Gazete Vatan Logo

‘Kazan-kazan’a dayalı iş birliğini önemsiyoruz

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Şanghay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye’nin almasını şöyle değerlendirdi: Bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız. Kazan-kazana dayalı her projeye olumlu bakıyoruz.

‘Kazan-kazan’a dayalı iş birliğini önemsiyoruz

Adana’da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye’nin almasına ilişkin, “Biz Türkiye olarak ülkenin ve paydaşlarının menfaatine olan her türlü iş birliğine açık olmak durumundayız. Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız” dedi.

ŞİÖ’nin önemli bir örgüt olduğuna değinen Albayrak, “ŞİÖ yakından takip ettiğimiz iş birliği örgütlerinden bir tanesi. Türkiye artık bölgesindeki coğrafyada eskisinden çok daha farklı bir iletişim stratejisi uyguluyor. Her zaman bunu ifade ediyoruz. Kazan-kazana dayalı, bölgedeki enerji, ekonomi ve farklı politikalar üzerinde barışa, huzura katkı yapacak projeler ile işbirliği anlamında ve arz güvenliğine katkı sağlama anlamında her projeye olumlu bakıyoruz” diye konuştu. Türk Akımı Projesi, Doğu Akdeniz gazı, BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılması gibi soruları da yanıtlayan Bakan Albayrak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Dönüştürmek zorundayız

“Rus gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı projesi önemli. Biz her projeye ‘kazan- kazan’ olarak bakıyoruz. Türkiye çok yoğun enerji ve özellikle doğalgaz tüketen bir ülke. Özellikle kış aylarında en ufak bir gaz tedarikindeki sıkıntıyı elimine etmek için uyguladığımız strateji var. Gaz anlamında arzın istikrarlı bir şekilde tedariki anlamında yatırımlarımızı biliyorsunuz. Bu çerçevede baktığımızda master plandaki Türkiye’nin enerji arz güvenliğine hizmet edecek bir proje. Bu açıdan önemli. Sadece BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılmasını değil, çerçeveyi Türkiye Petrolleri, BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı çatısı altındaki tüm kurumlar olarak düşünmek lazım. Enerji sektöründeki kritik kurumların bölgesel olarak da önemli birer oyuncu olması konusu çok önemli. Enerji piyasalarında önemli bir oyuncu olmak için kaynak rezervi ve kapasite gerekmiyor. Bunlar olmadan da önemli oyuncular olunabiliyor, buna şahidiz. Dünya değişiyor. Kurumların yeniden yapılandırılması ve dönüşümüne olumlu bakıyoruz. Sadece kamu için değil enerji sektöründeki birçok büyük grubumuzun da kendilerini yapılandırarak bölgesel ve küresel olma yolunda hedef çizebilecek fırsatları olduğunu düşünüyorum. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bölge ve dünya da eskisi gibi değil. Tüm bu kurumları değiştirmek ve dönüştürmek zorundayız. Değişime ayak uyduramazsanız isminiz unutulur gider. Devletimizin ismi kadar kurumlarımızın da isminin duyulmasının vakti geldi.”

Haberin Devamı

Gaz depolamada müjdemiz olacak

Ocak ayında doğalgaz depolamayla ilgili önemli bir müjdeleri olacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni bir adım atacağız. Bu konuda özel sektörü destekliyoruz. Tek şartla: piyasa döngüsünü bizim aleyhimize bozmamak şartıyla.”

‘Yatırıma devam’ mesajı

ZİRVEDE konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bir ülkenin yatırım yapılabilir olduğunu belirleyen temel etkenin kredi derecelendirme kuruluşları değil, o ülkenin potansiyeli ve yatırımcıların ilgisi olduğunu belirterek, “Bu bir gerçek, Türkiye’ye yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcı asla pişman olmuyor, çünkü kazanıyor” dedi. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen de Türkiye’nin dünyadaki yüksek enerji yoğunluğu olan ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Dolayısıyla enerji verimliliğine yatırım yapmamız gerekiyor. Sayın Bakanımız liderliğinde, Bakanlığımızın ve EPDK’nın denetim ve gözetimi altında Türk enerji sektörünün öncelikleri ortaya çıkıyor. Büyüyeceğiz, yatırımlara devam edeceğiz” diye konuştu. GAMA Holding Başkan Yardımcısı ve GAMA Enerji Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özozan da bugüne kadar 4 kıtada 30’un üzerinde ve 400’den fazla projeye imza attıklarını belirterek, “Son 1 yılda özellikle ülkemiz içinde ve küresel piyasalardaki negatifliklere ve tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye’ye ve ülkenin geleceğine güven duymaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı