Gazete Vatan Logo

‘Hummer’lar kurtuldu

Tedbir konan Hummer’lar sahiplerine geri verilecek

ABD’nin Körfez Savaşı’nda kullandığı ve ticari tipi Türkiye’de büyük sükse yapan Hummer jipleri satın alan ünlülerin, ithalatçı firmanın düşük fatura oyunundan dolayı yaşadıkları mağduriyet giderildi.

Türkiye’ye düşük fatura ile sokulan ve yaklaşık 2.5 milyon dolar vergi kaybına neden olduğu belirlenen çoğunluğu Hummer marka 150 lüks aracı satın alanlar, Türk Ceza Kanunu’nun 55. maddesine eklenen bir fıkra sayesinde araçlarına kavuşuyor.

Yasanın eski halinde üçüncü kişilerce satın alınan ve kaçakçılığa konu eşyalar, mahkeme sonuçlanana kadar, tedbir konuyor ya da ancak devlete ödenen teminat karşılığında sahiplerine geri veriliyordu. Türk Ceza Kanunu’nun 55. maddesine eklenen fıkra ise kaçakçılığa konu araçların herhangi bir teminat alınmaksızın sahiplerine iadelerini öngördü.

Neden el konuldu?

Söz konusu değişiklik sayesinde daha önce teminat yatırarak araçlarını geri alabilenlera teminatları da iade edilecek. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından 5 yıl önce başlatılan soruşturmada ithalatçı Tamer Ergüven ve eşi Semra Ergüven’in sahibi olduğu şirketler aracılığıyla 2002’den 2007 yılına kadar çoğunluğunu “Hummer” jiplerin oluşturduğu 150 lüks araç ihraç edildiği, lüks araçların ülkeye sokulurken gümrüğe değerlerinin binlerce dolar altında faturalarla gösterildiği öne sürüldü. İddianameye göre, ABD’de kurulan paravan şirketler aracılığıyla üretici firmaya daha yüksek bedeller ödendiği halde, ithal edilen araçlar için kesilen dekont düşük tutuldu.

Savcılık bu durumun Teftiş Kurulu’nun yaptığı denetimlerde ortaya çıkarıldığını toplam 1 milyon 627 bin dolarlık fatura kesildiği halde Passion Inc adlı şirkete 2 milyon 366 bin dolar ödendiğinin banka kayıtlarından çıkarıldığını belirtti. Araçların değerleri düşük gösterildiği için, çıplak fiyat üzerinden hesaplanan ÖTV ve KDV gibi vergiler de az ödendi. Savcılığın yürüttüğü soruşturma sonunda devleti 2.5 milyon dolar zarara uğrattığı öne sürülen ithalatçı şirket yöneticilerine 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Değişiklik uygulanıyor

Gerçeğe aykırı gümrük belgeleriyle yurtdışından getirilen lüks araçların ise aralarında Hüsnü Şenlendirici, Cem Yılmaz, Sibel Can, Aylin Sinem Tahincioğlu’nun da bulunduğu kişilere satıldığı belirlendi. Açılan dava kapsamında ihraç edilen bu lüks araçlara da mahkeme kararıyla tedbir konuldu ve sahiplerinden toplandı. Mahkemenin belirlediği teminatı yatıran bazı lüks araç sahipleri, dava sürecinde araçlarına kavuştu. Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada verilen ara kararla mağdurların değiştirilen yasadan yararlanması uygun bulundu. Buna göre araçların iadesi için yatırılan teminatlar geri ödenecek. El konulan araçlar da sahiplerine geri verilecek.

Haberin Devamı