Gazete Vatan Logo

‘Ne badireler atlattık şoklara dirençliyiz’

ABD ile yaşanan vize krizi piyasaları gererken, Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten güven veren mesaj geldi: Ülkemiz 10 yılda ne badireler atlattı. Ekonomi şoklara karşı dirençli.

‘Ne badireler atlattık şoklara dirençliyiz’

ABD’nin vize faaliyetlerini askıya alması ve Türkiye’nin buna karşılık vermesiyle 2 ülke arasında artan gerilim piyasalara yansırken, ekonomi kurmaylarından güven verici mesajlar geldi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ile yaşanan vize krizi sonrası Twitter yoluyla değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, “Ülkemiz son 10 yılda birçok badireyi atlattı. Ekonomimiz de şoklara karşı dirençli olduğunu kanıtladı. Makroekonomik istikrarı koruyacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye güvenenlere kazandırır

Bakan Zeybekci, “Ekonomimiz spekülatif operasyonlardan etkilenmeyecek büyüklük ve sağlamlıkta olduğunu defalarca ispat etti. Türkiye güvenenlere kazandırır” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli de piyasalarda yaşanan dalgalanmaların tamamen psikolojik ve suni olduğunu söyledi.Twitter üzerinden değerlendirmede bulunan Gedikli, Türkiye’de sanayi üretiminin Ağustos’ta aylık bazda yüzde 0.1 düştüğünü, yıllık bazda yüzde 5.2 arttığını belirterek, “Konulara bardağın dolu tarafından bakanlar çarkların geçen yıla göre daha hızlı döndüğünü görecektir” dedi. Gedikli, şunları kaydetti: “Piyasalarda şu anda yaşanan dalgalanmalar tamamen psikolojik ve suni. Türkiye, Gezi’de ve 15 Temmuz’da benzer operasyonları görmüştü. Kriz tellallarına prim vermeyiniz.”

Haberin Devamı

Dolar: 3.73 TL
Euro 4.38 TL
Borsa: % -2.7

Finansal piyasalar vize kriziyle sarsıldı. Borsa İstanbul sert düşüşlerle açılarak 100 bin puanın altına gerilerken, dolar/TL’de yurt dışı piyasalarda yılbaşından bu yana en yüksek seviyeler görüldü. Dolar/TL, ABD ile ilişkilerin gerilmesiyle Pazar gecesi illikit piyasada 1 Ocak 2017’den beri en yüksek olan 3.9223’e kadar yükseldi. Döviz kuru Pazartesi gününe 3.80 seviyesinde başlarken, gün içinde 3.73’e çekildi. Dolar, TL karşısında yüzde 3.3 değer kazandı.

Euro/TL de Pazar günü sığ piyasalarda tarihi zirve olan 4.6024’e kadar yükseldi. Euro dün 4.3876 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi haftaya 3 bin 813 puan düşüşle 100.324 puanla başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 3.66 oranında değer kaybetti. Satışların hızlanmasıyla endeks, yüzde 4.6 kayıpla 99 bin 210 puana kadar geriledi. Tepki alımlarıyla endeks yeninden 100 binin üzerinde çıktı. BIST 100 günü yüzde2.73 kayıpla 101 bin 298 puandan kapattı. Analistler endeks için 100 binin trend dönüşümüne yol verecek önemli destek olduğunu belirtirken, yükselişin devamı için 105 bin puanın direnç olduğunu belirtti.
Gram altında rekor: 155 TL
Altının gram fiyatı, Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik gelişmelerin ardından haftaya hızlı yükselişle başlayarak 155.7 lira ile tarihi zirvesine çıktı. Kapalıçarşı’da çeyrek altın 250 lira, Cumhuriyet altını da 1.020 liradan satıldı. Analist İslam Memiş, altının gram fiyatında 148.5 liranın destek, 156.5 liranın direnç olarak öne çıktığını aktardı. Memiş, altının onsunu bu hafta 1.275-1.285 dolar beklediklerini ekledi.
Merkez: Döviz likiditesinde sıkıntı yok
Döviz piyasalarında yaşanan sert hareketlerden sonra Merkez Bankası’ndan açıklama geldi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, TL’deki sert değer kaybı ardından sistemde döviz likiditesi anlamında bir sıkıntı olmadığını, piyasaları yakından takip ettiklerini söyledi. Uysal, “Swap piyasasında TL pozisyon alan bazı yatırımcıların bir miktar pozisyon ayarlama eğiliminde oldukları görülüyor, jeopolitik endişelerden kaynaklı geçici bir etki olabilir, yakından takip ediyoruz” dedi. “Sistemde döviz likiditesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmuyor” diyen Uysal, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının son dönemdeki en yüksek seviyelerinde olduğuna da dikkat çekti. Murat Uysal, TL’nin reel bazda bakıldığında oldukça rekabetçi seviyelerde olduğunun da altını çizerek, “Mevcut durumda reel kur seviyesi açısından baktığımızda TL zaten oldukça zayıf ve rekabetçi seviyelerde” diye konuştu. Yurt içinde yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları dahil yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 29 Eylül ile biten haftada 165.5 milyar dolar ile 15 Eylül’deki 167.5 milyar dolarla görülen tarihi rekorun sadece 2 milyar dolar altında bulunuyor.

Haberin Devamı