Gazete Vatan Logo

'Öğrenciler ve veliler imam hatibi istiyor’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan, 574 bin öğrenci açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınavla öğrenci alan liselere yerleşemeyen 574 bin öğrenci için İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi, Açık Lise ve Çok Programlı Lise alternatiflerinin olduğunu belirterek, “Meslek liseleri ve imam hatip okulları, Anadolu liseleri kazanılamadığı için gidilen okullar değil. Tam tersine, pek çok öğrencimiz için, pek çok aile için meslek liseleri, imam hatip liseleri birinci öncelik” dedi. Avcı, dershanelerin dönüştürülmesine yönelik düzenlemenin uygulamasının ancak 2014-2015 eğitim öğretim yılında söz konusu olabileceğini belirtti.


Avcı, SBS ile kayıt alan okullara yerleşemeyecek, açıkta kalacak 574 bin öğrencinin zorunlu olarak meslek, İmam Hatip ve Açık Lise ile Çok Programlı Liseleri kayıt yaptıracağı yönündeki soruya karşılık olarak, “Zorunluluktan meslek lisesi ya da imam hatip lisesine gidilecek diye bir şey yok. Geçmiş yıllardaki uygulamalardan biliyoruz ki, bütün öğrencilerin birinci önceliği Anadolu Liseleri değil. Meslek Liseleri ve İmam hatip okulları, Anadolu liseleri kazanılamadığı için gidilen okullar değil. Tam tersine pek çok öğrencimiz için pek çok aile için meslek liseleri, imam hatip liseleri birinci öncelik” dedi. Avcı, mevsimlik işçi olarak geçimlerini sağlayan ailelerin çocukları için de Açık Lise alternatifinin olduğunu belirtti. Avcı, bu liselerin dışında Çok Programlı Liselerin de seçenekler arasında olacağını ifade ederek, “Dolayısıyla normal lisede, eski düz lise dediğimiz lisede okuyup, yer değiştiren öğrenciler geldikleri yerlerde eşdeğer bir okul bulamamalarına binaen onlar için de çok programlı sınıfları açıyoruz” dedi.

Dershane kapatmaya erteleme

Bakan Avcı, dershanelerin ilişkin düzenlemenin kapatma değil, özel okula dönüştürme şeklinde olacağını belirterek, yasal bir düzenleme gerektirdiğini, bunun için de Meclis’in açılmasının bekleneceğini ifade etti. Avcı, yapılacak düzenlemenin uygulamasının ise bu yıl değil, 2014-2015 eğitim öğretim yılında olabileceğini belirtti. Avcı, “acele etmeyin” açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Benim açıklama yaptığım tarihte zaten kayıtlarını yapmıştı” dedi.

Haberin Devamı