Gazete Vatan Logo

‘Kapatıyoruz zararına satış’ masalına son!

Valilere Pazar günleri AVM’leri kapatma izni veren yeni Perakende Yasası ile kampanyalı satışlara 3 ay sınırı getirildi. Bakan Canikli, “Kampanyaların başı, sonu belli olacak” dedi.

Milli gelirin yüzde 15’ini oluşturan, 2 milyon kişiye istihdam sağlayan perakende ticareti yeni yasasına kavuştu. Kampanya adı altında yılboyu süren aldatıcı indirimler yeni yasayla sona erecek. TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün kabul edilen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa’ya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bundan sonraki dönemde kampanyalı satış süresinin 3 ayı geçmeyeceğini belirtti.

3 ayı geçemeyecek

Başı ve sonu belli olmayan, fiyat ya da kalite bilgileri noktasında tüketiciyi aldatma özelliği bulunabilecek şekilde düzenlenen kampanyaların esnafın satışlarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Canikli, kampanyalı satışlara sınırlama getirdiklerini belirterek, “Tasfiye halinde 6 ay, diğer hallerde 3 ayı geçemeyecek yani 3 aydan fazla kampanyalı satış yapılamayacak. Kampanyaların başı, sonu belli olacak. Başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan bir kampanyalı satış kesinlikle bundan sonra yapılamayacak” dedi.

Küçük işletmelerin markalaşmalarına yönelik düzenlemelerle alışveriş merkezleri ve zincir mağazaların kendi adına ürettirdikleri malların üzerinde, artık üreticinin kimlik bilgilerinin de yer alacağını bildiren Canikli, uygulamanın üreticilere, ilave ücret ödemeden, kendilerini tanıtmalarını sağlayacağını söyledi. Canikli, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalara 30 günden daha az sürede bozulabilen mallar satan küçük işletmelerin alacaklarının ödenme süresinin bu ürünlerin teslim tarihinden itibaren 30 günü geçemeyeceğini dile getirdi. Canikli, tedarikçiden artık keyfi şekilde hiçbir ücret alınamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

AVM açılış kriteri Kabine’ye havale

- AVM’lerin yerinin belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki ve görev verildi. AVM’lerin açılış kriterleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

- AVM’lerin çalışma saatlerinin illerde valilikler, Türkiye genelini ilgilendiren durumlarda Bakanlık belirleyece.

- Esnafa yüzde 5 pay ayrılacak. Geleneksel, unutulmaya yüz tutmuş sanatlara ve bunları icra edenlere AVM’lerin binde 3’ü tahsis edilecek. Kira bedeli rayiç bedelin dörtte biri olacak.

Haberin Devamı

- Yöresel ürünlere yüzde 1 yer tahsis edilecek.

- AVM’lerde mutlaka acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi sosyal alanlar yer alacak

Valiye pazar günleri kapatma yetkisi

AVM’LERİN çalışma saatlerinin illerde valilikler, Türkiye genelini ilgilendiren durumlarda ise Bakanlık tarafından belirleneceğini kaydeden Canikli, çalışma saatlerini belirleme yetkisinin valiliklere verilmesinin önemli olduğunu söyledi. Gümrük ve Tekel Bakanı Nurettin Canikli, valilerin AVM’leri pazar günü kapatma yetkisinin olup olmadığına ilişkin soru üzerine, “Teorik olarak bu mümkün. Hem saat olarak hem gün olarak belirleme imkanı söz konusu. Bu yetkinin de olması gerekir. Kullanılması ayrı bir konu” görüşünü dile getirdi. Canikli, valilerin en azından istişari mahiyette bakanlık ile görüşeceklerini ifade etti.