosedürlerine uymadan, gerekli izinleri almadan başka ülkeye giden kaçaklar, genelde lastik bot aracılığıyla Yunanistan kıyılarına ulaştırılmaya çalışılıyor. Fiber ve ahşap tekneyle sürat teknesinin yanı sıra jetski ve şambrel de kullanılan “deniz araçları” arasında yer alıyor. Deniz yoluyla Türkiye’den çıkış olaylarıyla ilgilenen Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, gerek havadan gerek denizden arama kurtarma faaliyetleriyle “umut yolculuğu”na çıkan yüzlerce kişinin hayatını kurtarıyor. Milli tersanelerde Türk mühendis ve işçileri tarafından inşa edilen TCSG Umut da arama kurtarma faaliyetlerinin özellikle açık denizlerde ve ağır denizle hava şartlarında etkinlikle icra edilebilmesi imkanı sunuyor.
Kesintisiz 8 gün
Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterinde 5 Nisan 2013’ten bu yana görev alan, Aksaz Limanı’nda konuşlu TCSG Umut, kesintisiz 8 gün süreyle denizde kalabiliyor. AB-412 helikopter için iniş/kalkış, konuş ve hangarlama imkanına sahip platform ile teleskopik hangar mevcut bulunan TCSG Umut’ta, deniz kirliliğiyle mücadele etmek üzere mevcut yüzer bariyer ve “oil skimmer”, gemi yangınlarına müdahale etmek üzere 150 metre mesafeye su atabilen 2 su topu, ayrıca arama kurtarma, tıbbi tahliye, düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadelede etkin rol oynayan modern sistem ile cihazlar bulunuyor.
10 kaçaktan 9’u Ege’de kurtarılıyor
İstatistiklere göre, kaçakların yüzde 90’ından fazlası, Ege Denizi’nde kurtarılıyor. Yunan adalarından Midilli’nin 5, Sakız’ın 4,2, Sisam’ın 1, Sömbeki’nin 3,8, İstanköy’ün 3 ve Rodos’un 10 mil gibi kısa mesafelerde bulunması, Ege Denizi’nin tercih edilmesinin başlıca nedeni gösteriliyor.
Naklen kurtarma
TCSG Umut’un arama kurtarma faaliyetlerine, AA ekibi de tanıklık etti. Gece yarısı radar ve gece görüşlü kameralarla tespit edilen yaklaşık 40 kişinin bulunduğu lastik bota, durması için siren çalınıp ışık tutularak yaklaşıldı. Kaçakları taşıyan bot durmayınca bir ekip, gemiden indirilen botla kaçakların yanına gitti. Ekiptekilerin, çalışmalar sırasında kapasitesinin üzerinde kaçağın bindiği lastik botların alabora olmaması amacıyla azami gayret gösterdiği, aralarına çocukları alan kaçaklardan bazılarının ise motoru durduğu sırada suya eğilip kulaç atarak botlarıyla uzaklaşmaya çalıştıkları gözlendi.
Alkollü kaptanı kaçaklar ihbar etti
Bodrum açıklarındaki üç ayrı noktada Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmeye çalıştıkları belirlenen yabancı uyruklu toplam 176 kaçak ile organizatör oldukları ileri sürülen 1’i İngiliz 2 kaptan yakalandı. Tilkicik Koyu’nda yakalanan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu tamamı Suriyeli 84 kaçağın, kendilerini taşıyan teknenin kaptanının aşırı alkollü olması ve yönünü kaybedip, bir ara kayalıklara çarpma tehlikesi atlatması üzerine korkup, kendilerini ihbar ettiği ortaya çıktı. Yaşar ANTER DHA

Haberin Devamı