Gazete Vatan Logo

'IŞİD ülke kurabilir'

Eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib, "Şuna inanıyorum ki IŞİD bir ülke kurabilir, varlığını bir süre devam ettirebilir ama bunların sonu olmayacak" dedi.

Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de siyasi çözümden yana olduklarını söyledi.

Esad'ın elindeki silaha güvendiğini ifade eden Hatib, rejimin, Suriye halkıyla baş edemeyeceğini dile getirdi.

Rejime bağlı birliklerin sivil halkı bombalamaya devam ettiğini vurgulayan Hatib, "Siyasi çözüm olmazsa durum daha da kötüye gider. Tek çıkış noktasının bu olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında bazı ülkelerin Suriye içine karışması işleri daha da zorlaştırıyor" diye konuştu.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'deki saldırılarına değinen Hatib, bu silahlı grubun ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra 2003'te Saddam Hüseyin'in eski subayları tarafından kurulduğunu ve sayılarının kısa sürede arttığını ifade etti.

Örgütün ilerleyen zamanlarda "ideoloji"ye dönüştüğünü savunan Hatib, IŞİD'in inandığı düşüncelerin "dar kapsamlı ve radikal" olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Hatib, şöyle konuştu:

"Bazı ülkeler IŞİD'i ele geçirmeye, içlerine ajan sokup onları istedikleri gibi kullanmaya çalıştılar. Ülkemizde olaylar başladıktan sonra Suriye'ye yönelerek, rejimle çalışmaya başladılar. Bazı petrol kuyuları ve bankaları ele geçirdikten sonra para kaynakları arttı, bu parayla da kendilerini çok güçlü hissetmeye başladı. Ellerine para geçince kendini destekleyen güçlere saldırdı. Şuna inanıyorum ki IŞİD bir ülke kurabilir, varlığını bir süre devam ettirebilir ama bunların sonu olmayacak."