Gazete Vatan Logo

‘Mini mini birler’ için okullar hazır

2 milyon 313 bin çocuk için ilk zil yarın sabah çalıyor

Bu yıl ilköğretime yeni başlayacak 60-66 aylık 2 milyon 313 bin çocuk için ilk zil yarın sabah çalıyor. Diğer öğrencilerden bir hafta önce başlayacak olan minik öğrenciler için tüm okullar hazır hale getirildi.

BU yıl ilk kez uygulanacak 4+4+4 sistemi için okullarda yürütülen çalışmalarda sona gelindi. İlköğretim yaşının 60-66 aya düşürülmesi nedeniyle okullardaki sınıf, tuvalet ve lavabo gibi alanların yeniden düzenlenmesi gerekmişti. Küçük çocuklar için ilköğretimlerde okullar masasından sırasına, lavabosundan klozetine kadar yeniden düzenlendi ve okullar, mini mini birler için en uygun hale getirildi. Bu yıl ilk kez 2 milyon 313 bin ilköğretim çağındaki çocuk kayıt yaptırdı. İlköğretim birinci sınıflar için ilk ders zili yarın çalacak... Okula uyum sağlamaları için diğer öğrencilerden bir hafta önce derse başlayacak olan öğrenciler bugün ders başı yapacak. VATAN, okulların 4+4+4’e uygunluğunu ve yürütülen çalışmaları yerinde inceledi, işte izlenimlerimiz...

FİZİKİ ŞARTLAR TAMAM: 60-66 aylık çocukların fiziki şartlarına göre hazırlanan tuvaletler ve sınıflardaki oturma düzenlerinin birçok okulda hazır hale getirildiğini gördük. Dolaştığımız okullardaki sınıf mevcutlarının 40-45 kişiyi geçmeyecek şekilde dizayn edildiği gözlerden kaçmadı. İlk durağımız Fatih İbrahim Alaettin Gövsa İlköğretim Okulu... Görevli hademeleri yarın dolacak sınıfların temizliğini yaparken yakalıyoruz. Birinci sınıfların 60-66 aylık çocukların fiziki şartlarına uygun olarak yenilendiğini öğreniyoruz. Tuvaletler ve lavaboların da yükseklikleri birinci sınıfa başlayacak minikler için yeniden elden geçirilmiş durumda. Dikkatimizi çeken bir diğer nokta ise ücretsiz dağıtılacak ders kitapları. Ayrı ayrı sınıflara uygun olarak poşetlenen kitaplar, ders başı yapacak öğrencilere ücretsiz olarak verilecek.

SINIFLAR 40-45 KİŞİLİK: İkinci durağımız Topkapı Mehmet Bey İlköğretim Okulu. Burada da hazırlıkların tamamlandığını gözlemliyoruz. Okul görevlisi son iş olarak sınıfların süslemesini yapıyor. Topkapı’daki okulun tuvaletleri ve sıraları 60-66 aylık çocukların fiziki şartların uygun olarak hazır hale getirilmiş. Sınıf mevcutları ise 40-45 kişilik olarak tasarlanmış.” Üçüncü durağımız olan Bahçelievler Ata İlköğretim Okulu’ndaki görüntü ise diğer okullardan biraz farklı. Pazartesi ders zili çalacak okulda müdür odasının hazır olmadığını gördük. Okula yeni bir sınıf kazandırmak için boşaltılan eski müdür odasının tadilat işleri ise henüz bitmiş değil. Ancak sınıfa dönüştürülmesi planlanan odanın yarına yetiştirilmesi için uğraşıldığı bilgisini alıyoruz. Sadece birkaç adımlık bir alana sahip olan yeni müdür odasının hazır hale getirilmesi ne çalışılıyor. Okula alınan alınan yeni masa ve sandalyelerin sınıflara yerleştirildiği, çok az sayıdaki sıranın ise ambalajında olduğu Ata İlköğretim Okulu’nda eski sıralar ise gideceği yeni adresi bekliyor.

SON RÖTUŞLAR: Son durağımız ise özel okullardan farksız bir görünüme sahip olan Avcılar’daki Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu. Müdür Sırrı Kaplanseren, tüm hazırlıkların tamamlandığı bilgisini veriyor. Görevli personel tarafından camların silindiği okul, temizlik işlemlerinin ardından yarın ders başı yapacak öğrencilere kapılarını açacak.

‘Sınıflar yaşlara göre bölünecek’

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni eğitim sistemine hazır olduklarını belirterek, “Eğitim sisteminde karşı karşıya kalacağımız problemler geçen seneden daha kötü olmayacak” dedi. Kanal24’te katıldığı programda 4+4+4 ekseninde, yeni eğitim yılı için yapılan hazırlıklar konusunda bilgi veren Dinçer, şunları söyledi:

YAŞ GRUBUNA GÖRE SINIF: “Geçen yıllarda 68 aylık çocuk ile 84 aylık bir çocuk aynı sınıftaydı. Bu yaklaşık 1,5 yıla tekabül eder. Bu sorun olarak dile getirilmedi ama şimdi 66 aylık çocuk ile 72 aylık çocuk aynı sınıfta olmaz diye eleştiriler geliyor. Sınıfları yaşa göre böleceğiz. Örneğin 66 aylık ile 84 aylık çocuk aynı sınıfta olmayacak. Örneğin 66-72 aylıklar bir sınıfta 72-84’likler başka sınıfta olacak. Tabi bu biraz da okulların fiziki durumlarıyla ilgili olacak. Ayrıca 7 yaşındaki çocuk ile 14 yaşındaki çocuk aynı okulda değil miydi? Şimdi biz bu okulları böldük. Öyleyse bu yıl yaptığımız uygulama, bir önceki yıl ile mukayese edildiğinde bile pedagojik olarak çok daha doğru bir yerdeyiz.”

170 BİN DERSLİK: “Şu an 170 bin dersliğe ihtiyacımız var. Bu da 30 milyar TL’ye denk gelir ve KDV ile dersliğin içindeki ekipman bu rakamın dışındadır. Geçen yıl 11 bin 500 yeni derslik yaptırdık. Okulda derslik olarak yapılmış ama sonra yönetim olarak kullanılan sınıflar vardı. Bunları eski haline getirdik ve yaklaşık 10 bin 600 derslik kazanıldı. Bir başka ifadeyle bu yıl 21 bin 500 net derslik kazandık. Bunun öğrenciye tekabül eden sayısı 650 binin üstünde. Yeni sistem ise 478 bin ek öğrenci gelecek, lisede de bu rakam 200 bin ek öğrenci demek. Rakamlara baktığımızda derslik itibariyle geçen yıldan daha olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmayacağız.”

HEDEF 30 ÖĞRENCİ: “MEB olarak hedefmiz derslik başına 30 öğrenciye ulaşmak ve tekli eğitim yapmak. Buna çok kısa sürede ulaşılamaz. Olağan üstü kaynaklar ayrılamıyorsa ulaşılamaz. Biz bu hedefimize 71 ilde ulaşmış durumdayız. 12 ilimizde maalesef eğitim alt yapısında sorun var. Bunların en başında İstanbul geliyor. İstanbu, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Antep, Diyarbakır, Batman, Bayburt ilk akla gelenler. Biz bu illerimizde çok derslik yapıyor olmamıza rağmen, göç ve doğum sebiyle yetişmekte zorlanıyoruz.”

İSTANBUL’A ÖZEL TEDBİR: “Eğitim şartlarının en ağır yeri istanbul. Bu yıl 4 bin 909 yeni derslik kazandırdık. Bu yaklaşık 150 bin öğrenciyi ifade eder. 66 ay sebebiyle istanbul’da 120 bin yeni öğrenci gelecek. Yeni derslikler, yeni gelen öğrencileri fazlasıyla karşılıyor. Ancak göç alan ilçelerle oturmuş ilçeler arasında farklılık var. İstanbul’da toplam bin 245 ilkokul var. 381 tanesinde derslik başına öğrenci sayısı 30 altında. Bu derslikler Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş gibi ilçelere dağılmış durumda. Ancak Esenler, Esenyurt, Avcılar, Gazi Osman Paşa gibi ilçelerde sorun var. Bazı ilçelerde derslik sayısı 60’a kadar çıkabiliyor. İstanbul’da bu yüzden özel tedbir alınıyor.”

EBEVEYNLERE MESAJ: “İstiyoruz ki çocuklarımız eğlenerek öğrensinler, birbirleriyle etkileşim kurararak öğrensinler. Velilerimiz müsterih olarak çocuklarını gönderebilirler. Biz hazırız. Önceki yıldan daha kötü değiliz.”

Haberin Devamı