Gazete Vatan Logo

‘Kürtlerin tek eksiği Kürdistan’

Uludere katliamının yıldönümünde konuşan BDP lideri Demirtaş, “Kürdistan olsaydı Roboski olmazdı” dedi

Uludere’nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişi anıldı. 34 kişi ölümlerinin ikinci yılında ailelerinin yaşadıkları Uludere’nin Gülyazı ile Ortasu (Roboski) köylerinde mezarları başında törenler düzenlendi.

Anma törenine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Kürtçü, HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel, milletvekilleri Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioğlu, Aysel Tuğluk, Demir Çelik, Esat Canan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk ve yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Ölen 34 kişinin mezarları başında yapılan anmada, aileler gözyaşlarına boğulup, dualar okudu. BDP Parti Meclisi üyesi Ferhat Encü, İmralı’da Abdullah Öcalan’ın aileler için gönderdiği mesajı okudu. Öcalan, mesajında kadınların öncülüğünde verilen adalet mücadelesini saygı ile karşıladığını ve büyük önem verdiğini belirterek, çözüm sürecinde geçmişle yüzleşme ve sonucu ne olursa olsun geçmişte yaşananların ortaya çıkarılması için çalışmak gerektiğini söyledi.

Suçlu ilan ediyoruz

Mezarlıktaki anmadan sonra Gülyazı Köyü’nde anmaya ilişkin konuşmalar yapıldı. Ertuğrul Kürkçü, “Roboski halkına karşı işlenmiş katliamın katillerini sakladınız, artık saklamayın. Katillerin yanında, halkın canına kıyanların yanında yer almakla iktidar olunmaz. 5 kilometre ötesinde olağan bir hava harekatı ile 34 insana öldürdüler. Başbakan Erdoğan sizi buradan suçlu ilan ediyoruz” dedi.

BDP lideri Selahattin Demirtaş da “Roboski ile acısını hissetiğimizde anlıyoruz. Bütün Kürt’ün gücü vardır, onuru şerefi, şehitleri vardır. Kürt’ün tek eksiği vardır o da Kürdistan’dır. Kürdistan olsaydı Roboski olmazdı. İki yıldır mazot kokusu içinde parçalanmış halkımızın aileleri ve halk olarak yaşadığımız sürece unutmayacağız” dedi.

Anmada ölüm

Uludere’nin Gülyazı ve Ortasu köylerinde, ölenlerin mezarları başında yapılan törenlere BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Hava saldırısında yitirdiği yakınları için Gülyazı’daki anmaya katılan 45 yaşındaki Miran Encü, tören sırasında fenalaştı. Üzüntüden kalp krizi geçirdiği belirlenen ve ilk müdahalesi tören yerinde yapılan Miran Encü, kaldırıldığı Uludere Devlet Hastanesi’nde doktorların tüm abasına karşın kurtarılamadı. Evli ve 1 çocuk annesi olduğu belirtilen Encü’nün, hava operasyonunda yakınları ölmüştü.

Haberin Devamı