Gazete Vatan Logo

‘Kuvvetler arası ayrım net olacak’

AK Partili Bostancı, başkanlık sistemi için “Yasama, yürütme ve yargı kuvvetleri arasında daha kesin bir ayrım olacak ki demokrasinin temel referanslarından biri budur” dedi

‘Kuvvetler arası ayrım net olacak’

AK Parti anayasa değişikliği tasarısını TBMM’ye sunmaya hazırlanırken, Grup Başkanvekili Naci Bostancı, başkanlık sistemiyle ilgili mesajlar verdi.

Bostancı, başkanlık sisteminin 30 yıldır Türkiye’nin gündeminde bulunduğunu, parlamenter sistemde yakın tarihte de sorunlar yaşandığını söyledi. Başkanlık sisteminin siyasi istikrar sağlayacağını savunan Bostancı, parlamentonun varlığını sürdüreceğini ve yasama görevini yürüteceğini anlattı. Bostancı şunları söyledi:

‘Rekabet sorun doğurabilir’

“Başkanla parlamento arasında bir ‘checks and balance’ sistemi olacak. Yasama, yürütme ve yargı kuvvetleri arasında daha kesin, sınırları tayin edilmiş bir ayrım olacak ki demokrasinin, özgürlüklerin temel referanslarından biri budur. En önemlisi de Ortadoğu’yu yeniden yapılandırırken bunun içine Türkiye’yi dahil ederek sınırları çizmek şeklinde bir fantazinin peşinde koşan farklı güçler olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin böylesi zorlu bir süreçte hem ekonomik ve toplumsal istikrarını sağlaması hem de milli birliği ve bütünlüğünü sürdürmesi kesinlikle istikrarlı bir siyasal iktidar üzerinden mümkün olabilir. Partiler arası rekabet sadece ekonomik hayata ilişkin değil milli birlik ve beraberlik bakımından da problemler doğurabilir. Bu bakımdan başkanlığı aynı zamanda memleketin ortak kaderi ve geleceği bakımından çok hayati rol oynayan bir sistem olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı