Gazete Vatan Logo

‘İHA’ları vermediler hatta tehdit edildik!’

Ata uçağıyla TEKNOFEST alanına inen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İHA’ları paramızla vermediler, ama terör örgütlerine 19 bin tır silah gönderiyorlar. Bize bunlar bunu yapıyor. Hatta ima yoluyla Demirağ’ların, Killigil’lerin akıbetiyle tehdit edildiğimiz anlar dahi oldu” dedi

‘İHA’ları vermediler hatta tehdit edildik!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST alanında yaptığı konuşmada özellikle gençlere çarpıcı mesajlar verdi: Her yenilik gibi teknolojik gelişmelerin de ilk aşaması hayal edebilmektir. Bizim milletimiz bu bakımdan gerçekten çok ileri bir seviyededir. Ecdadımız asırlar boyunca hep daha ileriyi, daha fazlasını hayal etmiş, bunun peşinden gitmiş, mücadelesini vermiş ve çoğunlukla da hedefine ulaşmıştır. ‘Kızıl Elma’ diye ifade ettiğimiz ufkun ötesindeki hedeflerimiz hep yenilenmiştir. Ne zaman hayal etmeyi bıraktıysak işte o zaman gerilemeye başladık. Biz de Türkiye’ye ne kazandırdıysak, hep hayallerimizin peşinden giderek başardık.

Fabrikayı havaya uçurdular

Cumhuriyet döneminde dönemin şartları itibarıyla asla küçümsenmeyecek birtakım teşebbüsler başlatılmıştır. Mesela 1925’te Haliç’te yerli sermaye ile savunma sanayi fabrikası kurulmuştur. 2. Dünya Savaşı yıllarında Nuri Demirağ, kendi geliştirdiği uçakları, kendi kurduğu bir fabrikada üretmeye başlamıştır. Ama dönemin tek parti yöneticilerinin basiretsizliğinin kurbanı olmuştur. İngiltere ve Amerika’nın askeri yardımları bahane edilerek, bu fabrika atıl hale getirilmiştir. Demirağ’ın ihracat yapmasına dahi izin verilmemiştir. Tüm hayatını uçmaya ve uçaklara adayan Vecihi Hürkuş’un gayretleri ve samimi çırpınışları görünmeyen engeller tarafından sürekli engellenmiş, sabote edilmiştir. Nuri Paşa, 2. Dünya Savaşı öncesi yeniden ülkesine dönüp savunma sanayi projelerine girişmiş, Zeytinburnu’ndaki bir depoyu satın alarak, burayı görünüşte madeni eşya ama aslında silah üreten bir fabrikaya dönüştürmüştür. 1949’da bu fabrika, aralarında Nuri Paşa’nın olduğu pek çok kişiyle birlikte şüpheli bir şekilde havaya uçmuştur. Öyle ki ölenlerin cesetlerine dahi ulaşılamamıştır.

Haberin Devamı

Zorluklardan yılmayın

Şu insansız hava araçları... Bizzat oturduk, konuştuk. Paramızla vermediler. Ama terör örgütlerine 19 bin tır, 3 bin kargo uçağıyla silah ve mühimmat gönderiyorlar. Bunlar, bize dost görünenler, stratejik ortak görünenler. Hatta ima yoluyla Nuri Demirağ’ların, Nuri Killigil’lerin akıbetiyle tehdit edildiğimiz anlar dahi oldu. Hiçbirine eyvallah etmedik. Tank, helikopter, İHA gibi pek çok ürünün hazır alım projelerini iptal ederek, milli ve özgün model geliştirme çalışmalarını başlattık. Bu sayede Türkiye, savunma sanayi ihtiyaçlarının yüzde 65’ini kendisi üretebilen bir ülke oldu. Sizlerden isteğim, karşılaştığınız zorluklardan, hayal kırıklıklarından asla yılmadan yolunuza devam etmenizdir. Eğer Tayyip Erdoğan sizin yaşlarınızdayken ilk karşılaştığı zorluk karşısında pes edip evine dönseydi bugün burada olamazdı.

Haberin Devamı

Akar’a selam çaktı

Erdoğan, ATA uçağına F-16 ile eşlik eden Milli Savunma Bakanı Akar’ı uçaktan selamladı.
Ailesi helikopterle geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, damadı Selçuk Bayraktar ve kızları Canan Aybüke TEKNOFEST alanına helikopterle indi.
Pilot kıyafeti giydi
Alana indiğinde üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsunun bulunduğu pilot üniforması olan Erdoğan’a ilk uçuşunu tamamlayan pilotların iniş sonrası ıslatılma seremonisinin bir benzeri yapıldı ve kendisini karşılayan çocuklar tarafından ıslatıldı. Erdoğan daha sonra gençlerle ve Esra-Berat Albayrak çiftinin kızı olan torunu Mahinur’la yürüyerek stantları gezdi. Erdoğan yarışmalarda dereceye girenlere de ödül verdi.

Haberin Devamı