Gazete Vatan Logo

‘İşe göre para sistemi’ öldürdü!

Zonguldak’ta sekiz madencinin ölümüyle ilgili rapor hazırlayan bilirkişi ‘taşeron firma asli kusurlu’ dedi. Raporda ‘işe göre ödeme sistemi’nin iş güvenliğini tehlikeye attığı belirtildi.

Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında geçen yıl 7 Ocak’ta meydana gelen olay tüm Türkiye’yi sarstı. Maden ocağında hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Star İnşaat A.Ş.’de çalışan 8 işçi, yerin 640 metre altında galeri açarken ani metan gazı püskürmesi (degaj) sonucu hayatını kaybetti. Kazayla ilgili soruşturma başlatan savcılık Bülent Ecevit Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporunu yeterli bulmayarak yeni rapor talep etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Ümit Atalay, Prof. Dr. Celal Karpuz ve Doç. Dr. Nuray Demirel’in hazırladığı 100 sayfalık yeni rapor savcılığa ulaştı.

Raporda, daha fazla ilerleme yapıldığında eline daha fazla para geçecek işçlerin emniyet tedbirlerini ve kendi güvenliklerini ihmal etmelerinin söz konusu olduğu vurgulandı. Raporda taşeron firmanın, teknik nezaretçi görevlendirmemesi, iş güvenliği uzmanı bulundurmaması, risk değerlendirmesi yapmaması, işçi sağlığını ve güvenliğini riske eden kesene (yapılan işe göre ödeme) usulü ile çalışması, tahlisiye ekibi oluşturmaması, sondajlar için sadece bir eski sondaj makinesi bulundurması, yeni sondajlar için yeni sondör görevlendirmemesi, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli eğitim vermemesi nedeniyle asli kusurlu olduğu belirtildi.

‘TTK da kusurlu’

Raporda asıl işveren TTK’nın da kusurlu olduğu belirtilirken şöyle denildi: “TTK yüklenicinin yaptığı işleri denetlemekte yetersiz kalması, yüklenicinin teknik nezaretçi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmemesi karşısında yaptırımda bulunmaması nedeniyle kusurlu bulunmuştur.”

Haberin Devamı