Gazete Vatan Logo

‘Meclis’in vakti yok katsayıyı biz kaldıralım’

‘Meclis’in vakti yok katsayıyı biz kaldıralım’

YÖK gece yarısı katsayıyı meslek liseleri ve liselerde “eşitleme” kararı aldı. Genel Kurul “Meclis’in takvimi yoğun. 15 Aralık’a kadar ÖSYM’nin sınav kılavuzunun değiştirilmesi gerekiyor” gerekçesi gösterdi

Daha önce de katsayıyı eşitleyen YÖK’ün bu kararı Danıştay’dan dönünce katsayı arasındaki makası daraltma formülü hayata geçirilmişti. Karar 15 Aralık’ta hazırlanacak YGS kılavuzuna yetiştirilecek

YÖK Genel Kurulu’nun önceki gün yaptığı toplantıda bazı üniversitelere rektör atamanın gündemde olmasına karşın “katsayı” konusu da ek gündem maddesi oldu. Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan Genel Kurul’da üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulaması ele alındı.

‘Meclis’in vakti yok katsayıyı biz kaldıralım’

Sınava giren adaylar arasında fark kalmadı

YÖK Kanunu’nun 45. maddesinde “Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir” ifadesi olduğu için katsayıyı tamamen kaldıramayan YÖK, fiiline kaldırma yoluna gitti. Her aday için 0.12 olarak belirlenerek eşitlendiği, sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayı fiilen kaldırılmış oldu. Mevcut uygulamada, üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde AOBP(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyordu. Alınan yeni karar ile imam hatip liseleri, meslek liseleri ve genel liseler alan dışı tercih yaptıklarında puan kaybına uğramayacak.

Sınav kılavuzuna yetişmeli

YÖK Genel Kurulu’nda katsayı konusunda yapılan görüşmelerde “Katsayının tamamen kaldırılmasına yönelik yasal çalışmalar devam ediyor. Yasal değişikliğimizi göndersek bile Meclis’in takvimi yoğun. Sınava başvurular 26 Aralık’ta başlayacak ve 15 Aralık’a kadar ÖSYM’nin sınav kılavuzunun onaylanması gerekiyor. Meclis, yoğunluk nedeniyle bu tarihe kadar yasal düzenlemeyi yapamaz” gerekçelerinin dile getirildiği öğrenildi. Toplantıda ayrıca hukukçulardan da görüş alındığı ve hukukçuların, “Yasada katsayı uygulayın ifadesi var. Katsayılar eşitlendiğinde de bir katsayı uygulanmış olacak. Herkese eşit katsayı uygulamasını yargı durdurmayacaktır. Kaldı ki makas daraltma kararında da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bizim lehimize karar verdi. Makasın daraltılmasına itiraz etmediler. Daha özgürlükçü bir düzenlemeye onay vermişlerdi. Eşitleme düzenlemesine de onay vereceklerdir” görüşü bildirdikleri, bu görüş üzerine de Genel Kurul’un bu kararı aldığı ifade edildi.

‘İptal ederse bakarız’

YÖK Başkanı Özcan’ın danışmanlarının da Özcan’a, “Danıştay’ın ilk aldığı karar zaten yanlıştı. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi için bu düzenleme yapılabilir. Danıştay’dan yine olumsuz karar çıkarsa kanun değişikliği için girişimde bulunulur“ dedikleri öğrenildi.

İlk davayı Eğitim-İş açıyor

Daha önceki kararlara dava açan Eğitim-İş sendikası, yeni karara da dava açmaya hazırlanıyor. Sendika hukukçuları karara ilişkin inceleme başlatırken, önümüzdeki günlerde karara karşı dava açılması bekleniyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “Görüşümüz değişmedi. Bizce alınan karar yanlış. Türkiye’nin gerçeklerine uygun değil. Sayın Başkan’ın gitmeye yakın bu kararı alması da doğru değil. Özcan, gitmeye yakın üniversite sistemini iyice karıştırdı. Davayla ilgili inceleme yapılıyor” dedi.

Danıştay’dan dönmüştü

YÖK, 21 Temmuz 2009 tarihinde de katsayıları “0.15”te eşitleme kararı almış ancak bu karar Danıştay’dan dönmüştü. Danıştay’ın oybirliği ile aldığı kararda, “Fırsat ve imkan eşitliğinin ruhuna ve amacına uygun olarak yönlendirme suretiyle kademelerden geçerek verilen haklardan eşit olarak yararlandırılmış olan bireylerin, bu eğitim kurumları içinde seçtikleri okul ve alan nedeniyle elde ettikleri hukuksal statünün farklı olması da kaçınılmazdır” denilmişti. Bu dönemde Danıştay kararının kendisine sorulması üzerine YÖK Başkanı Özcan, “Hukuku dolanırız bir karar veririz” demiş ve bu sözler uzun süre tartışılmıştı. YÖK daha sonra katsayıda makas daraltma formülü benimsemiş ve katsayıları “0.15” ve “0.12” olarak belirlemişti. Bu formül de Danıştay 8. Dairesi tarafından iptal edilse de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından vize verilmişti.

Yapı değişti, farklı çıkar

“Siyasi kararlar alınıyor. Bu oyunlara alet olmam” diyerek 2009’da istifa eden YÖK eski Üyesi Bülent Serim de, VATAN’a şunları söyledi, “Danıştay daha önce benzeri bir durumda iptal etmişti. Şimdi Danıştay’ın yeni yapısına güveniyorlar. Anayasa Mahkemesi daha önce 12 tane KHK yetki kanunu iptal etmişti en son 13. yetki kanununu iptal etmedi. Şimdi de Danıştay daha önce katsayı düzenlemelerini iptal etmişti ama bunu etmeyecektir. Meclis’te kanun çalışması yaparlarken bunu beklemeden böyle bir karar alınıyor. Durum ortada aslında, çok da bir şey söylemek yanlış olur. Katsayıları eşitlemek Anayasa’ya aykırı, Anayasa’nın öğretim birliği ilkesine aykırı.”

YGS’ye başvurular 26 Aralık’ta

ÖSYM, 2012 yılında yapılacak sınavların başvuru tarihini belirledi. Buna göre, 2012 yılında yapılacak YGS başvuruları, 26 Aralık 2011 - 6 Ocak 2012 tarihleri arasında alınacak ve sınav 1 Nisan 2012’de yapılacak. Üniversiteye girişte uygulanan 2. aşama sınavı olan LYS(Lisans Yerleştirme Sınavları)’na başvurular ise 24 -30 Nisan 2012 tarihleri arasında kabul edilecek. LYS-1, LYS-5 16 Haziran’da, LYS-4 17 Haziran’da, LYS-3 23 Haziran’da ve LYS-2 ise 24 Haziran 2012’de düzenlenecek. Lisans mezunları için yapılan KPSS’ye başvurular, 9-18 Nisan 2012, ortaöğretim-önlisans mezunları için düzenlenen KPSS’ye başvurular ise 18 Haziran-4 Temmuz 2012 tarihleri arasında alınacak.

‘Recep Tayyip Erdoğan’a onay

YÖK Genel Kurulu toplantısında ayrıca, Rize Üniversitesi’nin adının, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi” olarak değiştirilmesi de kararlaştırıldı. Üniversitenin aldığı karar onaylanarak Meclis’e gönderilecek.

Hacettepe’de rektör sırası değişti

Genel Kurul’da, Hacettepe, Konya Selçuk, Karabük, Bilecik ve Galatasaray üniversitelerinde yapılan rektör seçimlerinde ilk 6’ya giren adaylar da dinlendi. Hacettepe dışındaki üniversitelerde sıralama bozulmadan ilk 3 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilirken sadece Hacettepe’de değişikliğe gidildi. YÖK, Hacettepe Üniversitesi seçimlerinde 657 oyla birinci sırada yer alan Rektör Prof. Dr. Uğur Erdener’i 2.sıraya koydu. Seçimlerde 501 oy alarak 2. olan Prof. Dr. Murat Tuncer de ilk sırada Köşk’e gönderildi.

Haberin Devamı