Gazete Vatan Logo

‘Kurucu değerlere’ dönüş kongresi!

‘Kurucu değerlere’ dönüş kongresi!

AK Parti kongresinde yine tek aday olan Başbakan Davutoğlu, partinin kurucu değerlerinin kadrolara yayılması için ‘etik kurul’ oluşturulacağını açıkladı. Ayrıca üç dönem kuralı kaldırıldı. Davutoğlu “1 Kasım bir milattır” dedi.

AK Parti’nin 5. Olağan Büyük Kongresi’ne tek aday olarak giren Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçerli 1353 oyun hepsini alarak yeniden Genel Başkan seçildi. Kongrede şehitler nedeniyle müzik çalınmadı. Konuşmasına şehitler ve dün Mekke’de hayatını kaybeden hacı adayları için salondakileri Fatiha okumaya davet ederek başlayan Davutoğlu, AK Parti’nin kuruluşundan bugüne kadarki sürecini anlattı.

‘Üç dönem’e veda

‘Kurucu değerler’ vurgusu yapan Davutoğlu, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu kurulacağını, üç dönem üst üste seçilenlerin tekrar aday olamaması kuralının değişeceğini ve yönetime iki yeni genel başkan yardımcılığı ekleneceğini açıkladı. Bunlar, İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ile Çevre, Şehir ve Kültür işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olacak. Davutoğlu konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

‘Çakallar ortaya çıktı’

“7 Haziran seçimleriyle yeni sınamalar önümüze geldi. 7 Haziran sonrasında yüzde 41’lik oyla en büyük parti olmamıza rağmen tek başımıza iktidar olmadık. Bunu görenler Türkiye’de bir yönetim boşluğu olacağını düşünenler düğmeye baştılar. Zannettiler ki bu ülke sahipsiz. Çakallar puslu havaları sever, bütün çakallar ortaya çıktı. Onların karşısına Anadolu yiğitleri, AK Parti ayağa kalktı. Bakınız 12 Eylül yapılan uygulamalarla ayrıştırıcı bir etki yapmışsa, terörün getirdiği ayrıştırıcı zihniyet aynıdır. Ne dikta yönetimine ne de teröre karşı taviz vermeyeceğiz.”

‘Mütevazi olacaksınız’

“Ne der kurucu değerler. Millet karşısında mütevazi olacaksınız, milletle birlikte yürüyeceksiniz. İşte bugün bir kez daha milletimize söz veriyoruz, sizin aranızdan çıktık ortak bir kadere yürümek için geliyoruz. Yoksulluğu, yasaklara, yolsuzluğa karşı mücadele edin diyor. Sizler yüce değerleri temsil ediyorsunuz. Dava arkadaşlarımız, bu değerleri korumak üzere tüzüğümüzde bugün değişiklik yapacağız. Teşkilatlara, kadrolara yayılabilmesi için yeni bir kurul oluşturuyoruz. Yepyeni bir geleceğin ışıklarını sunacağız. Bunları seçim kampanyamızda açıklayacağız, müjdeleri paylaşacağız.”

Haberin Devamı

‘1 Kasım milattır’

“Üç dönem kuralına bazı istisnalar getiriyoruz. AK Partinin içine nifak sokacaklarını düşünenler oldu, çevreler çıktı. AK Parti ile yola çıkanları hedefi sadece mevkii makam değil milletin makamıdır. AK Parti ruhunun 1 Kasım seçimlerine damga vuracağına inanıyoruz. 1 Kasım bir milattır. Kongremiz doğum işaretleri veriyor. Yeniden ayağa kalkmaya var mıyız. Genç bir hareket olarak, tazelenmiş bir hareket olarak bu ülkeyi en güzel şekilde hazırlayacağız. Allah yolumuzu açık etsin, 1 Kasım’ı zafer eylesin.”

KONGREDEN NOTLAR

‘Gücümüz Erdoğan’a bağlılığımızdan’
- Davutoğlu ve eşi salona girdiğinde kürsüden de Nurullah Genç’in “Uyan artık yiğidim” şiirinden dizeler okundu: “Tasalanma yiğidim; zaman bizden yanadır. Külümüzden yükselen duman bizden yanadır. Son durak, son ilahi ferman bizden yanadır. Dünya düşman olsa da, iman bizden yanadır...”
- Divan Başkanı seçilen Bekir Bozdağ, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı özel olarak selamladı, “yolun yolumuz, davan davamızdır” dedi, ardından da “Gücümüz Recep Tayyip Erdoğan’a olan bağlılığımızdandır” diye devam etti. Dili sürçen Bozdağ, Davutoğlu’ndan “AK Parti’nin 3. Başbakanı” olarak bahsetmek yerine “Türkiyemizin 3. Cumhurbaşkanı” dedi.
- AK Parti’nin geçmişi ve Recep Tayyip Erdoğan için özel hazırlanmış iki tanıtım filminden sonra Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Genel Başkanlığı’nı devraldığı son bir yıllık dönemi anlatan üçüncü bir tanıtım filmi daha yayınlandı. Erdoğan filmi, Erdoğan’ın Sezai Karakoç’un “Sürgün ülkeden başkentler başkentine” şiirini okumasıyla biterken partililer ayakta alkışladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevine başlamadan önce katıldığı son AK Parti kongresinde de aynı şiiri okumuştu.
- Davutoğlu dönemini anlatan tanıtım filmi, bir önceki Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından alıntıyla başladı. “Kardeşlik hukuku” alt yazısı ile Erdoğan ile Davutoğlu’nu bir arada gösteren kareler yer aldı.
- Anons edilen yabancı konuklar arasında en çok alkışı Filistin’den 17 kişilik bir heyetle kongreye katılan Hamas lideri Halid Meşal aldı.
HDP gelmedi
- Davetli olmasına rağmen HDP’den kimse AK Parti kongresine katılmadı. CHP’den Genel Sekreter Gürsel Tekin ve MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel kongreye katıldı.
- Konuşmalar, aynı anda İngilizce, Arapça, Rusça, Türkçe, Fransızca ve Almanca simültane tercüme ile yabancı konuklar ve gazetecilere aktarıldı. İlk kez bir de İngilizce olarak, partiyi tanıtan bir kitapçık dağıtıldı.
Yeni sloganlar
- Salonda, partinin daha önceki seçimlerde kullandığı “Onlar konuşur, AK Parti yapar” ve “hayaldi gerçek oldu” sloganlarının dışında, “Lafa değil, icraata bakarım”, “Yakın ışıkları Türkiye aydınlansın”, “Tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan” da dikkat çeken sloganlar oldu. En çok atılan slogan ise “Recep Tayyip Erdoğan” oldu.

Haberin Devamı

8 maddelik manifesto
Davutoğlu, kongrede yaptığı konuşmasında Türkiye’nin yaşananlara rağmen atılacak adımları şöyle sıraladı:
1- Özgüven restorasyonu yapılacak, özgüvenimiz hakim kılınacak.
2- Demokrasimiz bütün temel özellikleriyle hakim kılınacak.
3- Bürokrasimiz devletimizde en müphem şekilde yeniden inşa edilecek.
4- Kültür ve medeniyetimize ilişkin restorasyonumuz sürecek.
5- Ekonomide restorasyon sürecek.
6- Dış politikadaki atılımlar sürecek.
7- Terör örgütleri, piyonları ve onlarla birlikte harekete geçen şer odaklarıyla mücadele edilecek.
8- 17 Nisan’da açıklanan yargı reformuyla yargı sağlam temellere oturtulacak.
‘Cizre aynen Keşan gibi...’
“Hem güvenlik hem özgürlük hem demokrasi diyoruz. Türkiye’nin he köşesinde sadece ve sadece meşruiyet hakim olacak. Kim huzur bozmak isterse onlara karşı en şiddetli ceza verilecek. Bunların odaklandıkları her merkez Türkiye Cumhuriyeti’nin operasyonlarıyla temizleniyor. Bu operasyonlarımız hiçbir şekilde 90’lı yılların anlayışıyla ilişkilendirilemez. O yıllarda bir çok baskı vardı, dilini konuşamayanlar vardı. Diyorlar ki Kürtlerin devleti neresi. Kürtlerin de, Türklerin de, Alevilerin de devleti Türkiye Cumhuriyet Devletidir. Sanıyorlar ki bu özgürlükçü anlayışı engelleyecekler. Hükümetiniz aldığı tedbirlere dil uzatıyorlar. Cizre de aynen Keşan gibi, Bergama gibi, Of gibi, diğer ilçeler gibi Türkiye’nin aziz bir toprağıdır. Kamu düzeni sağlanırken sivil vatandaşlarımıza, kardeşlerimize en küçük bir şekilde zarar verilmeyecektir.”

Haberin Devamı