Gazete Vatan Logo

‘Kart borcu ABD’de 5.550 bizde 639 $, kriz riski yok’

Kart Merkezi Genel Müdürü Özinal bu verilerin güveni ve güçlü yapıyı işaret ettiğini söyledi

ABD’de kredi kartı başına borç tutarının 5.550 dolar, Türkiye’de 639 dolar olduğunu söyleyen Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Özinal, “Bu veriler, Türk kartlı ödeme sektöründe kriz riskini değil, güveni ve güçlü yapıyı işaret etmektedir” dedi. Özinal, global krizin bankacılığa etkilerinin ciddi boyutta olmadığını, kredi kartı ile harcamalarda düşüş görülmediğini vurguladı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, ABD’de kredi kartı başına düşen borç tutarının 5 bin 550 dolar iken, Türkiye’de bu tutarın 639 dolar olduğunu, bu verilerin, Türk kartlı ödeme sektöründe herhangi bir kriz riskini değil, güveni ve güçlü yapıyı işaret ettiğini belirtti. Global krizin şu anda Türk bankacılık sektörü üzerindeki etkilerinin ciddi boyutlarda olmadığını, tüketicilerin kredi kartı ile gerçekleştirdiği harcamalarda henüz bir düşüş gözlemlenmediğini söyledi.

Kriz riski taşımıyor

Global krizin Türkiye’ye de etki edeceğini belirten Özinal, “Ancak şu an bu etki hissedilen ve harcamalara yansıyan boyutta değil. 9 aylık kredi kartı kullanım ve Ekim verilerine bakıldığında ortalamanın altında olunmadığı, harcamaların devam ettiği gözlemlenmektedir” dedi.

Sertaç Özinal, Türkiye’nin, 2006’da yürürlüğe giren 5464 Numaralı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’ndaki düzenlemeler, gerekse Türk bankalarının güçlü finansal yapıları ve etkin denetim mekanizmaları ile kredi kartlarında herhangi bir kriz riski taşımadığını savundu. Asya ve ABD’de yaşanan çeşitli kredi kartı krizleri sonrasında Türk kartlı ödeme sektöründeki güçlü finansal yapı, yasal düzenlemeler ve sağlıklı işleyişin yabancı bankaların dikkatini çektiğini ve Türkiye’ye yönelmesini sağladığını kaydeden Özinal, sektörün büyümeye devam ettiğini söyledi. Geçen yıla oranla yüzde 17 artan kredi kartı sayısının, Ekim itibarıyla 41 milyonun üzerine çıktığını bildiren Özinal, kredi kartı sayısındaki hızlı artışa karşın kredi kartı alacakları içerisinde sorunlu kredi kartı oranında önemli bir artış olmadığını belirtti. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kredi kartı alacaklarının içerisinde sorunlu kredi kartı oranı yüzde 10 ve üzerindeyken, Türkiye’de bu oranın Ocak 2007’deki yüzde 8, şu anda ise yüzde 6.2 civarında bulunduğunu kaydeden Özinal, “Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre artış gözleniyor, ancak stabil bir düzeyde seyretmektedir” dedi.

Harcamalarda ciddi artış beklemiyoruz

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kart kullanıcılarının bilinç düzeyi arttıkça kredi kartının özelliklerinden daha çok faydalanabildiklerinin kaydedildiğini hatırlattı. Özinal, bu yılın 10 aylık kullanım verilerine bakıldığında, ciro olarak geçen yıla oranla artış görülse de mevcut ortam sonucu kart kullanıcılarının kartlarını daha bilinçli ve bütçelerine göre kullanacaklarını tahmin ettiklerini, bu nedenle kredi kartı harcamalarında ciddi bir artış beklemediklerini kaydetti.

10 aylık ciro 153 milyar YTL oldu

BKM verilerine göre, bu yılın 9 aylık döneminde yerli kredi kartları ile yurtiçi ve dışında yapılan işlemlerin cirosunun bir önceki yıla oranla yüzde 35 artarak 136 milyar 859 milyon YTL olarak gerçekleştiğini kaydeden Özinal, banka kartlarının yurtiçi kullanımı cirolarında ise yine bir önceki yıla oranla yüzde 20 bir artış elde edilerek 115 milyar 922 milyon YTL’ye ulaşıldığını bildirdi. Özinal, aynı dönemde yabancılara ait kredi ve banka kartlarıyla Türkiye’ye 4 milyar 568 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını kaydetti.

Kart sayısı 42.8 milyon

Ekim ayında yerli kredi kartları ile yurtiçi ve dışında gerçekleştirilen işlem adetlerinin 2007’nin aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 140 milyona ulaştığını bildiren Özinal, ciroda ise yüzde 24 artışla 16 milyar YTL’nin üzerinde bir miktarın elde edildiğini söyledi. 2008’in 10 aylık döneminde kredi kartı ile gerçekleşen 1 milyar 413 milyon adet işlemle kredi kartı kullanım cirosunun 153 milyar YTL olduğunu bildiren Özinal, Ekim sonu itibarıyla kredi kartı sayısı 42 milyon 894 bin 233, banka kartı sayısının 59 milyon 958 bin 830, ATM sayısının 21 bin 473, POS sayısının da 1 milyon 621 bin 257 adede ulaştığını kaydetti.

Haberin Devamı