Gazete Vatan Logo

‘İslami Endeks’ tamam

İslami kurallara uygun faaliyet gösteren 30 şirketten oluşan Katılım Endeksi, İMKB’de hayata geçirildi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, “Bir de söz aldım. Endeks’in ardından Borsa Yatırım Fonu kurulacak. Malum bu fon olmadığı takdirde Katılım Endeksi gösterge olmaktan ibaret kalır” dedi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB), İslami kurallara uygun faaliyet gösteren 30 şirketten oluşan Katılım Endeksi hayata geçirildi. Katılım Endeksi’nin ardından Borsa Yatırım Fonu kurulacağını açıklayan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, “Bu fon olmazsa Katılım Endeksi göstergeden ibaret kalır” dedi. Endeksin imza törenine İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Bizim Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Boydak, Katılım Bankaları Birliği Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir ile Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan katıldı.

Holdinglere de özel endeks

Katılım Bankaları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi, “Bu çalışma ile amaçlanan sadece gösterge niteliğinde bir endeks oluşturulması değil aynı zamanda gelecekte oluşturulacak finansal ürün ve hizmetler için kullanılabilir yaşayan bir endeks ve standartları ortaya koymaktır” dedi. Yahşi, günümüzde giderek artan sayıda bireysel emeklilik fonlarının katılım bankaları müşteri profilini hedeflediğini ve bu profile uygun emeklilik yatırım fonu kuruluşu ihtiyacının ortaya çıktığını dile getirdi.

Yahşi, “Şimdiye dek bu ürünlerin esas alabileceği ve sermaye piyasasına hitap edecek özellikle katılım bankaları müşteri profiline özgü referans bir endeks mevcut değildi. Katılım endeksinin lisanslanmasıyla birlikte bu ve benzeri ürünlerde bu endeksin kullanılması mümkün olacak. Katılım endeksiyle esas itibarıyla hisse senedi aracılık işlemlerinde bir standarda ulaşılmış olacak” diye konuştu.

İMKB Başkanı Erkan da törende, bunun haricinde çeşitli gruplara bağlı özel endeks yapma planları olduğunu bildirerek, çeşitli büyük holdingler olduğunu, o holdinglerin çok sayıda şirketlerinin borsada işlem gördüğünü ve onlarla da özel bir endeks yapmayı planladıklarını kaydetti.

Erkan, “İslam ülkeleri borsalarında işlem gören hisse senetlerine dayalı bir endeks ve bu endekslere dayalı da borsa yatırım fonlarının çıkarılması planlanıyor. Bununla ilgili de anlaşmalarımızı yaptık ve ilan ettik. Dolayısıyla onun çalışmaları başladı şu anda sözleşme aşamasındayız. Endeks hazır, hesaplanmaya da başlandı. Bunun içinde ilk başta 14 ülke var. 14 ülkeden gelen ve bu ülkelerde işlem gören hisse senetlerini kapsayan ve İslami kurallara uygun faaliyet gösteren şirketler üzerine yapılacak. Bunu İslami Kalkınma Teşkilatı bizlerden istemişti. Biz de bu çalışmalara önderlik ediyoruz” diye konuştu.

Alkollü içecek, silah, faiz, domuz eti ve eğlence kapsam dışı

Faize karşı hassasiyeti olan yatırımcıları borsaya çekmek için tasarlanan Katılım Endeksi, İMKB Ulusal Pazar’nda, “KATLM” koduyla yayına başladı. Endekste, faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık, alkollü içecek, kumar, şans oyunu, domuz eti, turizm, eğlence, basın, yayın, reklam, tütün mamulleri, silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti olmayan şirketler yer alabilecek.

Belirli kriterlere göre seçilen endekste yer alacak şirketlerde, toplam faizli kredilerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan, faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan ve bahsedilen faaliyet alanlarından elde ettiği gelirlerinin toplam gelirlerine oranının da yüzde 5’den az olmaması şartı aranacak. Bu kurallara uygun hisse senetlerinden, halka açık piyasa değeri en yüksek ilk 30 şirket, endeks şirketlerini oluşturdu. Ticaret ve sanayi şirketlerinin ağırlıklı olduğu endekste kullanım alanları, gösterge, karşılaştırma, yatırım fonları, endeks fonlar, borsa yatırım fonları, bireysel emeklilik fonları, teminata kabul edilecek hisse senetleri, alternatif, karma ve türev ürünler, yabancı yatırımcılara yönelik ürünler olacak. Endekste hisse senetleri, 3 ayda bir dönemsel gözden geçirmeye tabi tutulacak.

Katılım Endeksi’ndeki 30 şirket

Ticaret ve sanayi şirketlerinin ağırlıklı olduğu şirketler arasında, BİM, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza Altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpaş GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon Çimento, Netaş Telekom, Mondi, Tire Kutsan, Vestel Beyaz Eşya, Deva Holding ve Pınar Et ve Un şirketleri bulunuyor. Katılım Endeksi Kuralları’nın uluslararası uygulamaları dikkate alması nedeniyle Katılım Endeksi ve bu endekse dayalı ürün ve hizmetler, yabancı yatırımcılara da hitap edebilecek.

Brezilya, Türkiye’yi örnek aldı, zorunlu karşılıkları artırıyor

Brezilya Merkez Bankası, yerel para birimi realin değer kazanacağı yolundaki spekülatif işlemleri sınırlamak amacıyla bankaların dolar cinsi kısa pozisyonlarına zorunlu karşılık getireceğini açıkladı. Merkez Bankası, bankalara zorunlu karşılıklara uymak için 90 gün süre tanındığını belirtti. Brezilya’nın para birimi real, geçen yıl dolar karşısında yüzde 4.6 değer kazandı. Realin kazanımları, Mayıs 2010’da ulaştığı dip seviyelerle kıyaslandığında ise yüzde 14’ü aşıyor. Para biriminin değerlenmesi ihraç ürünlerini daha pahalı hale getirdiği gibi, yerli üreticilerde ucuz ithal mallarının artacağı kaygısı yaratıyor.

Bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Türk Lirası yükümlülüklerde yüzde 6 olan ancak vade yapısına göre yüzde 5 ile yüzde 8 olarak değiştirilen yeni zorunlu karşılık oranları bugün uygulanmaya başlanacak. Bunun bankacılık sektörüne ek 7.5 milyar TL yükümlülük doğuracağı belirtiliyor. Resmi Gazete’de 17 Aralık 2010’da yayımlanan düzenleme uyarınca, Türk Lirası yükümlülüklerde yüzde 6 olan zorunlu karşılık oranı, bugünden itibaren vade yapısına göre yüzde 5 ile yüzde 8 arasında uygulanacak. Yabancı para yükümlülüklerde ise yüzde 11’lik oran uygulaması devam edecek.

Haberin Devamı