Gazete Vatan Logo

‘Mezhepsel yaklaşmak hiçbir fayda sağlamaz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İran’la bazı görüş ayrılıklarının bulunduğu bir gerçek. Bununla birlikte bölgede akan kanın durdurulması gerektiği konusunda hemfikiriz”

‘Mezhepsel yaklaşmak hiçbir fayda sağlamaz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi konuk etti. Erdoğan’ın Beştepe’de resmi törenle karşıladığı İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle baş başa gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkiye-İran 3’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Oturumu yapıldı.

Erdoğan ve Ruhani iki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye-İran ilişkilerini daha iyi bir noktaya taşımak için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’la İranlı Bakan Vaizi’nin görevlendirildiğini, siyasi, ekonomik, askeri, ticari, turizm alanlarında çalışma yapılacağını açıklayarak “Türkiye-İran ilişkilerini nasıl daha iyi noktaya taşıyabiliriz” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

Gerileme var

“Türkiye-İran ilişkileri son yıllarda maalesef bir gerileme içerisinde. 22 milyar Dolar’a kadar çıkmış olan ticaret hacmi maalesef bu yaptırımlar neticesinde 10 milyar Dolar’a yaklaşık düşmüştü. Bu 30 milyar Dolar hedefini inşallah en yakın zamanda atacağımız adımlarla gerçekleştireceğimize inanıyorum. Karşılıklı yatırımlarımızı artırma yönündeki kararlılığımızı teyit ettik.”

Haberin Devamı

‘Öncülük etmeliyiz’

“Hali hazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunlarıyla bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart. Türkiye ve İran arasında bölgesel konularda bazı görüş ayrılıklarının bulunduğu bir gerçek.

Bununla birlikte bölgede akan kanın durdurulması gerektiği konusunda hemfikir olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Bölgemizdeki gelişmelere mezhepsel temelde yaklaşılmasının hiçbir fayda sağlamayacağı bilakis yıkıcı etkileri olacağı hususlarında yakın görüşlere sahibiz. Bizim için belirleyici olanın İslam başlığında beraber olmamız, o noktada bir ve dayanışma içerisinde geleceğe yürümemizdir.”

Haberin Devamı

Teröre karşı sıfır tolerans

Terörle mücadelede ortak tavır vurgusu yapan Erdoğan, “Terörle mücadele özellikle uluslararası iş birliğine ihtiyaç duyulduğu ve bu çerçevede teröre karşı sıfır tolerans uygulanarak iyi terörist, kötü terörist ayrımı yapılamayacağı anlayışını paylaşıyoruz” dedi.

Ruhani: Farklı düşünebiliriz...

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Türkiye ile aralarındaki görüş farklılıklarının doğal olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ülkelerin sınırları sabit bir şekilde kalmalıdır. Parçalanmayı hiçbir ülkede kabul etmiyoruz. Ülkelerin istikrarına vurgu yapıyoruz. Ölümler ve savaşlar bir an önce durdurulmalıdır. Terörizmle her ne isim adı altında olursa olsun ve her ne şekilde olursa olsun ciddi anlamda mücadele etmeliyiz. Ülkelerin geleceğini, kaderini o ülkelerin halkı belirliyor. Biz bu konularda hemfikiriz. Hiçbir yabancı ülke bir ülkenin geleceği için karar veremez. Biz bunlarda hemfikir. Çok cüzi konularda belki farklılıklarımız olabilir. Farklı düşünebiliriz. Bu da çok doğal bir şeydir. Biz hem daha fazla istişare yapmak için hem de daha fazla iş birliği yapmak için her zaman hazırız. Özellikle terörle mücadele konusunda ve İslam’ı dünyaya doğru bir şekilde tanıtmak konusunda. Çünkü islamofobi tuzaktır. Bir şekilde gerçek İslam’ın gerçek yüzünü tanıtarak İslamofobiyle mücadele edebiliriz.”

Haberin Devamı