Gazete Vatan Logo

‘İstifa’ tartışması yüksek mahkemede

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilliği ve başbakanlığının sona erdiğini açıklaması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Ağustos itibarıyla siyasi parti üyeliğinin düştüğü, milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvurunun reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi’nden çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kart, “15 Ağustos itibarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın ortaya çıkmasıyla AKP Genel Başkanlığı ile Başbakanlık makamı boşaldı. Yasal ifadesiyle söylüyorum. Bunun için ayrıca hiç kimsenin istifa beyanında bulunmasına gerek yoktur. Bu resen, Anayasa, Siyasi Partiler Yasası ve partilerin tüzükleri gereğince ortaya çıkan bir statüdür, bir boşalma halidir.”

Obama ve Özönder örneği

Kart, başvurusunda YSK’nın 23. dönem MHP İstanbul milletvekili seçilen, ancak geçirdiği trafik kazası sonucu vefat eden ve mazbatasını alamayan Mehmet Cihat Özönder ile ilgili kararını ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Kasım 2008’de seçilmesinin ardından ant içeceği 20 Ocak 2009’a kadar beklemeden 16 Kasım 2008’de ABD Senatosu’ndan istifa etmesi olayını içeren kaynakçayı Anayasa Mahkemesi’ne sundu.

Haberin Devamı

MHP’den de YSK’ya başvuru

MHP ise cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kesin sonuçları gösterir kararı yayımlamayan Resmi Gazete’nin yönetimiyle ilgili, yasal sürecin işletilmesi talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulundu. MHP’den yapılan yazılı açıklamada, YSK’nın, 10 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanı seçiminin kesin sonuçlarını, 15 Ağustos’ta ilanen duyurduğu hatırlatıldı. YSK’nın, aynı gün, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmak üzere gönderdiği kararın, bugüne kadar yayımlanmadığı belirtilen açıklamada, Resmi Gazete yönetimininn yasalara aykırı hareket ettiği ifade edildi.