Gazete Vatan Logo

‘IMF’e 5 milyar dolar borcumuz var istediğimiz an sıfırlarız’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 66’ncı Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, geçen yılki genel kurulda verdikleri sözleri yerine getirdiklerini ve çıkardıkları çeşitli yasalarla iş dünyasının rahat bir nefes almasını sağladıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, şu anda Türkiye’nin, IMF’ye 5 milyar dolar borcu bulunduğunu belirterek, “Biz bunu şu anda öderiz fakat çok ucuza satın alınmış olması sebebiyle de acelemiz yok. 2012’nin Nisan sonu, 2013 Nisan’ında bu işi tamamen sıfırlayacağız” dedi. Erdoğan, 12 Haziran seçimlerine 27 gün kalmış olmasına rağmen, Türkiye’de ekonomiye ilişkin hiçbir belirsizlik, hiçbir kaygının söz konusu olmadığını belirterek, “İşte Nisan ayı itibarıyla bütçemiz, 1 milyar dolar fazla vermiştir” dedi.

Merkez Bankası rezervlerindeki artışa işaret eden Erdoğan, “Şu anda Merkez Bankası’nın döviz rezervi, altın dahil 95.3 milyar dolar oldu. 8.5 yılda 68 milyar dolar artmış” dedi. 1999 yılında, Türkiye’nin IMF’ye toplam borcunun 891 milyon dolar olduğunu, 3 yılda Türkiye’nin IMF’den 28 milyar dolar kaynak kullandığını ve sadece 9 milyar dolar geri ödeme yapabildiğini anlatan Erdoğan, “Faizleri, SDR kur farkıyla, 2002 sonunda bize 23.5 milyar dolar olarak devredildi. Şu anda, IMF’ye olan borcumuz, 5 milyar dolar. Biz bunu şu anda öderiz fakat çok ucuza satın alınmış olması sebebiyle de acelemiz yok. 2012’nin Nisan sonu, 2013 Nisan’ında bu işi tamamen sıfırlayacağız” şeklinde konuştu. Ülkedeki otomobil ve beyaz eşya satışlarındaki artışlara da dikkati çeken Erdoğan, bu yılın ilk 4 ayında 177 bin otomobil satıldığını, geçen yılın ilk 4 ayındaki bu rakamın 104 bin adet olduğunu söyledi. Erdoğan, “Kimse kalkıp yoksulluğun istismarını yapmasın. Onun da 19 milyondan 12 milyon 750 bine düştüğünü lütfen görelim” dedi.

Haberin Devamı