Gazete Vatan Logo

‘New York’tan konuşmak kolay’

‘New York’tan konuşmak kolay’

Başbakan Davutoğlu “New York’ta oturarak, Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırıyla ilgili yorum yapmak kolay” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD’nin New York kentindeki temasları kapsamında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Suriye’deki iç savaş ve Irak’ta IŞİD ile mücadele konularında mesajlar verdi. Türkiye’nin 2 milyon Suriyeliye kucağını açtığını anlatan Davutoğlu, “Kamplarda yaşayanlara 5 milyardan fazla para harcadık. Bu tip şeyleri yapmak BM ve BMGK’nın sorumluluğundadır” dedi.

‘Suriye halkı ezilmemeli’

Davutoğlu, Genel Sekreter Ban ile Halep’teki son gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek, “DEAŞ ile terör örgütü olarak mücadele etmek de bizim de ortak çabalarımız arasındadır. Ama rejimi destekleyen yabancı savaşçılara da karşıyız. Lübnan ve diğer ülkelerden gelen savaşçılara da karşıyız. Suriye halkı iki gücün arasında ezilmemeli” diye konuştu.

Daha fazla işbirliği

Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye ve Irak’la büyük bir sınır hattı olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “Bir DEAŞ konvoyu 2013’te Türkiye sınırına yaklaştı ve biz buna müsaade etmedik. New York’ta

Haberin Devamı

oturarak, Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırıyla ilgili yorum yapmak kolaydır. Ama durumu anlatmamaktadır. Biz uluslararası camianın Suriye ile ilgili daha fazla işbirliği yapmasını istiyoruz. Türkiye’ye 35 milyon turist geliyor. Bu insanlarla ilgili istihbarat bilgisinin paylaşılması gerekiyor. Yaklaşık 2 bin kişiyi sınır dışı ettik. 10 bin kişiyi de ülkeye sokmadık.”