Gazete Vatan Logo

‘Merkez’in 0.25 şifresi

50 baz puan artırsaydı: Dolar hızla fırlardı Faizi sabit bıraksaydı: Tedirginlik artardı

‘Merkez’in 0.25 şifresi

Darbe girişimi sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmayı dikkate alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB), ölçülü indirim ve temkinli hamle geldi. TCMB, Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirdi. TCMB üst üste 5‘inci kez indirime giderek, yılbaşından bu yana faizi 200 baz puan düşürmüş oldu.

Merkez Bankası politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5’te, faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7.25’te tuttu. Ekonomistler, TCMB’nin faiz indirimi kararının piyasa beklentilerine paralel olduğunu belirterek, “Kurum piyasalara tansiyon düştü sinyali verdi. 50 baz puan artırsaydı döviz yükselecekti, sabit bıraksaydı tedirginlik artardı” yorumunu yaptı. TCMB’den indirim beklentisi

15 Temmuz Cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından zayıflamıştı.

Likidite oynaklığı önledi

TCMB’den yapılan açıklamada; yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşandığına dikkat çekilerek, “Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulundu. Sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar verdi” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Finansal tedbirlere devam

TCMB, kısa vadede enflasyonda belirgin artış gözlenebileceğine dikkat çekerken çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü sürdürmesini beklediğini bildirdi. Açıklamada, şunlar yer aldı: “Gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecek.”

Dekanların tasfiyesi piyasada telaş yarattı

Darbe girişimi sonrası piyasalardaki dalgalanma yurt dışı ve yurt içi etkenlerle devam etti. Darbe girişiminin yarattığı volatilite, Moody’s’in ‘Not indirimini gündeme aldık’ açıklaması ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına, üniversite dekanlarının istifasının istenmesinin eklenmesi, piyasalardaki telaşı artırdı. Darbe girişimi öncesi 2.90’ın altına işlem gören dolar/TL hafta sonu yurt dışı işlemlerde 3.0514 seviyesine kadar yükseldikten sonra dün güne 2.98 civarında başlamıştı. TCMB’nin ölçülü faiz indirim sonrasında 2.97 düzeyine kadar gevşeyen dolar, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) tüm devlet ve vakıf üniversitesi dekanların istifasını istemesiyle 3 TL’nin üzerine çıktı. Dolar akşam saatlerinde 3.0522’yi gördü. Darbe girişiminin ardından yabancı yatırımcıların satışıyla Pazartesi günü sert gerileyen Borsa İstanbul, TCMB’nin faiz kararı ve siyasi kanattan gelen ortak açıklamaların desteğiyle dün bir miktar alımla karşılaştı. Ancak Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu olası bir indirim için gözden geçirmeye almasının yarattığı baskı ve ikinci seans sonuna doğru doların 3 TL’yi aşmasının ardından yeniden eksiye döndü. BIST günü yüzde 1.01 düşüşle 76 bin 177 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Tansiyon düştü sinyali

ZİRAAT Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, TCMB’nin piyasayı ikilemde bırakmadığını söyledi. Merkez Bankası’nın faizlere dokunmaması durumunda piyasada yeni soru işaretlerinin olabileceğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Darbe girişiminin ardından zaten olayın doğasının gereği belirsizlik artıp oynaklık yükseldiği için TCMB piyasayı daha fazla karıştırmak istemedi ve sadeleşme sürecini sürdürdü.”

Haberin Devamı

Destek Yatırım Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu da faiz koridorunun üst bandında yapılan 25 baz puanlık indirimle TCMB’nin piyasaya tansiyonun düştüğü ve normale dönüldüğü mesajı verdiğini belirtti. Göksu, “Piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir ifadesinin eklendiğini görüyoruz. Bu ifadeyle birlikte TCMB’nin gerektiğinde piyasaya müdahaleye hazır oldukları mesajını verdiğini söyleyebiliriz” dedi.