Gazete Vatan Logo

'Mevduata tam güvence gereksiz'

Erdoğan, mevduat için devlet güvencesini yeterli gördü

Türk Lirası banknotların tanıtım toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizle mücadele için atılması gereken tüm adımları atacaklarını söyledi. Erdoğan “Kriz en az bizi etkiler. Çok korunaklı bir bankacılık yapımız var. Mevduata güvence tutarını da yükseltmeye şu an gerek yok” dedi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankacılık sektöründe eskiye oranla çok daha korunaklı bir yapı bulunduğunu belirterek, “Burada rahat olalım. Bankalarımız da çok kararlı ve dikkatli gidiyorlar. Sıkıntı şu anda söz konusu değil” dedi. Merkez Bankası’ndaki Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtım toplantısında, konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan krize yönelik soruları yanıtladı. Uluslararası piyasalar ile yurtiçi piyasanın da yakından izlendiğini kaydeden Erdoğan, “Atılması gereken adımlarla ilgili ne gerekiyorsa tabii ki bu adımlar atılacak” diye konuştu. Erdoğan, “Tüm dünya mevduata garanti getiriyor. Bu sisteme Türkiye de geri dönecek mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bu şu an gündemimizde olan bir konu değil. Sıkıntı yokken niye adım atalım, sıkıntı olursa o da gündeme gelir.”

Dexia da Fortis de BDDK kontrolünde BaŞbakan Erdoğan, konuyla ilgili bir başka soru üzerine de, bankaların tamamının BDDK’nın kontrolünde, takibinde bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Gerek Fortis olsun, gerek Dexia olsun bu bankalar da yine aynı şekilde bu takibin içerisindeler ve BDDK tarafından ilgili banka yönetimleriyle bütün görüşmeler yapılmakta. Ben burada herhangi bir sıkıntı doğacağını düşünmüyorum. Bunlar aşılacaktır ve onların da bütün oradaki mudileri rahat olsun tavsiyesini burada tekrarlıyorum. Bankalarımız da çok kararlı ve dikkatli gidiyorlar. Bizler de bunu yakından takip ediyoruz. BDDK zaten bu konuda tavizsiz bu işi takip ediyor. Şüphesiz ki rehavete kapılmayacağız, dikkatli olacağız ama böyle bir sıkıntımız şu anda söz konusu değil.”

Halkbank’ı satmak şu an için akıl kârı değil

ErdoĞan dünyadaki mortgage sisteminin yarattığı krizi TOKİ alternatifini yaratarak sigorta ettiklerini söyledi ancak Erdoğan’ın bu sözler ile neyi kastettiği, TOKİ sisteminin mortgage krizi ile nasıl bir bağı olduğu ekonomi uzmanlarınca tam anlaşılamadı.

Erdoğan kamu bankalarının özelleştirilmesi ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de böyle bir zamanda, kalkıp da Halk Bankası’nın özelleştirilmesi veya halka açılmasında yeniden bir sürece girmenin “akıl kârı” olmadığını vurguladı. Erdoğan “Yani eğer iyi tüccarsanız bunun zamanlamasını da iyi yapacaksınız. Şu anda bunun zamanı değil, dikkatli olmak zorundayız” dedi.

İngiltere’de güvenceye ‘İrlanda’ artırımı

İrlanda’nIn bankalardan mevduat çekilişini önlemek için tüm bankalardaki mevduata 2 yıl süresince tam güvence vermeye başlaması, İngiltere’deki bankalarda bulunan hesapların bu ülkedeki bankalara transfer edilmesine yol açtı. Bu durum İngiltere ile İrlanda arasında hükümetlerarası bir krize de yol açarken, İngiltere mevduat çekilişini durdurmak için kendi ülkesindeki güvence tavanını 35 bin sterlinden 50 bin sterline çıkarmak zorunda kaldı. İrlanda’ya mevduat transferinin yanı sıra İngilizler’in büyük bölümünün tasarruflarını bir süre önce kamulaştırılan Northern Rock’a da yatırdıkları dikkati çekiyor.

Yunanistan da tam güvenceye geçiyor

Finansal krizin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlayan Yunanistan da bankalardaki mevduata tam güvence getireceğini açıkladı. Yunanistan Maliye Bakanı George Alogoskoufis, Yunan bankacılık sisteminin sağlam olduğunu belirtirken, buna rağmen, bütün bankalardaki tüm mevduatın da devlet garantisi altına alınacağını kaydetti. Yunanistan’da mevduatın halen 20 bin euroluk kısmı devlet garantisi altında bulunuyor.

Bankalardaki hesaplarda ağırlık 1 milyon YTL üstü hesaplarda

*Bankalarda 2008 Temmuz itibarıyla toplam 406 milyar 866 milyon YTL değerinde mevduat bulunuyor.

**Tabloya güvence altında olan ancak miktarı düşük katılım hesapları, özel cari hesaplar ve kıymetli maden depo hesapları dahil edilmemiştir.

Mevduat büyüklüğü Tasarruf Döviz Toplama
mevduatı tevdiat oranı (%)

10 bin YTL’ye kadar 17.435 7.446 8.82

10-50 bin YTL arası 36.380 17.885 19.25

50-250 bin YTL arası 46.887 26.229 25.94

250-1 milyon YTL 25.403 20.377 16.24

1 milyon YTL üstü 27.949 55.852 29.73



***75.8 milyar YTL’nin üzerindeki ticari kuruluş mevduatları güvence dahilinde bulunmuyor.

Haberin Devamı