Gazete Vatan Logo

'Ilımlı İslam olmaz'

Erdoğan, " Ilımlı İslam yakıştırmaları çok çirkin. İslamın ılımlısı, ılımsızı falan olmaz, İslam İslamdır, o kadar"


Erdoğan, "Ilımlı İslam yakıştırmaları çok çirkin. Bu, bir defa dinimize saygısızlıktır, hakarettir. İslamın ılımlısı, ılımsızı falan olmaz, İslam İslamdır, o kadar" dedi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ılımlı bir İslam devletine doğru gidip gitmediği ile ilgili tartışmalara, "Bu, 'ılımlı İslam' yakıştırmaları falan çok çirkin şeyler. Bu, bir defa dinimize saygısızlıktır, hakarettir. İslamın ılımlısı ılımsızı falan olmaz, İslam, İslam'dır, o kadar" yorumunu getirdi. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

TAKLİTÇİ DEĞİLİZ: (Ilımlı İslam tartışmaları) Birileri bize gömlek biçmeye çalışıyor. Hayır, hiçbir yeri kendimize model almamıza gerek yok. Her şey bizim kendi içimizde var. Onun için sağı solu taklit etmemize gerek yok.

GÜL UZAYDAN GELMEDİ: Anayasa, "276" diyor. Anayasa, konsensüs falan aramıyor. Her şeyi oybirliğiyle çıkaran bir kurum var mı? Her zaman uzlaşma oy birliğiyle olur diye bir şey yok. Demokrasi de bunu emretmiyor. Ortada halkın uzlaşısı var. Kendi çalıp oynayanlar beni ilgilendirmez. Abdullah Bey'i (Gül) uzaydan alıp getirmedik ki!

SİVİL ANAYASA NABZI TUTULACAK: Taslak Anayasa'yı Türkiye'deki tüm ilgili kurum, kuruluşlara göndereceğiz. Eleştirileri alacağız. Endişeler, korkular, bunların hiçbirisinin bizim Anayasa'mızda yeri yok. Baştaki 4 madde aynen yeni Anayasada yerini aynen alıyor. Yeni anayasamız 179 madde falan, bu 139'a kadar düşüyor. Yeni anayasamızla ilgili bir referandum yapalım diyorum.

REFERANDUM MESAJI: Cumhurbaşkanını halkın seçmesinden çark ettiğimiz yönünde çirkin ifadeler var. 21 Ekim'de cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik referandum yapacağız. Anayasacılar arasında bazı yorum farkları var: Bazıları, 'Burada tekrar bir cumhurbaşkanı seçimine gerek vardır', bazıları da diyorlar ki, 'Şu andaki seçimi yapılmış olan cumhurbaşkanı görevine devam eder'.
Doğrusunu yapmaya hazırız. Şudur diye bir iddianın içinde değilim. Yeni anayasamız içerisinde cumhurbaşkanının yetkilerini ciddi manada kısıtlayacağız.
ARINÇ KOORDİNATÖR BAKAN MI?: Üç başbakan yardımcılığının koordinatör özelliği olacak. Bunlardan bir tanesi bakanlıklar arası koordinasyonu sağlayacak. Bir tanesi, ekonomiden sorumlu koordinatör bakan olacak. Bir diğeri de hükümet-parlamento ilişkilerini koordine edecek. (Bülent Arınç'ın yeni kabinede yer alıp almayacağına yönelik soru üzerine) O sürpriz olarak kalsın, şimdi açıklamayalım. Kabinenin 3'te 1'i değişebilir. Bu 7-9 olur.
MEDYA DA VAR: Bal tutan parmağını yalar, diyorsunuz ya... Sadece balı siyasetçi tutmuyor Allah aşkına. Irmağın, musluğun başında olan daha nice insanlar var. Bütün medyanın kayıt içi, kayıt dışı neleri var? Ben diyorum ki, sadece siyasetçi ile olmaz, bütün bürokrasiyi bu işin içine koymamız lazım. Mesleğinizden bu işin önünü kesmek için çaba sarf edenler olacak, yazılı ve görsel medya olarak.



Varlığını bu hafta açıklayacak

Erdoğan: "Benim mal varlığım görünüyor (Başbakanlık sitesindekini kastediyor). Şimdi yeni beyannamem hazırlanıyor ki, bu hafta içinde sunacağım, o da görünecek. Fakat niye siyasetçi de, diğerleri değil? Siyasetçi de, medya da bu işin içinde olsun. Bütün medya patronlarını bu işin içine koyalım. Kamu görevlileri, bu işin içinde olsun, yani o yolsuzluklarda bürokratlar yok muydu, üst düzey bürokratlar yok muydu? Kimler yargılandı bu işten? Yargının içinde olanlar yok muydu, hala yok mu? Var. Bunların hepsini koyalım, kim varsa A'dan Z'ye."


Dili sürçtü

Başbakan, çetelerle mücadeleyi anlatırken dili sürçtü. Erdoğan şunları söyledi: "Çeteler ciddi vurgun yedi. Çeteler, bürokrasi, asker, Meclis, polis, siyasetin içine sızmış. Yargı içine s....mış (hemen sızmış diye düzeltti). Bunların neler yaptıkları ortaya çıkarıldı. Yargı süreci başladı. Eğer biz yere sağlam basarsak, bu çetelerden, mafyalardan ülkemizi temizleriz."


Yeni bakanlıklar

Erdoğan, kabinedeki değişiklikler konusunda da, "Bilim ve Teknoloji Bakanlığı bizde yok. Gençlik konusuyla da ilgili devlet bakanlığı olması faydalı. Gençlik ve sporu bir çatı altına alacağız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki yeni yapılanmayla suyu bakanlıktan ayırmayı, onu Çevre Bakanlığı ile birleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Haberin Devamı