Gazete Vatan Logo

‘Mazda Türkiye’ ismi için Mermerler dava açtı ama biz onlara bayilik önerdik

Mermerler Grubu’yla anlaşması biten Mazda, Türkiye pazarına distribütör almadan bizzat kendisi girdi

Şirketin unvanını Mazda Motor Logistigs N.V Belçika Türkiye İstanbul Şubesi olarak belirlediklerini söyleyen Genel Müdür Steve Newton, “Şirketin isminin aynı kalmasını isterdik. Konu yargıda. Ancak biz yine de Mermerler’e bayilik önerdik

1990’lı yıllarda Türkiye’nin en popüler markalarından biri olan Mazda, bu ay kendi kurduğu şirketle Türkiye’de yeniden faaliyete geçiyor. 22 yıl Türkiye temsilciliğini yapan Mermerler Grubu’yla Mart 2007’de sözleşmesi sona eren ve mahkemelere yansıyan bir ayrılık süreci yaşayan Japon marka, yeni bir sayfa açarak Türkiye’deki eski popülaritesine ulaşmayı hedefliyor. ’Mazda Türkiye’ ismi konusunda eski temsilcisi Mermerler’le mahkemelik olduğu için faaliyetlerine ’Mazda Motor Logistigs N.V Belçika Türkiye İstanbul Şubesi’ ismiyle başlayan şirketin Genel Müdürlüğü’ne İngiliz Steve Newton atandı.

Mazda’nın yeni stratejilerini anlatan Newton, Avrupa’da distribütörlük sisteminden vazgeçtiklerini, 20’den fazla ülkede kendi şirketleriyle gerçekleştirdikleri satış operasyonunu Türkiye’de de uygulayacaklarını açıkladı. Newton, Mazda’nın Türkiye’ye olan bakış açısını şöyle anlattı: “Mazda, Avrupa’dan sonra Doğu Avrupa, Rusya gibi pazarlarda bir büyüme stratejisi belirledi. Bu çerçevede Türkiye pazarını da inceledik ve potansiyel olduğunu görüp hedef ülkeler arasına aldık. Yeni stratejinin bir parçası olarak Türkiye’ye kendimiz gelmeye karar verdik.”

Mazda’nın Avrupa’daki satış başarısının altında yeni pazarlardaki yapılanmasının önemli payı olduğunu kaydeden Steve Newton, Mazda’nın Türkiye’de uyguladığı bu yöntemin başka ülkelerde de başarılı olduğunu belirtti. Newton, Türkiye’de satılacak araçların artık Japonya’dan değil Avrupa’dan geleceğini sözlerine ekledi.

İsim değiştirmek istemezdik

Mazda’nın eski distribütörü Mermerler Grubu’yla yaşadıkları sorunlara da değinen Newton, “Mermerler ile şu anda sadece isim konusunda yargıya yansımış bir sorunumuz var. Hukuki süreç devam ediyor. Dava isim konusunda yaşandığı için biz de Türkiye’deki şirketin unvanını Mazda Motor Logistigs N.V Belçika, Türkiye İstanbul Şubesi olarak belirledik. Elbette Mazda Motor Türkiye yapmayı arzu ederdik. Ancak bu konu halen yargıda” diye konuştu. Newton, eski distribütörleri Mermerler’e de bayilik teklifinde bulunduklarını, ancak şu ana kadar bir yanıt alamadıklarını kaydetti.

Kârdan ödün yok yüzde 2 pazar payı hedefliyoruz

* Steve Newton, hedeflerinin çok satan bir marka haline gelmek olmadığını belirterek, “Avrupa’da yüzde 1.7 olan pazar payını Türkiye’de de aynı düzeye getirmek istiyoruz” dedi. Türkiye’de kârlı bir operasyon olmayı istediklerini söyleyen Newton, şunları kaydetti: “İlla çok satalım diye bir kaygımız yok. Önemli olan kârlı olabilmek. Yüzde 1.5-2 arasında pazar payı hedefliyoruz. Pazar koşullarına göre rakiplerimiz gibi biz de bazı kampanyalar düzenleyebiliriz ancak bu hiçbir zaman kârlılığımızı etkileyecek seviyede olmayacak.”

20 bayi ile satışa bu ay başlıyoruz

* Steve Newton, 14 ay süren çalışmalardan sonra Türkiye’deki yapılanmalarını tamamladıklarını ve bu aydan itibaren satışa başlayacaklarını belirtti. Newton, bayilik ve model çalışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “20 bayiyle anlaştık. Halen 3-4 bayilik için de görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de Mazda2’nin yanı sıra Mazda3, Mazda6 ve MX-5’i de satışa sunacağız.”

Haberin Devamı