Gazete Vatan Logo

‘İyi niyet var mı yok mu kararını TMSF veremez’

Anayasa Mahkemesi, Bankalar Kanunu’nda kısmi iptale gitti

TMSF’ye devredilen bankalarda üçüncü kişilere yapılan satış devir gibi işlemlerde iyiniyet olup olmadığı kararının TMSF tarafından verilemeyeceği, bunun bir mahkeme incelemesi gerektirdiği vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi, Bankalar Kanunu’nun, “Bankaların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrinden sonra üçüncü kişilere yapılan satış, devir ve temlik, sınırlı ayni hak tesisi gibi işlemler nedeniyle, söz konusu işlemlere taraf olan üçüncü kişilerin iyi niyet iddiasında bulunamayacaklarına” ilişkin hükmünü iptal etti.

TMSF’ye devredilen İnterbank’ın sahibi olduğu gruba ait şirket hisselerinin Fon’un yasal takiplerinden mal kaçırmak amacıyla üçüncü kişi konumundaki davacıya devredildiğinden bahisle tesis edilen işlemin iptali istemiyle açılan davada, Danıştay 13. Dairesi dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması istemini reddetmişti. Bu kararın kaldırılması istemiyle yapılan başvuruyu görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına vararak, 4389 sayılı Bankalar Kanunu’na, 5020 sayılı Kanun’un 20. maddesiyle eklenen beşinci paragrafın sondan bir önceki cümlesinde yer alan “... iyi niyet iddiasında bulunamazlar” ibaresinin üçüncü kişiler yönünden iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Davayı görüşen Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinde, itiraz konusu kuralın da yer aldığı tümcede, “Bankanın Fon’a devrine ilişkin işlemlere taraf olan üçüncü kişilerin bankanın Fon’a devrinden sonraki işlemler nedeniyle, Fon’a intikal eden bankanın tüzel kişi ortakları, yönetim ve denetimine sahip iştirakleri, gerçek ve tüzel kişi ortaklarının yönetim ve denetimini doğrudan ya da dolaylı olarak elinde bulundurdukları şirketlerin ortaklarının ise bankanın Fon’a devrinden önceki ve/veya sonraki işlemler nedeniyle iyi niyet iddiasında bulunamayacakları” kuralının getirildiği belirtildi.

Kararı mahkeme verir

“İyi niyet”in, hakların kazanılması ve sonuçlarını meydana getirmesinde temel ilkelerden biri olduğu ve Türk Medeni Kanunu’nun 3. maddesinde, “Kanunun iyi niyete hukuki bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyi niyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyi niyet iddiasında bulunamaz” hükmünün yer aldığı anımsatılan gerekçede, Türk Medeni Kanunu dışında çeşitli yasa hükümlerinde, bazı hukuki sonuçların sadece iyi niyetin varlığı veya yokluğuna bağlandığı kaydedildi.

Gerekçede, “Tarafın iyi niyetinin olup olmadığı kararının, mahkeme tarafından yapılan inceleme ve araştırma sonucu ortaya çıkacağı kuşkusuzdur. ’Kamu alacağının tahsilinin hızlandırılması’ gibi soyut bir gerekçe, iyi niyete ilişkin ispat kuralının uygulanmamasının nedeni olamaz. Kuralda geçen tüm üçüncü kişilerin işlemleri muvazaalı kabul edilerek, iyi niyetli üçüncü kişilerin dava açma haklarının özü zedelenmekte, mahkemeye etkili erişim ve savunma hakları engellenmekte, korunmasında kamu yararı bulunan iyi niyetli kimsenin, idare ve mahkeme önünde iyi niyetli olduğunu iddia ve ispat etme hakkı elinden alınmaktadır” denildi.

Türk yatırımcısının ilk tercihi altın, son tercihi hisse senedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), İstanbul Altın Borsası (İAB), Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) işbirliğiyle gerçekleştirilen, “Sermaye Piyasası Algı ve Yatırım Potansiyeli Belirleme Araştırması”na göre altın, “ilk tercih edilecek yatırım aracı” olarak gösterildi. Türkiye 18 ilde 2010 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen, “bilimsel olarak Türkiye nüfusunun yüzde 95’inden fazlasını” temsil eden araştırmaya göre, “Asla tercih edilmeyecek yatırım araçları” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 14’ü ile hisse senedi yanıtı verdi ve hisse senedi yatırım tercihinde son sırada yer aldı.

Araştırmada, “10 bin TL’niz olsa nereye yatırırdınız?” sorusuna yüzde 41 oranında “altın” yanıtı verildi. Altını, yüzde 19 ile gayrimenkul, yüzde 17 ile banka mevduat hesabı, yüzde 9 ile döviz, yüzde 2 ile hisse senedi izledi.

İlk tercih edilecek yatırım aracının altın olmasının nedenleri, “güvenilir olması”, “getirisinin yüksek olması”, “değeri düşmez/zarar etmez”, “değerinin yükselmesi” olarak sıralandı.

Yatırım araçlarının toplam bilinirliğinde yüzde 99 ile altın ilk sırayı aldı. Altını, yüzde 93 ile döviz, yüzde 93 ile gayrimenkul, yüzde 91 ile banka mevduat hesabı, yüzde 81 ile hisse senedi izledi.

Londra’yı toptan satışlar pazarına taşıyacağız

Araştırmanın sonuçlarının açıklanmasının ardından soruları yanıtlayan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, “Londra’daki borsada Türkiye’yi ilgilendiren kısmın Türkiye’ye getirilmesi” konusunda şunları söyledi: “Orada bazı çalışmalarımız var. ’Toptan satışlar pazarı’ diye bir pazarımız var. Onun yapısını değiştirip, bizim kurumsal yatırımcıların blok olarak, büyük montanlarda ve büyük lotlarla yapmış olduğu alım-satımları, orada yaptıkları tarza benzer bir tarzda burada yapmayı planlıyoruz. Yeni altyapı çalışmalarımız var. Yarı saydam bir pazarı biz burada, büyük lotlarla ilgili olarak açmayı planlıyoruz. Dolayısıyla, buradaki maliyetlerimizle Londra’daki kurumsal yatırımcıların işlem yapması çok daha rahat olacak.”

Bimeks borsaya hızlı başlangıç yaptı

Hisseleri dün işlem görmeye başlayan Bimeks İMKB’ye hızlı giriş yaptı. Halka arzında 4.50 TL fiyatla satılan Bimeks hisseleri işleme açıldığı ilk dakikalarda tavan fiyat olan 4.95 TL’ye çıktı. Ancak bu seviyeden gelen satışlar Bimeks hisseleri kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Bimeks en fazla işlem gören hisseler listesinde de üst sıralarda yer aldı.

İMKB’de işlem gören ilk teknoloji marketi olan Bimeks’in halka arz süreci kapsamında 7-8 Nisan tarihleri arasında talep toplandı. İstanbul’da 7’si Anadolu, 7’si Avrupa yakasında olmak üzere toplam 14, Ankara’da 4, İzmir’de 2, Bursa’da 2, Adana, Kayseri, Konya, Antalya, Aydın, Denizli, Trabzon, Eskişehir, Nevşehir, Kastamonu, Kahramanmaraş, İskenderun, Gaziantep, Manisa, Diyarbakır ve Samsun’da 1’er adet olmak üzere Bimeks toplam 38 mağazası ile yaklaşık 27 bin metrekare alanda faaliyet gösteriyor.

İş Bankası’ndan kişiye özel kredi kampanyası

İŞ Bankası, Nisan Ayı Ev Kredisi Kampanyası ile kendi evinin sahibi olmak isteyen müşterilerine, kişiye özel ödeme planları ile uygun taksitli konut kredisi fırsatı sunuyor. İş Bankası kredi kartı ve otomatik ödeme talimatından oluşan “Maximum Ev Paketi” kapsamındaki İş Bankası müşterileri, konut sigortası ve DASK’ı İş Bankası’na yaptırmaları halinde 12-120 ay arası vadeli ve yüzde 0.79 faiz oranından başlayan avantajlı koşullardan yararlanabilecek. 29 Nisan 2011 tarihine kadar sürecek kampanya dâhilinde; 1-12 ay arası vadelerde yüzde 0.79, 13-48 ay arası vadelerde yüzde 0.81, 49-60 ay arası vadelerde yüzde 0.83, 61-84 ay arası vadelerde yüzde 0.85, 85-120 ay arası vadelerde ise yüzde 0.87 faiz oranı uygulanacak.

Çin’in döviz rezervi 3 trilyon $’ı aştı

Çin’in döviz rezervleri Mart ayı sonu itibarıyla geçen yıla kıyasla yüzde 24.4 artarak 3.04 trilyon dolara yükseldi. Ekonomistler, Çin’in döviz rezervlerindeki artışın, Merkez Bankası’nın Haziran ayında yuanı “esnek bırakacağı”nı taahhüt etmesine karşın hala piyasalara müdahale ettiğini gösterdiğini ifade ediyor. Çin’in döviz rezervleri, yuanın değerini kontrol altında tutabilmek için dolar ve diğer para birimlerini satın aldığı için yükseliyor. Çin’den sonra en büyük döviz rezervleri 1.1 trilyon dolarla Japonya’nın elinde bulunuyor. ABD, ihracatçıları için haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Çin’in para birimi üzerindeki kontrolünü bitirmesini istiyor.

Unicredit’ten 5 milyar euroluk akıl satacak

Hattat Holding grup şirketlerinden Hema Endüstri A.Ş., Bartın ili ve civarında yatırımını sürdürdüğü Taşkömürü Maden projesinin finansman temini için UniCredit Menkul Değerler A.Ş. ve UniCredit Bank AG’yi Finansal Danışman olarak görevlendirdi. UniCredit Bank AG de projede “koordinatör yetkilendirilmiş lider” (Mandated Lead Arranger) olarak finansmanı sağlayacak. Unicredit’in yanısıra finansman paketi içerisinde küresel yatırımcılarda yer alacak.

5 milyar euro değerindeki yatırım büyüklüğüne sahip olan enerji projesi kapsamında, tam mekanize sistemlerin kullanımıyla, ilk yıllarda 5 milyon ton taşkömürü çıkartılması, sonraki yıllarda da kapasitenin 10 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Projenin birinci fazı kapsamında, Bartın Amasra bölgesinde 3 adet 8 metrelik çapa sahip, 700-1.000’er metrelere ulaşan mega kuyular Hema Endüstri A.Ş. ve Çin Halk Cumhuriyeti firması Datong ortak yapımı ile tamamlandı. 2’nci faz olan maden kuyularının yeraltından birleştirilmesi etabının yapımı da geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir törenle yine Çin Halk Cumhuriyeti firması olan Datong’a ihale edildi.

Yaşar Topluluğu % 15 büyümeyi hedefliyor

Yaşar Topluluğu 2010 yılını yüzde 15’in üzerinde büyüme ve 2.6 milyar TL konsolide ciro ile kapattı. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı “Türkiye’de 2009 yılı son çeyreğinde başlayan güçlü büyüme eğiliminin devam ettiği bu dönemde Yaşar Topluluğu, ülke ekonomisinin üzerinde büyüdü. 19 tesisi, 22 şirketi, 6 bin 500’ü aşkın çalışanı ile 66. yılını kutlayan Yaşar Topluluğu, 2010 yılını yüzde 15’in üzerinde büyüme ve 2.6 milyar TL konsolide ciro ile kapattı. Yaşar Topluluğu, 2011 yılında da yaklaşık yüzde 15 büyüme ile 3 milyar TL konsolide ciro hedefliyor” dedi.

Haberin Devamı