Gazete Vatan Logo

'Hisselerimi geri alacağım'

'Ailem ayrılmamı istiyor ama Hyundai’deki hisselerimi 45 milyon $’a geri alacağım'

1.1 milyar lira yatırımla İzmit fabrikasının kapasitesini 100 bin adetten 200 bine çıkarmaya hazırlanan Hyundai Assan’ın ortağı Ali Kibar, 2010’da Güney Korelilere rehin verdiği yüzde 15’lik hisseyi geri alacağını açıkladı. Kibar, “Otomotiv kârlı değil diye ailem ortaklıktan ayrılmamı istiyor ancak 45 milyon dolara hisselerimi geri alacağım, payım yeniden yüzde 30’a çıkacak” dedi.

Hyundai Assan, yan sanayi dahil toplam 607 milyon dolarlık (1.1 milyar liralık) yatırımla İzmit fabrikasının yıllık üretim kapasitesini 100 bin adetten 200 bin adede çıkarmaya hazırlanıyor. Yatırım için harıl harıl çalışıyorlar...

Şirket, dev yatırım hamlesiyle İzmit tesisindeki bantlardan çıkan mevcut i20’nin yenisini ve A sınıfında yer alan i10 modelini üretecek. 382 milyon dolarlık ürün ve fabrika yatırımını 18 ay içinde tamamlamayı planlayan Hyundai Assan, 2014 yılı başından itibaren yeni modelleri bantlardan indirmeye başlayacak.

Hyundai Assan ve yan sanayi şirketleri, iki yeni model için toplam 2 bin 400 kişiyi işe alacak. Yerli üretici, i10 ve i20 modellerinin yüzde 90’ından fazlasını dünya pazarlarına ihraç edecek. Hyundai Assan, yeni yatırımla ihracatını neredeyse üçe katlayacak. Şirketin 729.1 milyon dolar seviyesindeki ihracatı, 2 milyar doların üzerine çıkacak.

Sermaye artırımına katılmadı

Peki Hyundai’nin bu yatırım hamlesinden sonra Türk şirketlerle ortaklık yapan Asyalı otomotivcilerin izlediği benzer senaryo görülecek mi? Kibar Holding’in Hyundai Assan’daki payı daha da azalacak mı?

Çünkü Hyundai Assan’da 2 yıl önce Koreliler’le Kibar Holding arasında sessiz sedasız hisse değişimi gerçekleşti. Kibar Holding’in şirketteki payı yüzde 30’dan yüzde 15’e geriledi. Hyundai Motors’un payı yüzde 85’e yükseldi. Hisse değişiminin perde arkasında Eylül 2009’da i20 modelinin Türkiye’de üretilmesi kararının alınması yatıyor. Hyundai, Avrupa pazarlarına ihraç etmek amacıyla i20’yi Hindistan’ın yanı sıra 75 milyon dolar yatırımla İzmit’te üretilmesine karar vermişti. Buna göre, B segmentinde yer alan i20 Mayıs 2010 tarihinden itibaren Hyundai Assan fabrikasında üretilmeye başlandı. Ancak bu yatırım döneminde Kibar Holding, sermaye artırımına katılmadı ve ortağından belirli bir süre istedi. Yüzde 15’lik hisse de geçici olarak Koreliler’e geçti. Şimdi bu süre yılın son çeyreğinde doluyor.

Daha yüksek fiyata satarım

Sorularımızı yanıtlayan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, Eylül-Ekim ayı gibi sürenin dolduğunu belirterek, “Ailem ortaklıktan ayrılmamı istiyor ‘kârlı değil’ diye. Ancak şu an için alınmış böyle bir kararım yok. 45 milyon dolarla sermaye artırımına katılacağım” açıklamasını yaptı. Bugüne kadar Hyundai Assan’a önemli miktarda yatırım yaptıklarını, gelişmesine katkı sağladıklarını hatırlatan Kibar, 2009’da olduğu gibi sermaye artırımı için Güney Koreli ortaklarından 2 yıl ek süre isteyeceğini de belirtti ve ekledi: “Hyundai merkeze gerekçe olarak ‘Henüz kâr elde edemedik’ diyeceğim.”

Ali Kibar, “Hyundai Assan’daki ortaklığımdan çıksam da çıkmasamda 45 milyon doları ödeyip yüzde 15’lik hissemi geri alacağım. Çünkü Hyundai’deki ortaklığımdan ayrılırsam bu hisseleri daha yüksek fiyata devredebilirim” diye ekledi.

TİCARİNİN ÖTV’Sİ HALA DÜŞÜK

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, hafif ticari araç ile binek otomobil vergisi arasında uçurum olduğunu belirterek, haksızlık yapıldığını söyledi. Kibar, “Hafif ticari araçta vergi yüzde 10’dan 15’e çıkarıldı ama bu da yetersiz. Hafif ticariyi satın alanların çoğu aracını iş için kullanmıyor. Yıllardır büyük haksızlık yapılıyor” diye konuştu.

Ford’un pick-up’ı Ranger yenilendi araziye çıktı

Yeni Ford Ranger, 49 bin 900 TL’den başlayan fiyatla Türkiye’de satışa sunuldu. İlk etapta 4x2 versiyonuyla satışa sunulan pick-up’ta Ford Otosan tarafından geliştirilen 2.2 litrelik dizel motor yer alıyor. Ranger’da kullanılan 2.2 litrelik 4 silindirli dizel motor, 150 beygir güç üretiyor. Araç, 100 kilometrede ortalama 7.6 litre harcıyor. Giriş seviyesindeki XL versiyonunda siyah renkli, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, 16 inç çelik jantlar, yük alanı içinde bağlantı noktaları, arka sis farı, klima, elektrikli ön ve arka camlar, tek dokunuşla açılıp kapanabilen sürücü camı, hıza duyarlı ön cam silecekleri, 4 hoparlörlü radyo/CD/MP3 çalar, sürücü ve ön yolcu ön hava yastıkları standart olarak bulunuyor.

Boyutları büyüyen Fiat 500L Autoshow’a geliyor

FİAT 500’ün tasarım ögelerini taşıyan yeni MPV modeli Fiat 500L, 2013’te satışa sunulacak. Fiat 500L, hem bir MPV hem de küçük bir SUV’u andıran tasarım ögelerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Fiat 500L, Türk otomobil severlerin karşısına ilk olarak İstanbul Autoshow 2012’de çıkacak.

Fiat Marka Direktörü Okan Baş, Fiat’ın yeniden küçük MPV sınıfına dönüşünü müjdeleyen Fiat 500L modeliyle yeni yıla hızlı bir giriş yapmayı amaçladıklarını kaydetti.

Baş, Fiat 500L’yi, Türkiye’de hem 1.3 litre ve 1.6 litrelik Multijet dizel motor seçeneklerinin yanı sıra 0.9 litrelik TwinAir ve 1.4 litre benzinli motor seçeneğiyle pazara sunacaklarını söyledi.

En sportif Toyota’dan yılda 200 adet satacak

Toyota, spor modeli GT86’yı tüketicilerin beğenisine sundu. Toyota Sports 800 ile başlayan, Toyota 2000 GT ve efsane Corolla AE86 ile devam eden Toyota’nın 50 yıllık spor otomobil mirasının yepyeni bir anlayışla yeniden şekillendirilmesi olarak nitelendirilen GT86, sıradışı aerodinamik özellikleriyle dikkat çekiyor. Araçta, 200 beygir güç üreten 2.0 litre benzinli boxer motor yer alıyor. GT86 yatay D-4S motoru sayesinde 230 km’lik maksimum sürate ulaşıyor. Toyota’nın bu performanslı otomobilinin fiyatı 52 bin 900 euro. Toyota Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, GT86’dan bu yıl sadece 75 adet alabildiklerini, tam yılda 200 adet GT86 satış hedefleri olduğunu kaydetti.

Asyalılar yatırımları büyütünce çoğunluk hissesini ele geçiriyor

1990’da Kibar Holding’in Hyundai distribütörlüğünü üstlenmesiyle başlayan, Temmuz 1997’de yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan İzmit fabrikasıyla devam eden macerada ilk olarak hisse değişimi 2007’de yaşanmıştı. O dönem Matrix üretimini Türkiye’ye veren Hyundai, şirketteki payını yüzde 70’e çıkararak, çoğunluğu ele geçirmişti.

Toyota, Honda gibi Uzakdoğulu otomotiv üreticilerinin Türkiye’deki yatırımlarında aynı senaryolar izlendi. Türkiye’ye Sabancı Holding’le giren Toyota, şirketin tek sahibi oldu. Anadolu Grubu’yla ortak olan Honda da hisselerin tamamını almıştı.

Gümrük Vergisi muafiyeti 1 seferlik bizi tatmin etmedi

Ali Kibar, açıklanan teşvik paketinde yer alan ‘ithalata vergi muafiyeti’ kararının kendilerini tam anlamıyla memnun etmediğini söyledi. Gözden kaçan çok önemli bir noktanın olduğunun altını çizen Kibar, hükümetin sağladığı ‘en az 100 bin adet/yıl kapasiteli oto yatırımlarında ya da mevcut kapasitesini en az 100 bin adet/yıl artıran yatırımlarda, yatırımcılara kapasitelerinin yüzde 15’i kadar A, B ve C segmentlerinden Gümrük Vergisi’nden muaf araç ithal etme hakkı’nın 1 defaya mahsus olduğunu söyledi. Kibar, “İstediğimiz gibi olmadı. Örneğin biz kapasitemizi 100 bin adet artırıyoruz, bu Gümrük Vergisiz 15 bin araç anlamına geliyor. Ancak teşvik her yıl için geçerli değil. 15 bin aracı 1 yılda ithal ederseniz 1 yıl, 3 yılda ithal ederseniz 3 yıl sonra vergi muafiyeti sona eriyor. 1996’dan bu yana AB’den ithalat yapanlar Gümrük Vergisi ödemiyor. Biz ise yıllardır araç başına 1.500 fazladan dolar ödüyoruz” dedi.

AB ülkelerinden gelen araçlarda Gümrük Vergisi uygulanmadığı için sunulan yeni teşvik, Hyundai, Toyota ve Honda’ya yarıyor.

Yatırımın % 20’sini Ağustos’ta bitirecek, teşviği kapacak

Yeni teşvik sisteminden ilk yararlanacak şirket Hyundai Assan oluyor. 1.1 milyar TL’lik yatırımla İzmit fabrikasının kapasitesini 2013 yılı sonunda 100 binden 200 bin adede çıkartma kararı alan Hyundai, yatırımın yüzde 20’sini Ağustos ayına kadar yaparak, yeni teşvik sisteminden yararlanacak.

Yaklaşık 200 milyon TL yatırımla birlikte Hyundai Assan, Ağustos ayından itibaren ihraç edeceği araçların yüzde 10’luk Gümrük Vergisi’nden muaf olacak.

Teşvikten yararlanmak için düğmeye bastıklarını belirten Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, “Teşvik sistemine göre yapacağınız yatırımın yüzde 20’sini gerçekleştirmeniz halinde teşvikten yararlanabiliyorsunuz. Bu doğrultuda Ağustos ayında açıkladığımız 1.1 milyar TL’lik yatırımın yüzde 20’sini gerçekleştirerek, yeni teşvik sisteminden yararlanacağız” dedi.

Üreteceğimiz i10’un ismi değişebilir

Ümit Karaarslan, 2013 sonunda yeni modelin üretimine başlanacağı belirterek, “Bu model A sınıfında i10’un yerine geçecek bir model olacak. İsmi henüz belli değil. Ya i10 devam eder ya da yerine başka bir isim verilir” diye konuştu.

5 yıldız futbolcu sayesinde Facebook fanlarını katladı


- Euro 2012 boyunca Avrupa’da 10’dan fazla noktada kurulan Hyundai Fan Park’ları 4.4 milyondan fazla kişi ziyaret etti.

- Bu Fan Park’larda 20 binden fazla araç testi gerçekleştirildi.

- Bu alanlardan tüm dünyaya yüzlerce saat TV yayını gerçekleştirildi.

- Stadyumlarda 1.4 milyon kişi maç izledi ve sahada reklam panolarıyla marka ve ürün tanıtımları döndü.

- Hyundai Takımı’ndaki 5 oyuncu sayesinde Avrupa’da Hyundai Facebook sayfasının takipçileri yüzde 43 oranında arttı. Ülke bazında İspanya’da takipçi sayısı yüzde 81, Fransa’da ise yüzde 50’den fazla arttı.

- Final maçı, sadece 5 büyük Avrupa ülkesinde toplam 89.2 milyon kişi tarafından televizyondan izlendi.

Haberin Devamı