Gazete Vatan Logo

‘Olmazsa olmazımız ilk üç madde’

YÖK, TÜSİAD gibi kurumların eleştiri oklarına hedef olan yeni anayasa konusunda yumuşama sinyalleri veriliyor

Akademisyenlerce hazırlanan yeni Anayasa taslağını “partinin sahipleneceği bir metin haline getirme” çalışmalarına Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisi nedeniyle ara veren AKP, YÖK, Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı, TİSK ve TÜSİAD’dan peş peşe gelen eleştiriler karşısında, üniversitede türban serbestisi gibi radikal düzenlemeler konusunda söylem yumuşatırken, parti yönetiminden tansiyonu düşürmeye yönelik açıklamalar da sürüyor.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in önceki gün TÜSİAD’da “Toplumun dikiş noktalarına jilet atmayız” ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın VATAN’a yaptığı “Tartışmaya açacağımız taslak olmazsa olmazımız olmayacak” açıklamasının ardından, tansiyonu düşürmeye yönelik bir açıklama da AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin’den geldi.

Üniversitelerde türbanı serbest hale getirecek bir düzenlemenin AKP’nin kapatılmasına gerekçe olabileceği ve bu yönde bir düzenleme yapılamayacağı yolundaki iddiaları “henüz şekillenmemiş bir taslak üzerinden tartışma yapmak doğru değil” diyerek yanıtsız bırakan Ergin, “Kimse bizi mindere çekmeye çalışmasın” dedi.

Ergin, “Türban düzenlemesi olmazsa olmazınız mı? Bu taslakta vazgeçemeyeceğiniz hükümler neler?” sorusuna ise, “Tek olmazsa olmazımız, mevcut anayasada da yer alan ve aynen koruduğumuz ilk üç madde” karşılığını verdi. Ergin, en geniş uzlaşmayı ve katılımı esas alarak yeni bir Anayasa çalışması yürüttüklerini vurgulayarak, bu konuda hiç kimsenin “henüz şekillenmemiş bir metin üzerinden” gerilim yaratmaya çalışmamasını istedi.

Haberin Devamı