Gazete Vatan Logo

‘Keriz Silkeleme Operasyonu‘ ndaki çok ilginç detay

Polis, manipülasyon olmasın diye dinleme yapanı dinlemiş

İMKB’de manipülasyon yaparak haksız kazanç elde eden çeteyi dinleyen ekibin telefonlarının başka bir polis ekibi tarafından dinlendiği ve hesaplarının izlendiği ileri sürüldü. Çetenin dikkat çekmemek için tek hesaptan yüklü alımlar yapmadığı, aracı kurumlardaki müşteri hesaplarından onlardan habersiz alış satış yaptığı ortaya çıktı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarihinin en büyük manipülasyon operasyonu kapsamında zanlıları dinleyen ekibin telefonlarının başka bir polis ekibi tarafından dinlendiği ve hesaplarının izlendiği iddia edildi. İkinci ‘Keriz Silkeleme Operasyonu‘ kapsamında gözaltına alınan aralarında Galip Öztürk ve Bekir Sani Karayal’ın da bulunduğu zanlıların polisteki işlemleri sürüyor.

Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından bir yıldır yürütülen soruşturma tamamlanma aşamasına gelmişken yaklaşık bir ay önce Galip Öztürk’ün sahibi olduğu Van-Et Şirketi’nin borsada yükselişi dikkat çekti. Mahkeme kararı ile Van Et’in sahibi Galip Öztürk’ün telefonlarını dinlemeye alan polis, son anda çete üyeleri ile bağlantısını tespit etti. Bunun üzerine savcılık soruşturmayı genişleterek 54 kişinin gözaltına alınması talimatını verdi. Önceki gün operasyon için düğmeye basan polis, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki operasyonlarda 39 kişiyi “örgüt kurmak ve yönetmek”, “örgüte yardım ve yataklık yapmak” suçlarından gözaltına aldı. Operasyonda 15 kişinin de arandığı öğrenildi.

Yüzyüze görüştüler

Yürütülen soruşturmada 25 milyon lira haksız kazanç elde ettiği tespit edilen zanlıların manipülasyonu nasıl yaptıklarının detayları da ortaya çıktı. Şişli Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla bir yıl önce belirlediği kişiler hakkında teknik takip başlatan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, SPK yetkilileri ile birlikte aynı zamanda polisten gelen bilgiler doğrultusunda İMKB’de çalışmalar yaptı. Zanlılar hakkında teknik takip yapan polis ekibinin, elde ettiği bilgiler ışığında borsada hisse satın almasının önüne geçilmesi için Mali polisin ayrı bir ekip daha kurduğu öğrenildi. Kurulan bu ekibin, teknik takip yapan polis grubunun telefonlarını dinlediği, hesaplarını da sürekli kontrol ettiği iddia edildi. Hatta bu polislerin yakınları adına hesap açabilecekleri düşüncesi ile yakınlarının da hesapları izlendi.

Polisin adım adım izlediği zanlıların, ilk operasyonda yakalanan kişilerin düştüğü hataya düşmemek için önlem aldıkları, bu kişilerin nerede açık verdiğini o dönemde yayımlanan haberlerden öğrendiği, bu nedenle de telefonda görüşmedikleri öne sürüldü.

İddiaya göre borsa çetesi Bekir Sani Karayal tarafından yönlendirildi. Karayel önce bir hisse belirledi. Piyasadaki hisselerin büyük çoğunluğu toplandı. Ancak alım yaparken dikkat çekmemek için birkaç hesap kullanmak yerine yaklaşık 100 hesap kullanıldı.

Hisseler çakıldı

Manipülasyon operasyonunda işlem yapıldığı iddia edilen hisselerde düşüşler hızlandı. Olmuksa hisseleri yüzde 20, Van Et hisseleri yüzde 19.54, Merko Gıda hisseleri yüzde 16.20, Tek-Art Turizm hisseleri yüzde 8.75, Pera GYO hisseleri yüzde 6.45, Viking Kağıt ise yüzde 6.12 değer kaybetti.


CHP Milletvekili Soysal: İddialar asılsız


Borsada bazı hisselerin fiyatını yükselterek vurgun yapmakla suçlanan suç örgütünden bazı isimlerle CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın da bağlantılı olduğu öne sürüldü. Polisin yaptığı teknik takibe takılan Soysal’ın borsa çetesiyle bağlantılı olduğu telefon dinlemelerinden tespit edildi. Soysal’ın seçim günü bile borsayı takip ettiği telefon konuşmalarından belirlendi. Soysal suçlu bulunursa savcılık dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyecek. Soysal ise iddiaları yalanladı.

Haberin Devamı