Gazete Vatan Logo

‘İcradan çocuk’ uygulamasına son

“1000 adli hakim ve savcı alacağız” diyen Adalet Bakanı Gül, icra daireleri aracılığıyla çocuk teslimi uygulamasına da son verileceğini açıkladı

‘İcradan çocuk’ uygulamasına son

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün katıldığı bir televizyon kanalının canlı yayınında gündemi değerlendirdi. Boşanmış ailelerde, çocuk tesliminin icra daireleri aracılığıyla yapılmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Gül, şunları söyledi:

Şu anki uygulamada anne ya da baba karşı taraf göstermeyince 600-700 lira yaklaşık bir meblağ yatırıyor, icraya parayı ödüyor, kendi çocuğunu görmeye gidiyor. Biz diyoruz ki ‘baba ya da anne bir ücret karşılığı değil, gösterilmemesi halinde bu ücreti almayalım.’ Maliye Bakanlığımızla da görüştük. Bu konuda yıllardır, 1930’lardan beri uygulanan bu sisteme son verecek şekilde bir para ödeyerek çocuğunu görme usulünden vazgeçtik. Her halükarda anne ya da baba göstermeyince bir otorite bu, alıp anne ya da babaya verecek. Ama en azından biz bir mal gibi bir eşyayı icradan alır gibi bir para ödeyerek alma usulüne son vereceğiz. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz.”

Kadro müjdesi

Adalet Bakanlığı’na alınacak yeni kadrolara ilişkin bilgi veren Gül, “1000 adli hakim ve savcı için müraacatı aralık ayında. 100 idari yargı hakimi, 15 bin de personel alacağız. 4 bin civarında hakim ve savcı FETÖ’den ihraç olmuştu, bu sayıyı tamamladık” dedi.Yargı sistemine dönük yeni çalışmaları olduğunu aktaran Gül, hakim yardımcılığı gibi eğitim süresini uzatacak 3 yıllık bir eğitim süresinin planlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

FETÖ yargılamalarına yönelik soru üzerine Gül, “Darbecilere yönelik genel itibarıyla şu anda 86 dosya devam ediyor, 203 dosyada karar verildi. Bu çok önemli bir rakam” ifadesini kullandı.

Gül, firari FETÖ zanlısı olan ve ABD tarafından da aranan Kemal Öksüz’ün Ermenistan’da gözaltına alınmasıyla ilgili süreçte Türkiye’nin de bir talebi olup olmayacağı sorusuna, “Giresun’daki mahkememizin bu konuda arama ve yakalama talepleri söz konusu. Onu arkadaşlarımız da takip ediyorlar. Söylediğim gibi İnterpol bu konuda biraz Türkiye’nin taleplerine çok olumlu bakmıyor. Ama o kişi ve diğer terör örgütü mensuplarıyla ilgili taleplerimizi yinelemeye devam ediyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Türk yargısı bağımsızdır

Bakan, ABD’li rahip Brunson davasıyla ilgili de şunları vurguladı: Hakimlerimiz, mahkemelerimiz anayasanın gereği neyse ona göre yargılama yaparlar. Ekim ayında duruşması var. Elbette bu süreç de bağımsız mahkemelerin, hakimlerin vereceği kararla yürüyen bir süreçtir. Herkese düşen de bu sürece, karara saygı duymaktır. Türk yargısı bağımsızdır.