Gazete Vatan Logo

‘Mızıkçılığın sinyallerini veriyorlar’

Başbakan, yeni anayasa çalışmaları konusunda CHP’yi eleştirdi: Ana muhalefet partisi genel başkanı, anayasayla ilgili bazı şartları dillendirmeye başladı.

Açıkçası, halk tabiriyle, yavaş yavaş bir mızıkçılığın sinyallerini veriyor. Biz milletimize söz verdik, masadan kalkan taraf olmayacağız. Ama biz bize de millete de bir dayatma yapılmasına göz yummayız.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni ve “2023’e Giderken Değer Yaratmak ve Liderlik” konulu toplantıda konuştu. Başbakan konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına değindi, bu konuda CHP’yi eleştirdi. Başbakan özetle şöyle dedi:

- MASADAN KALKAN OLMAYACAĞIZ: Yasamanın, yargının, yasaların ve anayasanın, bütün millet için olduğu kadar iş adamları, ihracatçılar için de önemini biliyoruz. TBMM çok yoğun şekilde çalıştırıyor, bütün engellemelere, bütün yavaşlatmalara, tahriklere rağmen ihtiyaç duyulan yasaları kararlılıkla çıkarıyoruz. Yargı noktasında aynı şekilde çok köklü reformlar gerçekleştirdik. Yargıyı bağımlılıktan kurtarıp, bağımsız tarafsız bir noktaya taşıdık. Anayasa konusunda Türkiye’nin hala ciddi sorunu var. Bu sorunları milletçe hepimiz biliyoruz. 2023 hedeflerine bu mevcut anayasa ile yürünemez. Böyle bir anayasa Türkiye’nin vizyonuyla hedefleriyle maalesef aynı yöne bakmıyor... Yeni anayasa için 12 Haziran seçimleri akşamında çalışmaları başlattık. Şu anda son derece kapsamlı, kapsayıcı, ilgili tüm tarafların katılımıyla demokratik, sivil, özgürlükçü bir anayasa için çalışmalar kararlılıkla, heyecanla devam ediyor. Daha önce de ifade ettim, biz milletimize söz verdik dolayısıyla masadan kalkan taraf biz olmayacağız ama biz, bize de millete de bir dayatma yapılmasına asla göz yummayız.

- DAĞI NİYE BIRAKTIN?: Ana muhalefet partisi genel başkanı, anayasayla ilgili bazı şartları dillendirmeye başladı. Açıkçası, halk tabiriyle, yavaş yavaş bir mızıkçılığın sinyallerini veriyor. Başta yargı konusu olmak üzere, 12 Eylül dönemine olmasa bile 27 Mayıs dönemine doğru bir özlemin, bir arzunun, bir nostaljinin yavaştan esmeye başladığını görüyoruz. Bakıyorsunuz ki mensuplarından birileri çıkıyor silahla da olsa biz bunları engelleriz, silahla da olsa biz şunu yaparız, biz bunu... Madem silahla sen Ankara’ya, parlamentoya gelecektin, dağı niye bıraktın yahu orada kalsaydın?

- 2023 ANAYASASI: Bir kere eski hal muhaldir, yani eskiye dönüş olmaz ve olmayacak. Anayasa üzerinden 12 Eylül etkilerinin kalkmasını isteyenlerin, 27 Mayıs özlemi ve hasreti içinde olmalarını kusura bakmasınlar biz kabul edemeyiz, millet de kabul etmez. Biz 1961, 1982 değil, 2023 anayasası yapmak istiyoruz. Bunu başarmak için azami gayret göstereceğiz. Son hafta Pakistan ve Kazakistan’daydım... Her taraf bize bakıyor, size bakıyor ve sizler örnek teşkil ediyorsunuz. Bu tabi bizim sorumluluğumuzu, mesuliyetimizi artırırken, ’Türk girişimcisinin yeri ulusal değildir’ diyorlar sadece ’aynı zamanda uluslararasıdır’ diyorlar, öyleyse ulusaldan uluslararası baza çıkan, çıta artık yükseliyor. Türk firmalarının markalaşarak devamı şüphesiz ki 21’inci asrın bir Türk asrı olduğu gerçeğini getirecektir.

- KÖŞEYİ DÖNDÜLER: En önemlisi ekonomi için sanayici, tüccar, yatırımcı, girişimci, ihracatçı için son derece önemli olan istikrar ve güven ortamını çok sağlam bir zemin üzerinde yeniden inşa ettik. Çetelerle, cunta ve mafyayla mücadele ettik. İstikrarı, güven ortamını hedef alan her ne tehdit varsa korkmadan, yılmadan, cesaretle üzerine gittik. Demokrasinin kesintiye uğradığı her dönemin ardından çok ağır ekonomik krizler geldi. Türkiye’nin tüm birikimlerini sildi, süpürdü. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat sonrasında Türkiye ekonomisi daraldı, enflasyon yükseldi, faizler fırladı. Bunun faturası da sizlere, bizlere, bütün milletimize çıkartıldı. Bu müdahale dönemlerinde köşeyi dönenler olmadı mı? Oldu. Hem de nasıl. İşleri tıkırında gidenler statükoyu korumaya, desteklemeye devam edenler oldu. Onları da çok iyi biliyoruz. Birileri ceplerini külliyetli biçimde doldururken, milletin çoğunluğu krizlerin faturasını ödemek zorunda bırakıldı. İşte biz artık böyle bir Türkiye’yi geride bıraktık, böyle bir Türkiye asla düşlemiyoruz. İstikrar, güven çok önemli dedik. Bu iki unsurun bozulmaması için çok büyük hassasiyetle yürüdük, yürümeye devam ediyoruz.”

CHP: Bakalım kim kalkacak masadan?

ANKARA- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’ın, CHP’yi, anayasa değişikliği konusunda ”mızıkçılık” yapmakla eleştirmesine yanıt verdi. Hamzaçebi şöyle dedi: “Hayret ettim. ’Mızıkçılık’ kelimesi, bizim Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki tutumumuzla yan yana getirilecek bir kelime değildir. Muhtemelen komisyondan bizim kalkıp gideceğimiz düşünüldü ama biz oradayız, bakalım kim kalkacak masadan merak ediyoruz. Bir başkanlık ya da yarı başkanlık tartışmasını kamuoyunu açmak suretiyle masadaki uzlaşmadan ayrılmak isteyen taraf kimdir, bunu göreceğiz.”

Haberin Devamı