Gazete Vatan Logo

‘İki bayram arasında evlenilebilir’

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Cemalettin Erdemci, “İki bayram arasında düğün olmayacağı inanışının dini bir dayanağı yoktur. Peygamberimiz Hazreti Muhammed de iki bayram arasında evlenmiştir” dedi.

SİİRT Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, iki bayram arasında düğün olmayacağı inanışının dini bir dayanağının bulunmadığını belirterek, “Hazreti Peygamberimiz de iki bayram arasında evlenmiştir” dedi.

Prof. Erdemci, halk arasında iki bayram arasında evlenilmeyeceği yönünde bir inanışın olduğunu belirterek, fıkıh kitaplarında Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında evlilik yapılmayacağına dair hiçbir kaydın olmadığını söyledi. “Peygamberimiz de iki bayram arasında evlenmiştir” diyen Erdemci, şöyle konuştu: “Araplar arasında özellikle İslamiyet’ten önceki bir dönemde iki bayram arasındaki Şevval ayında veba hastalığı görülmüş ve çok sayıda insan ölmüştür. Bundan dolayı da Araplar bunu uğursuz bir ay olarak nitelendirmişlerdir. O dönem özellikle de yaz aylarına denk gelen iki bayram arasında çok sayıda gerçekleşen evliliklerde ölenlerin sayısının yüksek olması, iki bayram arasında evlenilmemesi gerektiğini, bunun uğursuzluk olduğu düşüncesini doğurmuş. Halktaki inanış bundan kaynaklanıyor olabilir.”

Haberin Devamı

Prof. Erdemci, Nur Suresi’de evlilik için, “Kölelerinizi, cariyelerinizi evlendiriniz. Eğer onlar fakirse de Allah kendi katında onları zenginleştirecektir” ifadesinin yer aldığını dile getirerek, Hazreti Peygamber’in de, “Nikah benim sünnetimdir. Bu sünnetimden yüz çeviren benden değildir” buyurduğunu hatırlattı.

Yılın 365 günü evlilik caiz

“Peygamberimizin sünneti, bu konuda dini gerekçe olmadan, ‘iki bayram arasında evlenmek uğursuzluktur’ demek doğru değil. İki bayram arasında gönül rahatlığıyla evlenilebilir” diyen Erdemci, “Yılın 365 günü evlilik yapmak caizdir. Fakat, nikah saatini cuma namazı saatine denk getirmemek gerekiyor” dedi.