Gazete Vatan Logo

‘Hiperaktivite uydurmadır!’

Prof. Dr. Üstün Öngel, ’hiperaktivite’ diye bir hastalık olmadığını, her yıl 100 binin üzerinde öğrencinin boşuna psikiyatri servislerine yönlendirildiğini öne sürdü.

Psikolog Prof. Dr. Üstün Öngel, hiperaktivite teşhisi konulan çocuklara uyuşturucu etkisi çok yüksek ilaç verildiğini öne sürdü. Prof. Dr. Öngel, “2003 yılında bu ülkede 8-10 bin çocuğa ’hiperaktivite’ teşhisi konuyor ve kokainle eşdeğer özellikleri kanıtlanmış ilaç veriliyordu. 2011 yılında, yani 8 yıl sonra ilaç verilen çocuk sayısı 90-100 bin aralığına geldi. 8 yılda 10 kat artan bir teşhis ve ilaç kullanımı görüyoruz” dedi. Her geçen yıl artışın hiperaktivitenin tamamen rant amaçlı olduğunu iddia eden Prof. Dr. Öngel şöyle konuştu:

“Böylesi bir artış, söz konusu zaten baştan sonra uydurma bir rahatsızlık olan hiperaktivitenin salgın boyutunda arttığını göstermiyor. Bunu sosyolojik açıdan yorumlamaya, işin sosyal psikolojik boyutunu aramaya kalkarsanız yanılırsınız. Olay öncelikle ticaridir. Türkiye’nin bir an evvel bu psikiyatrik ilaç skandalından kendini temizlemesi gerekiyor. En kısa sürede sosyal-psikolojik yardım kurumlarının kurulması ve işlevsel hale getirilmesi şarttır.”