Gazete Vatan Logo

‘Korku gömleğini çöpe attık’

Ankara’dan İstanbul’a ‘Adalet Yürüyüşü’nü tamamlayan CHP lideri, Maltepe’de yüzbinlerce kişiye seslendi. Kılıçdaroğlu, “Herkes şunu çok iyi bilsin 9 Temmuz yeni bir adımdır. Korku dönemini çıkarıp çöpe attık” dedi

‘Korku gömleğini çöpe attık’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Haziran sabahı Ankara Güvenpark’tan başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nü dün İstanbul Maltepe’de 1 milyonu aşkın kişinin katıldığı mitingle sonlandırdı. “Kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. Bu bizim ilk adımımızdır” diyen Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi: “Herkes şunu çok iyi bilsin 9 Temmuz yeni bir adımdır. 9 Temmuz yeni bir iklimdir. 9 yeni bir tarihtir. 9 Temmuz yeni bir doğuştur. Ankara’da yürüyüşe başladığımda bir grup yurttaşımızla birlikte ilk gün 21 km’yi 10 dakikalık arayla bitirdik. Neden yürüdük? Olmayan adalet için yürüdük. Mazlumların hakkı için, hapisteki milletvekilleri, tutuklu gazeteciler için yürüdük.”

‘80 milyon için’

“Üniversiteden atılan hocalar için yürüdük. Kamu görevlerinden atılanlar için, çocuk işçiler için, orman köylüleri için, hapisteki askerler, linç edilen askerler için yürüdük. Tek adam rejimine karşı olduğumuz için, FETÖ’ye karşı olduğumuz için yürüdük. Terör örgütlerine karşı olduğumuz için, yargı siyasetin emrine verildiği için yürüdük. Şiddet mağduru kadınlarımız için yürüdük, Mavi Marmara şehit ve gazileri için yürüdük. Açlık grevindeki Nuriye ve Semih için yürüdük. Can ve mal güvenliği olmadığı için korku iklimindeki iş dünyası için yürüdük. 80 milyon için yürüdüm. Hiçbir ayrım yapmadım.”

Haberin Devamı

‘Siyasi ayak ortaya çıksın’

“FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıksın, gerçek darbeciler yargılansın diye yürüdük, 249 şehidimiz için yürüdük. 15 Temmuz darbe girişimini lanetliyoruz. Şehitler ve gaziler arasında ikilik yaratıldı. Ayrım yapılmasın diye yürüdük. Özetle bu ülkede adalet için yürüdük. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz.”

‘Delilsiz ceza dönemi’

“Darbeyi önlerken sokak iyi, adalet isterken sokak kötü. Darbeyi de önleyeceğiz, adaleti de getireceğiz. İki tane 15 Temmuz var. Halkın 15 Temmuz’unda halk sokağa indi, 249 şehit ve gazilerle darbeyi önledi. Sarayın 15 Temmuz’una sonuna kadar karşıyız. Buna sonuna kadar direneceğiz. 5 gün sonra 20 Temmuz’da sivil darbe yapıldı. Saraydaki zat diyor ki yıl sonuna kadar ciddi manada mahkumiyet kararları gelecektir diye düşünüyorum. Yani diyor ki kimin ne ceza alacağına ben karar veriyorum. Beyefendi biliyorsunuz Ergenekon davalarının da savcısıydı. Şimdi hakim oldu. Buradan söylüyorum senin cezaların bizi yıldıramaz. 20 Temmuz sivil darbesinden sonra delilsiz ceza verme dönemi başlamıştır.”

Haberin Devamı

‘Artık umutluyuz’

“Bu yürüyüşle ne kazandık? Önce toplum olarak korku gömleğini çıkarıp çöp sepetine attık. Yaşadığımız dönem bir dikta dönemidir. Biz cesur insanlarız. Siz de korkuya teslim olmayın diye yürüdük. Yalnız olmadığımızı gördük. Artık hepimiz umutluyuz, Türkiye’nin geleceği konusunda umutluyuz. Tarihin en önemli destanlarından birini yazdık. Korku duvarlarını yıkacağız.”

Madde madde sıraladı

- OHAL kaldırılsın.

- Adliyeye, camiye siyaset girmesin, yargı tarafsız ve bağımsız kılınsın.

- Gazeteciler hapiste olmasın.

- Üniversiteleri konuşan bir ülke istiyoruz.

- FETÖ ile mücadeleyi göstermelik değil, siyasi ayağının ortaya çıkartılmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

- TBMM’nin gasp edilen yetkilerinin iade edilmesini istiyoruz. Demokratik parlamenter sistem istiyoruz.

- Kadına yönelik şiddetin önlenmesini istiyoruz.

- Toplumsal barışı bozan antidemokratik uygulamalar kaldırılsın istiyoruz.

- Tutuklu milletvekilleri derhal bırakılmalı.

AYM’ye seslendi

“AYM’nin değerli başkan ve üyelerine de seslenmek istiyorum. Korkmayın, korkunun ecele faydası yoktur. Neden korkuyorsunuz? Sizin dik durmanız, adaleti korumanız, sizin sarayın değil ülkenin çıkarlarını korumanız size güç katar.”

NOTLAR

Son 1.5 km’yi tek başına yürüdü

- Kılıçdaroğlu’nun mitingi öncesi Vali Vasip Şahin, güvenlik tedbirlerini en üst seviyede aldıklarını ifade ederek, “İnşallah en güzel şekilde bir miting yapılıp, gerçekleşip, kazasız, belasız, milletimizin de katılanların da memnun olduğu bir faaliyet olarak sona erecektir” dedi.

- İBB tuvaletleri, Maltepe mitingine katılacaklar için ücretsiz hale getirildi.

- Alanın çevresi Türk bayrakları ve “ADALET” yazan flama ve dövizlerle çevrildi. Aalana getirilen “İlgili makama” başlıklı taleplerin yer aldığı dev dilekçenin altında Türkiye haritası ve “Türkiyeyiz” yazısı yer aldı. Dilekçenin yanına adaleti simgeleyen Themis Heykeli’nin resmi konuldu.

Haberin Devamı

- Kılıçdaroğlu Dragos’tan, son 3.5 kilometrelik kısmı bitirmek için yola çıktığında yanında milletvekilleri ve bir grup vatandaş da yer aldı. Verilen moladan sonra son 1.5 km’lik kısmı Kılıçdaroğlu tek başına yürüdü. Yürüyüşün son 150 metresini platform kısmı oluşturdu. Kılıçdaroğlu toplamda 432 km katetti.