Gazete Vatan Logo

"İstanbul’u tetikler mi sorusu uzmanları böldü!

Kuzey Irak depreminin tetikleyip tetiklemeyeceği merak konusu oldu. Uzmanlar bu konuda hemfikir olamadı...

"İstanbul’u tetikler mi sorusu uzmanları böldü!

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür: Kuzey Anadolu fay hattı ve Güneydoğu bindirme kuşağı birbirinden çok farklıdır. Biri elma, diğeri armuttur. Güneydoğu Anadolu kuşağı bindirme sistemlidir. İkisinin deprem oluşturma sistemi birbirinden tamamen farklıdır. Süleymaniye’de gerçekleşen deprem Güneydoğu bindirme kuşağı içerisinde olmuştur. Kuzey Anadolu fay hattını ve İstanbul’u etkilemesi mümkün değildir. Sadece tetiklerse Muş, Siirt, Hakkari gibi Güneydoğu’daki bölgeleri tetikler.

Türkiye’yi sıkıştırdı

Prof. Dr. Celal Şengör: Türkiye’nin güneyinden geçen bir hat var. Bu hat boyunca Arabistan Türkiye’ye doğru geliyor. Yılda 1,6 santimetre hızla yaklaşıyor. Burada bindirme depremleri oluyor. Anadolu, Arabistan’ın üzerine bindiriyor. Arabistan, Türkiye’yi biraz daha sıkıştırdı. Burası yumuşak bir yer. Türkiye batıya atılıyor. Türkiye’nin batıya doğru atılması Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda görülüyor. 1939 Erzincan depremi, 1941 Reşadiye, 1942 Kurşunlu, 1944 Bolu, 1967 Adapazarı, 1999 Gölcük ve Kaynaşlı. Gelecekte İstanbul bekleniyor. Şimdi burası Irak 7,3 oldu. İstanbul’da ise azami 7.6 bekleniyor.

Haberin Devamı

İstanbul’a çok uzak

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış: Deprem faya yakın yerlerde olur. Kuzey Anadolu fay hattı çok uzaktır. Örnek verecek olursak Van depremi oldu, Çanakkale’yi mi etkiledi? Bunlar birbirinden bağımsızdır. Ancak fay kırıldığı zaman iki ucu etkileyebilir. Düzce depremi, Kocaeli depreminin kırığı niteliğinde olmuştur. Türkiye deprem bölgesidir ve deprem olursa Kuzey Irak’la alakası yoktur.

Arap levhasının etkisi

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Kuzey Irak’ta gerçekleşen deprem Arap levhasının sıkıştırılmasından dolayı oluşmuştur. Kuzey Anadolu fay hattı ve Güneydoğu Anadolu fay hattıyla hiçbir alakası yoktur. Bizim iki fay hattımız doğrultu atımlıdır. Kuzey Irak’ta gerçekleşen ise bindirme sistemlidir. Kuzey Anadolu fay hattı birbirini takip eden bir sistem değildir. Yarın bir gün deprem olursa tamamen tesadüftür ve Süleymaniye’deki depreme bağlanırsa sonucu tamamen yanlıştır.

Haberin Devamı

150 atom bombası gibi

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Deprem Arap bindirme kuşağının Zağros kırığında, ters bir kırılmayla gerçekleşti. Zağros bindirme kırığı, sağ atımlı Kuzey Anadolu kırığının, güneydoğuya uzayan kuyruğu üzerinde yer alır. Bitlis-Zağros bindirme kuşağı, Türk toprakları içinde Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş’a doğru uzanır. Kırılmayı yaratan güç, Arap kalkanının kuzeye doğru (Anadolu’ya) yaklaşık yılda 2 santimetre hızla bindirmesinden kaynaklanmıştır. Bu depremle yerden 150 atom bombası gücünde bir gerginlik boşalmıştır. Artçıları ilk 10 gün yoğun sürecektir. Türkiye için ivedi bir etkileşim beklenmez.