Gazete Vatan Logo

‘İHA’ların ikisini silahlandırılalım’

‘İHA’ların ikisini silahlandırılalım’

ABD, IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’te konuşlu 5 Predatör İHA’dan ikisinin silahlandırılmasını teklif etti. Genelkurmay’ın olumlu görüş verdiği ‘silahlı İHA’ teklifi son karar için hükümete sunuldu.

Türkiye, IŞİD’e karşı yapmayı planladığı Suriye operasyonu kapsamında farklı seçenekleri değerlendiriyor. Bu seçenekler arasında ABD’den gelen bir teklif dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre ABD, bir süredir gündemde tuttuğu İncirlik’te konuşlu 5 insansız hava aracı Predatör’den ikisinin silahlandırarak operasyon kapsamında kullanılmasını teklif etti. Bu öneriye sıcak yaklaşan Genelkurmay Başkanlığı’nın olumlu görüş verdiği öğrenildi. Ancak ABD’den gelen silahlı Predatör teklifi son kararın verilmesi için TSK tarafından hükümete sunuldu.
Suriye’de vuruldu
Eğer hükümetten onay çıkarsa ‘Hellfire’ (Cehennem Ateşi) füzeleri takılan Predatörler keşif ve istihbarat amacı dışında, operasyonel olarak kullanılacak. Türkiye’nin satın almak istediği Predatörlere ABD senatosu daha önce onay vermemişti. Ancak Türkiye’nin izin vermesiyle Kasım 2011’de 4 Predatör, anlık istihbarat paylaşımı şartıyla Amerika’nın İncirlik Üssü’ne getirildi. Gelen Predatörler sınır bölgesinde PKK ile Suriye’deki çatışmalara karşı keşif ve istihbarat amacıyla aktif olarak kullanıldı. Bu İHA’lardan biri 18 Eylül 2012’de PKK’ya karşı yapılan bir operasyonda ABD’deki üsle bağlantısı koptuğu için Hakkari sınırında düştü. Ancak PKK, Predatörü kendilerinin vurduğunu iddia etti. 17 Mart 2015’te ise İncirlik’ten havalanan bir başka Predatör, Esad’a bağlı Suriye Ordusu tarafından Lazkiye’nin kuzeyindeki Bin Hadi bölgesinde vuruldu. Düşen ve vurulan İHA’lardan silah çıkmadı.
İncirlik’ten kalkacak
Düşen İHA’lar nedeniyle geçtiğimiz Nisan’da Amerika’dan Adana’ya ‘US MQ-1’ modeli 3 Predatör daha gönderildi. Böylece Türkiye’deki Predatör sayısı beşe yükseldi. Eğer teklif kabul edilirse ABD ilk etapta 2 Predatörü silahlandıracak. Silahlandırılan İHA’lar operasyonel görevlerde İncirlik’ten kalkarak tespit edilen hedefleri vuracak. Türkiye’deki Predatörler ABD’li askerlerden oluşturulan yaklaşık 25-30 kişilik teknik destek birliği Adana’da bulunuyor. Türkiye-ABD ortak yönetiminde olan Predatörlerin uçuş güzergahı ve rotalarına Türkiye hava sahasını kullandığı için Türk yetkililer tarafından karar veriliyor.
Nevada’daki üsten yönetiliyor

Haberin Devamı

İncirlik’teki Predatörler, ABD’nin tüm dünyada kullandığı İHA’lar gibi binlerce kilometre uzaklıktaki New Mexico’da bulunan Holloman ve Nevada’daki Creech Hava Üssü’nde, özel eğitim almış pilotlar tarafından aynen bir bilgisayar oyunundaki gibi bir ekran ve bir joystik aracılığıyla yönetiliyor.

Haberin Devamı

‘Cehennem ateşi’yle yakıyorlar
Predatörler silahlandırılmaları halinde 500’er kiloluk 2 adet ‘Hellfire’ (Cehennem Ateşi) adı verilen füzesi taşıyor. Nokta hedefe karşı etkili olan ve ‘yırtıcı kuş’ olarak tanımlanan Predatörler, 30 saat havada kalabiliyor.