Gazete Vatan Logo

“İçeride adam olmadan dinleme yapılamaz”

“İçeride adam olmadan dinleme yapılamaz”

Skandalın patlak vermesiyle Türkiye’de de istihbarat dünyası dinleme iddialarını tartışıyor. VATAN’ın konuştuğu istihbaratçılar Türkiye’nin hep hedefte olduğunu ve içeriden destek almadan dinleme ve internet akışının izlenemeyeceğini söylüyor

‘Dost veya düşman yoktur çıkarlar vardır’

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, “Bunlar yeni ortaya çıkan şeyler değil. Teknik istihbaratın yaygınlaştığı bir ortamda teknolojisi güçlü olan ihtiyaçları ve hedefleri istikametinde dinleme yapar. Siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal gelişmeler için dinlerler. NATO müttefiklerinin birbirini dinlemesi meselesine gelince istihbarat dost ya da düşman yoktur, çıkarlar vardır. Her ülke gelişmelerden önce bilgi sahibi olmak ister. Türkiye’nin Almanya ile ekonomik ilişkisi, stratejik konumu, Ortadoğu bağlantıları her ülke için önemlidir” diyor.
‘Çözüm sürecinin etkisi’
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, “Devletin telefon ve internet haberleşmeleri kriptoludur. Türkiye’yi dinlemek ve izlemek bu kriptoyu ele geçirmeden mümkün olamaz. Almanya’nın dinlemeleri ancak içerden bir adam varsa yapması mümkün. Almanya, PKK meselesine karşı çok ilgili ve destek veriyor. Çözüm süreci Almanya’yı rahatsız etmiş olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı