Gazete Vatan Logo

‘İnsanlık üç kez katledildi’

Yüksekova’da silahlı saldırıda şehit düşen üç askeri dün Hakkari ve Van’da silah arkadaşları uğurladı. Bingöllü şehidin cenazesine katılan hemşehrisi Bakan Yılmaz, “İnsanlık üç defa katledildi” diye konuştu

Yüksekova’nın Harunan Karakolu’ndan elektrik malzemesi almak için ilçe merkezine gelen uzman çavuş Ramazan Gülle, erler Ramazan Köse ve Yunus Yılmaz, Cengiz Topel Caddesi’ndeki bir iş merkezinin önünde maskeli teröristlerin silahlı saldırısına uğramıştı. Saldırıda erler Köse ve Yılmaz olay yerinde, uzman çavuş Gülle ise, kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi’nde hayatlarını kaybetmişti.

Saldırganların yakalanması için kapsamlı soruşturma sürdürülürken, dün şehitler için ilk tören Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’nda düzenlendi. Buradaki törene askerler, komutanları ve mülki amirler katıldı. Okunan duaların ardından ay- yıldızlı bayraklara sarılan tabutlar omuzlarda taşınarak helikoptere konuldu. Şehitlerin naaşları Van’daki Ferit Melen Havaalanı yanındaki Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na bağlı Filo Komutanlığı’na götürüldü. Burada yapılan törene şehitlerin yakınları da katıldı. Şehitlerin özgeçmişlerini okunması ardından, İl Müftüsü Nimetullah Arvas tarafından dua okundu. Konuşmanın yapılmadığı törende şehitlerin tabutları bir süre omuzlarda taşınarak 2 ayrı uçağa konularak memleketlerine uğurlandı.

Haberin Devamı

Altı gözaltı

Yüksekova’da üç askeri şehit eden kişilerin yakalanması için polis geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Yapılan çalışmalar sonucu önceki gece Yeşildere Mahallesi’nde seyir halinde bulunan bir otomobil durdurularak arama yapıldı. Kimlik kontrollerinin ardından, otomobilde bulunan M.K., E.K., İ.B. gözaltına alındı. Dün sabaha karşı Yeşildere ve Güngür mahallelerinde belirlenen bazı evlere yapılan baskınlarda ise M.A.A., O.B. ve B.A. gözaltına alındı.

Kürtçe ağıtlarla uğurlandı

Şehit Jandarma Er Yunus Yılmaz, memleketi Bingöl’ün Karlıova ilçesinde defnedildi. Törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Yılmaz, Yüksekova’da insanlığın üç defa katledildiğini söyleyerek, “Bunların inadına daha çok kardeşlik dememiz daha çok birbirimize destek vermemiz lazım. Şehidin cenazesi kılınan cenaze namazının ardından sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi. Tören sırasında şehit cenazesine sarılan yakınlarının ağıtları yürek burktu. Şehidin annesi Aysel Yılmaz askeri personelin yardımıyla ayakta durabildi. Yılmaz, Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi.

Haberin Devamı

Yedi ayı kalmıştı

Uzman Çavuş Ramazan Gülle’nin memleketi Konya’ya şehit ateşi düştü. İki çocuk babası Gülle’nin şark görevini tamamlamasına 7 ayı kaldığı öğrenildi. 13 yıllık uzman çavuş olan şehit Gülle’nin eşi Emine Gülle, oğulları 11 yaşındaki Furkan Duran ve 2 yaşındaki İbrahim Gülle ile birlikte Yüksekova’da oturdukları belirtildi. Beş kardeş olan şehit Gülle’nin ağabeyi Mehmet Gülle’nin de Eskişehir’de polis memuru olarak görev yaptığı kaydedildi. Gülle’nin cenazesi, dün memleketi Konya’nın Çeltik ilçesine bağlı Gökpınar Mahallesi’ne getirildi. Ancak babaevi Konya merkeze 300 kilometre olmasına rağmen, helikopterle götürülmesi beklenen cenaze karayolu ile yola çıkarıldı. Bu nedenle cenaze töreninin bugün yapılacağı kaydedildi. Emekli Uzmanlar Derneği Başkanı Esef Merdoğlu, Van’dan Konya’ya havayolu ile getirilen cenazenin, helikoperle getirilmesini beklediklerini ancak karayolu ile getirilince cenaze töreninin yarına (bugüne) kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Üzgün ve kaygılıyız’

HDP Yüksekova’da 3 askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle: “Bu gelişmeler bizim için büyük bir üzüntü ve kaygı konusudur. Her şeyden önce yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine başsağlığı ve yakınlarına sabır diliyoruz. Yaşananlardan dolayı üzgün ve kaygılıyız. Çünkü Türkiye’de yeniden çatışmaların yaşanacağı, canlarımızın yitirileceği, evlere ateşin düşeceği bir döneme doğru yaklaşıldığını hissediyoruz. Kaygılıyız. Çünkü bu gelişmelerin Ortadoğu’nun bugünkü durumunda Türkiye’yi son derece tehlikeli bir ortama doğru sürükleyeceğini biliyoruz. Bu toprakların en kadim meselelerinden birini çözmek için daha fazla beklenmemelidir. Kalıcı bir barış için herkesi çözüm sürecine katkı sunmaya ve sürecin gerekliliklerini hızla yerine getirerek sorunların çözümüne odaklanmaya, herkesi yeniden çatışma ortamına zemin sunan tutumlardan kaçınmaya davet ediyoruz. İnanıyoruz ki, doğru ve gerekli adımlar atıldığında kalıcı barışın sağlanması çok yakın bir gelecekte mümkün olabilir.”

Haberin Devamı

‘Teröristin bile bir gururu olur’

Ekonomi Bakanı Nihat Zebekci dün Samsun’da şöyle konuştu: “3 tane yavrumuz, 3 tane ciğerparemiz şehit edildi. 3 tane kardeş kanı aktı. Bu topraklarda sebebi ne olursa olsun, vesile olan veya sonuçlarına katlanan her kim olursa olsun, ne şekilde olursa olsun yere düşen her can bizim canımızdır. Akan kan kardeş kanıdır. Bunların insanlıklarla bir alakası olamaz. Teröristin bile bir gururu olur. Teröristin bile bir onuru olur. Ama emanet diye bir şey vardır. O coğrafyadaki kardeşlerimize emanet edilerek şehirde sivil olarak, savunmasız bir şekilde dolaşan yavrularımıza hain şekilde saldırıp onları şehit eden hainler terörist olacak kadar onurlu bile değildir.”

‘Korkak teröristler’

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 3 askerin “yüzleri kapalı, korkak teröristler” tarafından şehit edildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Türk milleti geleceğe emin adımlarla yürümektedir. Biz bu adımlarla geleceğe yürürken, önümüze çıkarılabilecek provokasyonları elbette biliyoruz. Yöntemleri değiştirerek en az maliyetle çözüme ulaştıracak inisiyatifi almaya başlayınca, bu sefer başka bir kanaldan devreye girdiler. Biz başka ülkeleri arabulucu olmaktan çıkartınca hemen MİT operasyonunu paralel yapıya yaptırdılar. Mayıs 2013’te geri çekilme başlıyor. Meseleler durdurulduğunda, arkasından Gezi olayları...”

‘Hani silahlar susuyordu’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, üç askerin şehit edilmesi üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından şu açıklamaları yaptı: “ Kanlı eller bir kez daha ölüm tezgahını açtı, yeniden kahpe pususunu kurdu. Bu canavarlığa, bu namertliğe ne söyleyelim, nasıl izah edelim? Çözüm var diyerek susalım mı? Çözüm isimli PKK süreci; analarımızın bağrını delen, Mehmetçiğe, polislere kast eden, masumlara namlu çeviren musibettir, ihanettir. Hani silahlar susuyordu, hani güzel şeyler olacaktı, hani kan duracak, şehadet haberleri alınmayacaktı? Yalan söyleyenler, aldatanlar, terörün yörüngesine pazarlıkla tutunanlar milli vicdanda nasıl aklanacak.”