Gazete Vatan Logo

‘IŞİD saldırırsa NATO Türkiye’yi savunur!’

Yeni genel sekreter göreve gelir gelmez bunu söyledi

NATO Genel Sekreterliği görevini Anders Fogh Rasmussen’den devralan Norveç’in eski Başbakanı Jens Stoltenberg, IŞİD militanlarının Türk topraklarına saldırmaları halinde Türkiye’nin yanında yer alacaklarını söyledi

Stoltenberg Genel Sekreter olarak gerçekleştirdiği ilk basın toplantısında, militanların Türkiye’ye her ne şekilde olursa olsun saldırı düzenlemeleri halinde ortak savunma ilkesi uyarınca NATO ittifakının 5’inci maddesini uygulamaya sokacaklarını belirtti. Türkiye, 2012’de bir jetinin Suriye tarafından düşürülmesi üzerine 5’inci maddeye dayanarak NATO’dan destek istemişti. Jens Stoltenberg, birkaç gün içinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini de ekledi.
5’inci madde nedir?
NATO ittifakının 5’inci maddesi “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” ilkesini yansıtıyor. NATO ülkeleri, bir üye ülkeye saldırı durumunda birbirlerini savunmaya söz veriyor. Bu madde şimdiye dek sadece 1 kez uygulandı. 11 Eylül saldırısı sonrası dönemin ABD Başkanı George W. Bush, “Afganistan’daki Taliban rejimi El Kaide’yi besliyor. 5’inci madde uygulansın” dedi. Üye ülkelerin kabulüyle NATO Kâbil’e girdi.
‘Arap ülkeleri katılmasın’
Irak Başbakanı Haydar el Abadi BBC’ye yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinin Irak’ta IŞİD’e yönelik hava saldırılarına katılmasına “kesinlikle” karşı olduğunu söyledi. Abadi, Batılı ülkelerin hava kuvvetlerinin Irak’ta cihatçı örgüte karşı verilen mücadelede ‘birçok boşluğu doldurduğunu’ ifade etti. IŞİD’e karşoluuluslararası koalisyonda Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok Arap ülke de yer alıyor.
İlk ziyaret Türkiye’ye
Yeni Genel Sekreter, ilk ziyaretlerini Türkiye ve Polonya’ya gerçekleştireceğini açıkladı.

Haberin Devamı