Gazete Vatan Logo

‘Kırbaç’ sıyırdı

Yunanistan’da ‘Zorba’, Türkiye’de ‘Kırbaç’ denilen tropikal fırtına yön değiştirdi. Komşuyu felç eden fırtına Türkiye’yi teğet geçse de batı ilçelerinde yoğun yağış uyarısı yapıldı...

‘Kırbaç’ sıyırdı

Yunanistan önceki gün “Zorba” adını verdikleri tropikal fırtına ile tanıştı. 11 metreyi bulan dalgalar ülkenin güneydoğusunda önemli hasara neden oldu. Zorba, ülkenin güneydoğusunda rüzgâr, şiddetli yağmur, toprak kayması ve dev dalgalarla etkisini hissettirdi. Ege Denizi üzerinden ülkenin kuzeyine doğru hareket eden fırtına dün Evia, Tesalya ve Kuzey Ege Adaları’nda etkili oldu.

Türkiye’de “Kırbaç” olarak anılan fırtınanın yön değiştirmesi ise ülkemize ve özellikle kıyı Ege’ye olası etkilerini azalttı. Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun dün yaptığı açıklamada tropik fırtınanın yapılan son tahminlerde hareket yönünün değiştiğini ifade etti. Coşkun, “Mora Yarımadası üzerinden Ege Denizi üzerine kadar gelmesi ve şiddetini kısmen azaltarak kuzeye yönelmesi tahmin ediliyor” dedi. Bu nedenle Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege’de beklenilen rüzgarın şiddeti ve yağış miktarının bir miktar azalmasının öngörüldüğünü belirten Coşkun şu bilgileri verdi:

Rüzgar ve yağış uyarısı

Muğla, Aydın, İzmir ve Balıkesir’in batı kıyı ilçeleri, Çanakkale ve Edirne’de pazar günü (bugün) rüzgar hızının 70-90 km/saat, yağış miktarının ise metrekareye 50-75 kg civarında gerçekleşeceği, ancak Ege Denizi’nde açıklarda rüzgar hızının 100 km/saat ve üzerinde eseceği, yağışın ise metrekareye 100 kg üzerinde meydana geleceği tahmin ediliyor. Bu tür fırtınaların, yön ve şiddeti değişebildiğinden Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz tarafından anlık olarak takip edilmektedir. Özellikle çiftçilerimize, denizcilerimize, balıkçılarımız ve bölgedeki vatandaşlarımız ile yetkililere; yaptığımız uyarıları takip etmelerini, dikkatli ve tedbiri elden bırakmamalarını öneriyoruz.

Haberin Devamı

Mekanlar boş kaldı
Tropik fırtına yön değiştirmesine rağmen İzmir’de yağışa karşı önlem alındı. Uyarılar nedeniyle Kordon’daki eğlence mekanları boş kaldı. Hafta sonu kahvaltı için gelenler de eve kapanınca işletmeciler, sabah ve akşam iş yapamadı. İşletme sahipleri, bir yandan müşteri çekmeye çalışırken diğer taraftan olası su baskınlarına karşı kum torbalarıyla önlem aldı. Bodrum ve Çeşme’de de fırtına uyarısı nedeniyle tatilciler, tatillerini yarıda kesip evlerine döndü.
‘Cehennemi yaşıyoruz’
“Zorba” Yunanistan’da özellikle Mora Yarımadası’nda ve başkent Atina civarında etkili oldu. Fırtına nedeniyle, su taşkınları yaşandı. Sökülen ağaçlar elektrik hatlarına zarar verdi, çok sayıda ev ve iş yerinde hasar oldu. İtfaiye sadece Mora’da 640 yardım çağrısı aldıklarını açıkladı. Venizelos Havalimanı’nda uçuşlarda aksamalar yaşandı. Ülkenin güney sahillerinde şiddetli rüzgar ve dev dalgalar hasara yol açtı. Atina’dan güney ve kuzey istikametlerinde otoyollar sağanak yağış nedeniyle trafiğe kapatıldı. Evia Adası’nda aralarında yaşlı bir çiftin de olduğu üç kişi kayıp. Orta Yunanistan Eyalet Başkanı Kostas Bakoyannis, “Bir kez daha cehennemi yaşıyoruz. Çok büyük hasar var” dedi. AMNA’ya konuşan Sivil Savunma Sorumlusu Thanasis Karakanca, “Çok güçlü bir olay. Deniz ile kara neredeyse bir oldu” ifadelerini kullandı.
Boğaz’ın rengi değişti
Beykoz’da dün sabah saatlerinde etkili olan yağmurun etkisiyle İstanbul Boğazı da çamura bulandı. Boğaz, akan seller nedeniyle çamur rengine döndü.
Beykoz’da facia atlatıldı
Beykoz’da etkili olan şiddetli yağış nedeniyle taşan Mahmut Şevket Paşa Deresi, içinden geçtiği mahallede su baskınlarına neden oldu. Bazı vatandaşlar, evlerini basan su nedeniyle mahsur kalırken, komşularının çabasıyla kurtarıldı. Öte yandan dere kenarında bulunan bazı evlerde de vatandaşlar mahsur kaldı ve uzun süre kurtarılmayı bekledi. İtfaiye ve İBB’ye bağlı ekipler suyun tahliyesinin yanı sıra iş yeri ya da evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları yaptı. Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Muhtarı Kemal Özman, neredeyse her yağmurda bu sıkıntıları yaşadıklarını dile getirerek, “Biz bu derelerin artık ıslah olmasını istiyoruz” dedi.
Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde ikamet eden Taner Bal da derenin yanındaki 2-3 evde uyuyan çocukların bulunduğunu, bunun üzerine suyla dolmuş eve girerek, mahsur kalanları kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalıştıklarını anlatarak, “Ağabeyimle evlere dağıldık. Camları kırdık kurtarabildiklerimizi kurtardık. 5 dakika daha suyun içinde kalsalardı çocuklar boğulurdu, çünkü uyuyorlardı” dedi.

Haberin Devamı