Gazete Vatan Logo

‘İhanetin hesabını sormak boynumun borcu’

Son konuşmasında da paralel vurgusu yaptı

‘İhanetin hesabını sormak boynumun borcu’

Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan dün AK Parti’nin Genel Başkanı olarak son konuşmasını yaptı: “İhanet cezasını alacaktır. Kimse cumhurbaşkanlığı makamında benim sessiz kalmamı beklemesin”

Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılan AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi’nde coşku hat safhadaydı. Erdoğan, son konuşmasında salonu dolduran binlerce kişiye seslendi. İşte paralel yapıyla mücadele ve Yeni Türkiye temalarının damga vurduğu konuşmanın çarpıcı satır başları:
Sizlerin Allah’ına kurban
“10 Ağustos’ta bu teşkilat tarih yazdı. Sizlerin Allah’ına kurban. Dağ taş demediniz, kar kış demediniz. Sadece cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine tanıklık etmediniz, ellerinizle inşa ettiniz.”
77 milyona teşekkür
“Demokratik olgunluğunu bir kez daha gösteren, sandığa gidip oyunu kullanan, emeği ve katkısı olan aziz milletime, 77 milyonun her bir ferdine de sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”
13 yıl, 13 gün sonra..
“2001’de başlayan genel başkanlık vazifem 13 yıl 13 gün sonra bugün nihayete eriyor. Yarın 14:00’te TBMM’de mazbatamızı teslim alacak, Başbakanlık vazifesini de teslim edeceğim.”
Sadece isimler değişiyor
“Bugün değişen unutmayın sadece şekildir. Bugün öz değişmiyor. Bugün partimizin yüklendiği misyon, davamızın ruhu hedef ve ideallerimiz değişmiyor. Bugün sadece ve sadece isimler değişiyor.”
Son günüm, son dakikalarımda...
“Son günümde, son dakikalarımda, buradan 77 milyonun her bir ferdine bir kez daha ben musafaha için elimi uzatıyorum. Diyorum yaşam tarzlarınızı, değerlerinizi anlıyoruz. Taleplerinizi arzularınızı biliyoruz. Sizin de bizim anlamanızı istiyoruz. Hangi yasakları aşarak bugünlere geldiğimizi anlamanızı istiyoruz. Nasıl dışlandığımızı görmenizi istiyoruz.”
Paralelle mücadeleye devam
“Aziz milletimize karşı haince duruş sergileyenler bunun hesabını verecekler vermeye başladı. İhanet cezasını alacaktır. Cumhurbaşkanlığı makamında bu ihanetin hesabını sormak benim de boynumun borcudur. Bu konuda kimse cumhurbaşkanlığı makamında sessiz kalmamı beklemesin.”
Bugün Yeni Türkiye’nin doğum günü
“Bugün yeni bir gün. Bugün Türkiye’nin özüne döndüğü gün. Bugün Türkiye’nin istikbalinin her zamankinden daha açık olduğu bir gün. Bugün Yeni Türkiye’nin doğum günü. Yeni Türkiye siyasetin vesayetten kurtularak özerkleştiği bir Türkiye’dir. Her sorunun çözüm aracı siyasettir. Her meselenin çözüm zemini TBMM’dir. Artık bunların dışında bir yol yöntem Türkiye için söz konusu olamaz. Bugün siyaset artık mecrasını bulmuş vaziyettir.”
Barış süreci topluma emanet
“Bugün yeni Türkiye kurulurken, eski Türkiye’ye özlemin olduğunu görüyoruz. Eski Türkiye’nin aktörleri çatışmayı sürdürmek istiyorlar. Barış umudu çoğaldıkça bunu tersine çevirmek isteyenler harekete geçiyorlar. Terör meselesi eski Türkiye’nin meselesidir. Yeni Türkiye’de siyaset dışı araçlarla iş görme imkanı kalmamıştır. Şiddet araçlarına prim veren bir siyasetin yeni Türkiye’de karşılık bulması mümkün değildir. Barış süreci topluma emanettir.”
Gül döneminde olduğu gibi...
“Anayasal ve yasal yetkiler dairesinde şüphesiz ki tarafsızlığımızı zedelemeden, destek ve katkılarımı sunmaya devam edeceğim. Bir cumhurbaşkanının görevi hükümetin önünü kesmek değil, açmaktır. Nasıl Abdullah bey döneminde yaşamadıysak bundan sonra da yaşamadan ve yaşatmadan devam edeceğiz.”
‘Aşkım, sevdam size emanet’
Erdoğan partililerine çok duygulu sözlerle veda etti: “Artık vedanın ve ayrılığın vaktidir. Merhum Neşet Ertaş üstadın o muhteşem sesi ve yorumuyla dillendirdiği gibi “hasret etti bizi kavim kardaşa, bir ayrılık bir yoksulluk bir de ölüm.”
‘Dünle gitti cancağızım...’
Tek tek her birinizden helallik diliyorum. Hakkınızı helal ediyor musunuz? Ben de her birinize hakkımı helal ediyorum. “Hazreti Mevlana ne güzel söylemiş “Her gün bir yerden göçmek ne iyi. Her gün bir yere konmak ne güzel. Bulanmadan donmadan akmak ne hoş. Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” Adalet ve Kalkınma partisini, yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı da önce Allah’a sonra sizlere emanet ediyorum.
Yeni kabine cuma günü
Başbakan Erdoğan, yeni kabinenin tarihini de verdi: “Yarın cumhurbaşkanlığıyla ilgili yemin törenini yaptıktan sonra, devir teslim töreninden sonra, kendilerine kabineyi kurma görevini vereceğiz. Cuma da yeni kabine gerçekleşmiş olacak.”
HALEFİNİ BÖYLE TAKDİM ETTİ
‘Davutoğlu emanetçi değil’: Başbakan Erdoğan, yeni başbakan Ahmet Davutoğlu için, “Birçok gazeteler yazıyor çiziyor. Bu bizim değerlerimizde kültürümüzde yok. Sayın Davutoğlu bir emanetçi değildir. Bunun böyle bilinmesini istiyorum” dedi.
Terleryen başbakan ve cumhurbaşkanı
Davutoğlu, “Yoğun terlemeye rağmen dinamizmi kaybetmedik. Terleyen cumhurbaşkanı ‘terleyen başbakan olacak’ dedi. Birlikte terledik. Alın terinin karışmadığı hiçbir emek helal değildir” diye konuştu.
‘One Minute’te salon coştu
Erdoğan’ın okul hayatından, evliliğine, siyasi hayatının dönüm noktasına kadar pek çok bilginin verildiği filmin Davos’ta yaşanan “one minute’ bölümünü tüm kongre katılanları ayakta alkışladı.
Fatihalı fors
Erdoğan’a çevresinde Fatiha Suresi’nin yer aldığı Cumhurbaşkanlığı Forsu hediye edildi. Fors, Denizli’deki bir nakkaşa özel olarak yaptırıldı.
Pankartlarda ‘Yeni Türkiye’
“Hep Birlikte Yeni Türkiye” temasını taşıyan kongrenin yapıldığı salonda, “Hayallerimiz var sevdamız var”, “Şimdi Türkiye zamanı”, “Biz birlikte Türkiyeyiz”, “Yeni hedefler yeni Türkiye”, “Durmak yok yola devam”, “Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek” pankartları asıldı.
TRT’den ‘örümcek kamera’
Kongre salonu son derece iyi düzenlendi. Seyirciler, delegeler ve basın birbirinden net bir şekilde ayrıldı. Çok sayıda basın mensubunun izlediği kongrede, TRT de bir ilke imza attı. Kongre için salonun tavanına “örümcek kamera” düzeneği kuruldu. Daha önce maçlarda kullanılan örümcek kamera ilk kez bir siyasi parti kongresinde kullanılmış oldu.
1020 otobüsle 40 bin kişi
Kongreye şehir dışından gelen vatandaşların kullandığı otobüsler Atatürk Kültür Merkezi alanını doldurdu. Kongreye 3 bin kişi çağrıldı. Bunlar siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalardı. Ayrıca 1020 otobüsle 40 bin kişi Ankara’ya getirildi. Salona giremeyen partililer dışarıda izdiham oluşturdu.
NOTLAR
3 film gösterildi
Kongre boyunca 3 ayrı film gösterildi. Dev ekranlarla kongre salonu dışında da yayınlanan filmlerin başlıkları şöyle;
- Erdoğan’ın siyasi yolculuğu
- AK Parti’nin siyasi yolculuğu
- Genel Başkan adaylarının tanıtımı
‘Büyük an’ anonsu
Erdoğan’ın salona girmesi kürsüden “büyük an” olarak ilan edildi. Erdoğan’ın içeriye girdiği an, “milletin adamı, milletin partisi ile kucaklaşıyor” anonsu yapıldı.
Muhafazakar demokrat
Erdoğan eşi Emine Hanım’la birlikte salona girdiğinde yapılan anonslardan biri de “muhafazakar demokrat” oldu. En çok kullanılan sıfat ise “yeni Türkiye’nin lideri” idi.

Haberin Devamı